The Fat Lady doesn’t just sing, she rocks!

Zaterdag 22 december 2012

Ruim drie maanden heeft Frank van Duivenvoorde uitgekeken naar de komst van “The Fat Lady”,  de bijnaam die de grootste van de drie nieuwste telescopen van Swarovksi al snel na de introductie kreeg. De populariteit van dit fenomenaal stukje optiek en het feit dat ze maar beperkt leverbaar zijn, zorgt voor lange wachtlijsten. Maar vandaag komt er eind aan het lange wachten, vandaag kan Frank eindelijk zijn “Fat Lady” in de armen sluiten.

Foto Rooijmans

Foto Rooymans

Ruim een half uur voordat Foto Rooymans in Budel de deuren opent, staan wij op het pleintje geparkeerd. Koffie met boterkoek brengt de zenuwen wat tot bedaren en verzacht het wachten. We slenteren voor de etalages heen en weer totdat om tien voor negen er wat lampen aan flitsen en we iemand zien rondscharrelen. De spanning stijgt! Vijf minuten later rolt het zware traliewerk omhoog, wordt de deur van het slot gedraaid en worden we met een in prachtig, zacht klinkend Brabants “Goedemorgen” verwelkomd. Breed lachend haalt de heer Rooymans, nadat duidelijk is geworden waarom we zo vroeg in de winkel zijn, twee doosjes tevoorschijn waarin de (deelbare) telescoop zich bevindt. In een handomdraai klikt hij beide delen aan elkaar en overhandigt hij de prachtig ogende “Swarovksi  ATX 30-70×95” aan Frank, die als een kind zo blij is en de “Fat Lady” vol bewondering en ontzag aanpakt.

Na het bevestigen van het snelkoppelplaatje en wat controles wordt “The Fat Lady” heel voorzichtig naar de auto gedragen en op de achterbank gelegd. Tijd voor wat tests, want ja, de zegswijze “It ain’t over till the fat lady sings” gaat hier natuurlijk ook op. Maar als we half uurtje later onder zeer matige lichtomstandigheden op de oever van een van de Maasplassen bij Heel naar een zeer fraaie ijsduiker staan te kijken, weten we direct dat de “Fat Lady sings”! En hoe! Wat een fantastisch beeld, wat een weergaloze lichtopbrengst, wat fenomenale zoom, wat een grandioos scherpte!! We komen superlatieven te kort! The Fat Lady doesn’t just sing: she ROCKS!

Frank test "The Fat Lady"

Frank test “The Fat Lady”

IJsduiker - Great Northern Loon

IJsduiker – Great Northern Loon

IJsduiker - Great Northern Loon

IJsduiker – Great Northern Loon

Vervolgens testen we de telescoop op enkele van de laatste nog in Nederland levende kuifleeuweriken. Hiervoor rijden we naar Venlo, waar op een voor vogelaars weinig inspirerende plek, Tradeport West, twee exemplaren als “de laatste der Mohikanen” proberen te overleven. We vinden beide vogels vrij snel, maar ze zijn erg ril en vliegen bij het minste of geringste op. Van het rustig testen van “The Fat Lady” komt dus niets terecht. Het is wel erg leuk om weer eens kuifleeuweriken te zien en te horen!

Kuifleeuwerik - Crested Lark

Kuifleeuwerik – Crested Lark

De speurtocht naar de taigarietganzen die de afgelopen week bij Heusden, Vught en Vlijmen zijn gemeld, verloopt helaas niet succesvol. Bovendien begint het steeds harder te regenen. We besluiten op weg naar huis nog even naar “Waterzakken” bij Lith te rijden. In het verleden zagen we hier al eens twee steppekiekendieven en een rode wouw. Spannende plek dus! Sinds enige weken hangt hier een ruigpootbuizerd rond en die willen we graag zien.

In de stromende regen bewijst “The Fat Lady” zich opnieuw: de ruigpoot is ondanks de regen, de grote afstand en de slechte lichtomstandigheden tot in detail te zien. De foto hieronder is echter gemaakt middels de digiscooptechniek, waarbij pijnlijk duidelijk wordt dat mijn oude, trouwe Leica Televid 77, al enige tijd aan vervanging toe is. Maar met twee studerende zoons weet ik dat het nog even duurt, voordat ik met de Fat Lady kan meezingen. No problem: first things first! 🙂

Ruigpootbuizerd - Rough-legged Buzzard

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op The Fat Lady doesn’t just sing, she rocks!

 1. Bastiaan zegt:

  wat een leuk bericht.
  Je hebt zo te lezen een goede soortendag gehad.
  Verder nog goede feestdagen en een voorspoedig vogelrijk nieuwjaar.

  Gr basitaan

 2. Marc Plomp zegt:

  Drie maanden wachten niet nodig, gewoon op voorraad

 3. Leo Boon zegt:

  Het is inderdaad een supertelescoop die “fat lady”.
  Ik heb er vrijdag ook een gekocht, en ging hem zaterdagmorgen uitproberen.
  Na 5 minuten kijken bij ons in de Sophiapolder zag ik een Rosse Franjepoot.
  Dat beloofd wat……………

  Met vriendelijke groet,
  Leo Boon.

 4. Pingback: Kroan’n! | VogelPunt

 5. Pingback: Bam! Sperweruil! 2 | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s