Humes bladkoning terug op winterkwartier?

Maandag 24 december 2012

9 december vorig jaar ontdekte mijn oud-mentor-leerling Gijsbert Twigt een Humes bladkoning in Katwijk. De vogel bleek een “long-stayer”, want hij bleef maar liefst tot 22 april in het parkje en de naaste omgeving van verzorgingshuis Overduin rond struinen.

Humes bladkoning - Hume's Leaf Warbler (april 2012)

Humes bladkoning – Hume’s Leaf Warbler (april 2012)

Niemand rekende erop dat er op deze plek nog eens een Humes bladkoning zou opduiken, want wat is de kans dat een zeldzame dwaalgast overleeft en een acht maanden later opnieuw op dezelfde plek opduikt? Nihil toch?

De verbazing is dan ook groot als ik op 21 december jl. een whatsapp’je ontvang van Maarten Langbroek met de mededeling dat hij samen met zijn broer Wim op vrijwel dezelfde plek als vorig jaar een “Humes” heeft waargenomen!

Tot vandaag was ik niet in de gelegenheid voor een hernieuwde kennismaking met de “Humes”, maar nadat ik vanmorgen Margreet naar haar werk heb gebracht, zie ik mijn kans schoon en loop ik om kwart over tien ondanks de nare miezer de parkeerplaats van “Overduin” op. Ik vraag toestemming om het terrein te betreden, waarna ik tegen half elf de “Humes blako” een paar keer hoor hard roepen vanuit de aan het terrein grenzende tuinen van huisnummer 1 en 3. Gaaf! Helaas krijg ik de vogel niet in beeld. Dit lukt wel als ik rond elf uur langs de Nachtegaallaan loop. De vogel bevindt zich op dat moment in wat grove dennen die aan de overkant van de weg bij de begraafplaats staan en verraadt zich door veelvuldig te roepen. Leuk! Ik zie hem wat tussen de dennentakken rondscharrelen, maar veel details zijn daarbij niet waar te nemen. Na een paar minuten vliegt het beestje samen met een groepje mezen, waaronder minstens twee zwarte mezen, naar de overkant van de weg en verdwijnt hij in het struweel bij de parkeerplaats en de tuin behorende bij huisnummer 3. Al was hernieuwde kennismaking kort, ik ben erg blij met deze waarneming, maar ik hoop wel dat ik de “Humes” de komende weken in wat betere weersomstandigheden nog eens goed in de kijker krijg. En of het echt dezelfde is, als de vogel van de vorige winter? Dat zullen we nooit met zekerheid kunnen vaststellen, maar ik vind het leuk om aan te nemen dat Humes bladkoning is teruggekeerd op zijn winterverblijf.

Buizerd – Common Buzzard

Buizerd – Common Buzzard

Op weg naar huis stop ik nog even bij een verregende buizerd die bij de rotonde naar de Zanderij scherp om zich heen zit te speuren en zo tam is dat er zelfs door mij mooie foto’s zijn te maken.

Buizerd – Common Buzzard

Buizerd – Common Buzzard

Buizerd – Common Buzzard

Buizerd – Common Buzzard

Buizerd – Common Buzzard

Buizerd – Common Buzzard

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Humes bladkoning terug op winterkwartier?

  1. Pingback: “Sperweruil” | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s