Dagje op stap met Frank en Henk

Vrijdag 3 augustus 2012

De “vuilnismannen” zijn al actief als ik om tien voor half zeven vanochtend op de carpoolplaats op Frank van Duivenvoorde en Henk van der Lubbe sta te wachten.

Kauw – Jackdaw

Ook al maken de kauwtjes er binnen de kortste keren een enorme puinhoop van, ik geniet van de manier waarop deze intelligente vogels hun kostje bij elkaar scharrelen. Een paar stoere exemplaren trekken de rommel uit de vuilnisbak en de toeschouwers schieten toe zo gauw er iets op de grond valt.

Even na half zeven arriveren Frank en Henk en reizen we af naar de Nieuwe Keverdijkse polder, een natuurontwikkelingsgebiedje grenzend aan het vermaarde Naardermeer. Deze plek heeft nog niet al zijn geheimen prijs gegeven en dat is voor ons reden hier eens een kijkje te gaan nemen. Het even zoeken naar de plek waar je het gebied in kunt lopen, maar met de routebeschrijving van Steven Wytema en na wat zoekwerk zijn we op de plaats van bestemming.

Keverdijkse Polder

Een aantal vaarzen kijkt ons op dit vroege ochtenduur lodderig aan. Boven het rietveld vliegen een stuk of vier purperreigers en op minstens drie verschillende plekken langs het enorm modderige wandelpad klinkt de zang van de snor. Fraai!

Purperreiger – Purple Heron

Ergens midden in het gebied zien we Ruud van Beusekom staan, die een half uurtje later doorgeeft dat hij een waterrietzanger heeft gevonden. Maar het al eerder genoemde modderige wandelpad blijkt voor de bijna tweeëntachtig jaar oude Henk een niet te nemen hindernis en we besluiten dan ook de “waterriet” te laten schieten.

Purperreiger – Purple Heron

We genieten nog even van twee over ons heen vliegende purperreigers en rijden dan door het Gooimeer. Hier worden al enige tijd witwangsterns gezien. In het water liggen hier namelijk velden met fonteinkruid, waarboven de vogels foerageren en waarop ze rusten.

Witwangstern – Whiskered Tern

Als we ter plaatse zijn, zien we al snel twee vogels boven het water en de fonteinkruidvelden foerageren. Eén van de vogels vliegt een paar keer wat dichterbij en laat zich fraai bekijken. Ook al heb ik dit jaar al twee keer de “witwangen” in de Kropswolderpolder in Groningen (zie link 1 en link 2) bezocht, ook nu geniet ik samen Henk en Frank weer volop op van deze fraaie soort!

Het is sowieso goed toeven op de dijk langs het Gooimeer. Baltsende dodaarzen, foeragerende geoorde futen, slobberende zomertalingen, doortrekkende zwarte sterns en dat op een heerlijke zomerochtend! Top!

Vervolgens zetten we koers naar de Eempolders, waar Frank en ik op 7 juli jl. nog ruim vierhonderd ruiende casarca’s telden.

Uitzicht over het Eemmeer

De casarca’s lijken op een stuk of vijfentwintig exemplaren na weer te zijn vertrokken.

Casarca – Ruddy Shelduck

We bekijken een over het water vliegende vrouw bruine kiekendief, een langs flappende grote zilverreiger, een groep van veertien rustende lepelaars en moeten als er plotseling een bui losbarst op een holletje terug naar de auto. Ach, zo’n buitje mag de pret niet drukken en het is een mooie gelegenheid om naar de volgende locatie te rijden: dat is een plek in de Flevopolder waar grauwe kiekendieven met succes hebben gebroed. Henk is een echte roofvogelliefhebber en jubelt als hij tegen het middaguur maar liefst zes exemplaren boven de akkerland ziet vliegen: een adult man, een adult vrouw met maar liefst vier juveniele exemplaren, die af en toe wat bakkeleien met twee bruine kieken. We hebben zelfs even het adulte vrouwtje met drie juvenielen in één kijkerbeeld. Supergaaf!!

Helaas komt de bui, die we bij het Eemmeer zijn ontvlucht, ons nu achterop en we moeten even schuilen in de auto. Ook de grauwe kieken wachten de bui even af en de vier juveniele gaan op de rand van de nestbescherming en op een paal zitten.

Grauwe kiekendief – Montagu’s Harrier

Hierbij is duidelijk te zien dat drie van de vier jongen “ge-wingtagd” zijn. Wellicht waren de ringers net te laat met het aanbrengen van de wingtags en was één van de vogels al uitgevlogen. (Ooit heb ik zelf een dagje mogen meelopen met het ringen en “wingtaggen” van grauwe kiekendieven in Groningen en Noord-Duitsland, zie voor het verslag van deze enerverende dag deze link).

Grauwe kiekendief – Montagu’s Harrier

Het mannetje vliegt telkens ver weg, waarschijnlijk om elders te gaan jagen.

Grauwe kiekendief – Montagu’s Harrier

Na deze fantastische waarneming rijden we naar de Oostvaardersplassen, waar we, terwijl we van de Grote Praambult het gebied afspeuren, genieten van de champignonsoep, die Henk traditiegetrouw heeft meegenomen.

Uitzicht vanaf de Grote Praambult

Boven het gebied jagen buizerds en bruine kiekendieven; minstens dertig grote zilverreigers schuimen de sloten af op zoek naar voedsel, maar de zeearenden, die we graag wilden zien, zijn in geen velden of wegen te bekennen.

De dag vordert inmiddels snel en we besluiten op weg naar huis nog even naar de Groene Jonker te gaan om naar de gemelde porseleinhoentjes te gaan zoeken. Samen met Will Schep en twee van zijn vogelvrienden speuren we enige tijd naar deze fraaie ralletjes, maar helaas zonder succes.

Uiteraard drukt het missen van deze wenssoort geen stempel op deze dag, maar we willen toch graag met een succesje afsluiten. Daarom rijden we nog langs een plek, waarvan ik weet dat er met wat geluk een steenuiltje te zien is.

Steenuil- Little owl

En ja hoor, een van de steenuiltjes laat zich ondanks de grote afstand prachtig zien! Een waardige afsluiting van deze leuke vogeldag met Frank en Henk.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Dagje op stap met Frank en Henk

  1. Pingback: Zaterdagmorgenrondje met koereiger, reuzenstern en kwak | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s