“Kleinst” na drie jaar mooi gezien!

Zaterdag 1 september 2012

Maanlicht op zee

Sommigen vragen me weleens waarom ik altijd al zo vroeg op zeetrektelpost Savoy sta. “Je ziet toch nog niets in het donker,” klinkt het dan. En inderdaad veel vogels zie je dan nog niet, maar er zijn andere redenen om met het eerste licht buiten te zijn. Voornaamste reden: ik wil natuurlijk gewoon het beste plekje hebben! 😉 Zonder dollen: het gaat me er vooral om de dag alleen te beginnen, met het geluid van de ruisende branding, krijsende meeuwen of gierende wind op het duin te staan en te genieten van de vervagende maan, de opkomende zon, een planeet aan het zwerk, de geur van de zee….. Heerlijk!

Half uur voor zonsopkomst

Zonsopkomst

Na dit half uurtje rust, druppelen een voor een de andere trektellers binnen. Altijd een erg leuk moment: stoeltjes en statieven opzetten, eigen plek veroveren, beetje kletsen, de waarnemingen van de afgelopen dagen, de verwachtingen voor vandaag doornemen en de eerste bak koffie. Beregezellig!

Vandaag komt het gesprek uiteraard telkens terug op de gisteren door Ben van den Broek ontdekte bonte stern, een nieuwe soort voor Nederland! Waarschijnlijk heeft de storm van gisteren deze megazeldzame stern allang ver in zuidelijke richting geblazen, maar ja, een mens mag hopen niet waar….. Na de harde wind van gisteren is het vandaag opvallend stil. De wind zit eerst nog even in de noordwesthoek, maar draait al snel naar zuidzuidoost en heeft nauwelijks kracht. Als om half negen de zeetrek nog steeds niet echt op gang is gekomen, besluit onder aanvoering van René van Rossum het grootste deel van de trektellers zijn geluk op De Puinhoop te gaan beproeven. (Achteraf zal blijken dat we net een kwartiertje te vroeg van de telpost zijn vertrokken.) Voor de telling zie deze link.

Kleine parelmoervlinder – Queen of Spain Fritillary

Het is voor het eerst dat ik dit seizoen weer op De Puinhoop sta en het begint direct goed met een over de zeereep vliegende jonge bruine kiekendief.

Bruine kiekendief – Marsh Harrier Foto René van Rossum

Tien minuten na aankomst op de telpost krijgt René een telefoontje van Ab Steenvoorden. De laatstgenoemde zit een stukje noordelijker in de Coepelduinen en heeft een jonge reuzenstern in beeld! Terwijl René met een flinke sprint binnen de kortste keren in de zeereep staat, wachten wij op De Puinhoop op het passeren van deze voor Katwijk o zo schaarse doortrekker. Dat hadden we beter niet kunnen doen, want de stern kiest ervoor om in plaats van de kustlijn te volgen de zee op te vliegen. René krijgt hem nog wel in de kijker en ook Bertus de Lange en Ben Wielstra, die bij Savoy zijn blijven staan, krijgen de stern nog te zien.

Heel veel vogeltrek is er vanochtend niet: er trekken wat gele en witte kwikstaarten, boompiepers, twee sperwers en vier grote bonte spechten over. In het noorden van de Coepelduinen jagen een bruine en een blauwe kiekendief (allebei 1e kj). De eerste trekt wat later richting zuid en de tweede verdwijnt uit beeld en lijkt in het niets te zijn opgelost.

Slechtvalk – Peregrine Falcon Foto René van Rossum

Leukste waarneming betreft een slechtvalk, die boven de Coepelduinen aan het donderjagen is. We zien het jonge beest rustig rondjes draaien, enorme versnellen in een vlucht van west naar oost en spectaculaire duikvluchten maken. Fantastisch!!

Slechtvalk – Peregrine Falcon Foto René van Rossum

Om tien uur begint de parkeermeter te tikken en omdat er toch weinig vogeltrek is, besluiten we ermee te stoppen. Voor de volledige telling zie deze link.

Samen met Frank van Duivenvoorde, Bertus de Lange en later ook Kees de Mooy ga ik op zoek naar “zangertjes” langs het Zwarte Pad. We treffen de gebruikelijke kool- en pimpelmezen, verscheidene tjiftjafs, een roodborst, een winterkoning, een zwartkop en wat kleine karekieten. Kees belt ons met de mededeling dat hij twee bonte vliegenvangers en een mannetje gekraagde roodstaart heeft gevonden. De laatste is bij aankomst helaas al verdwenen, maar de bonte vliegenvangers laten zich leuk zien.

Bonte vliegenvanger – European Pied Flycatcher

Terwijl we op de parkeerplaats bij Camping Noordduinen nog een kop koffie drinken, lees ik op waarneming.nl dat er bij Enkhuizen een kleinste jager ter plaatse zit. Bertus en ik willen deze vogel graag twitchen; Kees en Frank houden het vandaag voor gezien. Terwijl Bertus de tank vol gooit, lees ik bij een nieuw ingevoerde waarneming dat de kleinste jager helaas in oostelijke richting is weggevlogen. Jammer, jammer! Hierop besluiten we om naar de Groene Jonker te gaan om te proberen een van de kleinst waterhoentjes in de kijker te krijgen.

Bertus heeft vorige week al een juveniele exemplaar gezien; zelf is het me nog niet gelukt om een van de vogels in de kijker te krijgen. In 2009 (zie links: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11,  12, 13, ) zijn we wat deze fantastische soort betreft volop aan onze trekken gekomen, maar de laatste drie jaar hebben de meeste vogelaars het net als al de jaren vóór 2009 het weer gewoon moeten doen met een geluidswaarneming.

Bertus en ik sluiten ons aan bij Peter, Frank en Robert van der Meer. Uiteraard krijgt Frank nog zijn dik verdiende schouderklop met betrekking tot zijn digitale ontdekking van de Bairds strandloper! Top! Samen kijken we naar een porseleinhoentje en twee waterrallen, die gewoon open en bloot op het slik foerageren. Schitterend! Een eindje verderop staan Kees Renes en Rina Huisman. Ik loop even naar hen toe om een praatje te maken. Ook zij staan naar een porseleinhoentje te kijken. Terwijl we staan te praten, zien Kees en ik opeens een ralletje in onze linkerooghoek verschijnen. “Het zal toch niet waar zijn?” Maar het is waar! Op een meter of vijf / zes scharrelt een kleinst waterhoentje door de begroeiing. Oef, wat fraai! Snel wenk ik de anderen en samen zien we hoe het “kleinst” meestal half verborgen tussen het riet en andere moerasvegetatie, maar ook af en toe helemaal vrij, langs een slikrandje foerageert. Ongelooflijk gaaf!!

Kleinst waterhoen –Baillon’s Crake

Twee simpele filmpjes van deze prachtige waarneming zijn te zien via deze links: link 1 en link 2.

Nagenietend van wat we hebben gezien struinen Bertus en ik nog een tijdje in de zuidoosthoek van het gebied en bewonderen we onder andere een juveniele kleine strandloper, kemphanen, meerdere waterrallen en porseleinhoentjes (zowel juveniele als adulte exemplaren). Filmpje van een porseleinhoen via deze link.

Porseleinhoen – Spotted Crake

Om kwart voor vier rijd ik heel tevreden met deze fraaie vogeldag naar huis. Het is geweldig dat ik voor het eerst in drie jaar weer eens een kleinst waterhoen in de kijker heb gehad.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op “Kleinst” na drie jaar mooi gezien!

  1. Pingback: Grauwe moeraszwaluwen en rietlijsters | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s