Vriendendienst: Bairds strandloper!

Woensdag 29 augustus 2012

Bairds strandloper (juvenile) – Baird’s Sandpiper (juvenile) foto René van Rossum

Gelukkig neemt Floris de Boer zijn camera mee als hij maandag 27 augustus nog even gaat zwemmen bij de Meijendelse slag. Hij ziet wat steltlopertjes rondscharrelen, schiet wat plaatjes en plaatst deze in de veronderstelling dat hij een kleine strandloper heeft gefotografeerd op waarneming.nl. Het is admin Frank van der Meer die op de avond van 28 augustus bij het bekijken van de foto’s ziet dat het niet om een kleine strandloper, maar om de zeer zeldzame Bairds strandloper gaat. Wat een knaller! De Dutch Bird Alert die Steven Wytema ’s avonds verstuurt, krijg ik, omdat ik dan al op één oor lig, echter niet meer mee.

Als ik vanmorgen even na zessen op mijn telefoon kijk, schrik ik toch wel even. Wow, een juveniele Bairds, en dan ook nog eens zo dichtbij! Maar als ik zie, dat het om een waarneming van maandag 27 augustus gaat, denk ik bij mezelf: “Ach, die zal vast niet meer op dat druk belopen stuk strand rondscharrelen.” Dus stap ik om tien voor zeven zonder camera en verrekijker op mijn fiets en peddel ik om mijn gemak naar Rijnsburg.

Het eerste lesuur heb ik nog geen les, dus zit ik rustig wat lessen voor te bereiden in mijn lokaal. Die rust wordt om half negen wreed verstoord: Hans van der Meulen meldt dat de Bairds strandloper nog steeds aanwezig is! Auwtsj!

Binnen de kortste keren stromen van allerlei kanten de whatsapp’jes, sms’jes en andere berichten binnen. Maar ja, wat moet je daarmee, als je weet dat er over een half uurtje een klas binnenkomt. Er zit niets anders op, dan de telefoon op “stil” te zetten en te hopen dat de vogel nog een tijdje blijft zitten.

In de etenspauze zet ik mijn telefoon weer aan en zie ik het volgende berichtje van mijn goede vriend Frank van Duivenvoorde: “Als ik je met betrekking tot de Bairds nog van dienst kan zijn, hoor ik het wel.” Ik bel hem direct op en ondanks het feit dat hij de vogel vanmorgen al prachtig heeft gezien, is hij graag bereid om mij er vanmiddag even naar toe te brengen! Top!

Om vijf voor twee eindigt mijn laatste les en vijf minuten later stap ik bij Frank, die al achter de school stond te wachten, in. Op de stoel ligt al een verrekijker voor me klaar! Wat een service!!

Na een autoritje zonder oponthoud en een wandeling van zo’n tweeënhalve kilometer in hoog mars tempo sta ik op het strand op zo’n vijf meter naar een schitterende juveniele Bairds strandloper te kijken. Wat een fantastische vogel!

Ondergetekende (links) en Frank van Duivenvoorde (rechts) Foto Caroline Walta

Omdat ik geen camera bij heb, maak een plaatje met mijn telefoon.

Bairds strandloper (juveniel) – Baird’s Sandpiper (juvenile)

Het superzeldzame strandlopertje foerageert op enkele meters afstand rustig langs de vloedlijn, maar wordt helaas telkens opgejaagd door een aantal wandelaars, waardoor het steeds in zuidelijke richting vliegt. Vervelend, maar wel erg leuk dat we hierdoor de roep enkele malen te horen krijgen!

Bairds strandloper juveniel – Baird’s Sandpiper (juvenile) Foto René van Rossum

Na verschillende malen door de wandelaars te zijn opgestoten vliegt de Bairds opnieuw op, maakt een grote bocht laag over zee en verdwijnt in noordelijk richting. Jammer!

Bairds strandloper juveniel (rechts) – Baird’s Sandpiper juvenile (right) Foto René van Rossum

Samen met onder andere Phil Koken, Jan van Holten, Arnoud van den Berg en anderen lopen Frank en ik een stuk in zuidelijke richting, maar als we na tien minuten sjouwen alleen twee drieteenstrandlopers en twee steenlopers hebben gezien, besluiten wij te blijven staan en rustig af te wachten. Phil, Jan, Arnoud en een aantal anderen lopen door en na ruim twintig minuten zien we dat zij een stukje ten zuiden van de Wassenaarse Slag plotseling met de camera’s in de aanslag door de knieën gaan. Eveneens zien we dat Max Berlijn die we even tevoren nog hebben gesproken zijn pas flink versnellen. Dat kan niet anders betekenen dan dat de Bairds is teruggevonden. En dat blijkt ook zo te zijn. Omdat wij de vogel al fantastisch hebben gezien, besluiten wij er niet naar toe te lopen en toch maar naar huis te gaan. Gelukkig kunnen we aan Cock Reijnders, Flor Rhebergen, Peter Lindenburg en anderen die net naast ons zijn komen staan en aan de vele bekenden, zoals Martin van der Schalk en August van Rijn, die ons op de terugweg tegemoet komen lopen, geruststellend zeggen dat de vogel er (al is het op betrekkelijk grote afstand vanaf de Meijendelse Slag) nog zit. (En op het moment van het schrijven van dit blog zit de vogel er nog steeds. Fijn voor al die vogelaars, die zich overdag niet vrij konden maken!!)

Terug in Rijnsburg stap ik, nadat ik Frank nog eens heb bedankt voor zijn geweldige vriendendienst, heel blij met mijn mooiste waarneming van een Bairds ooit op mijn fiets en trap ik in een stevig tempo naar huis, maar toch met lichte tred naar huis.

Met dank aan René van Rossum voor de foto’s!!

Bairds strandloper juveniel – Baird’s Sandpiper (juvenile) Foto René van Rossum

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Vriendendienst: Bairds strandloper!

  1. Wiepko Lubbers zegt:

    Mooi verhaal en goede vriend heb je Luuk!
    Schitterende foto’s ook van de Bairds.
    Hartelijke groet,
    Wiepko

  2. Pingback: Tiende (vierde) geval Bairds strandloper in Nederland! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s