Dagje wintervogelen in de Flevo

Donderdag 27 december 2012

Bertus en Frank scannen het Vossemeer en het Ketelmeer

Bertus en Frank scannen het Vossemeer en het Ketelmeer

Vandaag zwerf ik met Bertus de Lange en Frank van Duivenvoorde een dagje door de Flevopolders. Zo’n wintervogeldagje waarop niets hoeft en alles mag. We starten bij het Ketelmeer/Vossemeer waar we naast de te verwachten soorten als nonnetje, grote zaagbek, kuifeend, tafeleend en brilduikers ook zeven grote zee-eenden in de kijker krijgen. De zeearend, waar we op hopen, krijgen we helaas niet te zien, maar een fors vrouwtje havik zorgt ook voor het nodige roofvogelspektakel. Vanuit een hoge boom houdt ze haar territorium in de gaten en af en toe jakkert ze laag over het gebied, waarbij ze voor flink wat paniek zorgt. Het zijn stoere beesten, die haviken!

We vogelen de randmeren af tot Zeewolde, waarbij we regelmatig groepen eenden afspeuren op bijzonderheden. Zo vinden we nonnetjes, grote zaagbekken en in een groep van ruim duizend tafeleenden twee prachtige mannetjes krooneend.

Buizerd – Common Buzzard

Buizerd – Common Buzzard

Net ten noorden van Zeewolde verlaten we dijk en slaan we af richting de Oostvaardersplassen. Alvorens vanaf de Grote Praambult dit gebied af te scannen, rijden we langs de Dodaars- en de Ibisweg in de hoop wat leuke roofvogels te zien te krijgen. Zo vinden we een prachtige ruigpootbuizerd, die zich korte tijd heel leuk laat bekijken. Wat een topsoort is dat toch!

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

Op de Grote Praambult bewijst de “Fat Lady” van Frank goede diensten als we de op grote afstand zittende en af en toe rondvliegende adulte zeearenden willen bekijken. Geweldig om deze “vliegende deuren” te zien rond flappen!

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Vanuit een kale boom zit een tijdje een raaf te roepen. Velen zullen de roep van ‘s werelds grootste zangvogel waarschijnlijk als gekras bestempelen, maar ons klinkt het als muziek in de oren.

Raaf – Raven

Raaf – Raven

Iets ten zuidwesten van de Grote Praambult treffen we op een akker zeven ringmussen, diverse rietgorzen, een groep van zeventig groenlingen en maar liefst achthonderd holenduiven! Zo’n grote groep hebben we alle drie in geen jaren gezien. Erg gaaf! Hieronder een foto van een klein deel van de groep.

Holenduif – Stock Dove

Holenduif – Stock Dove

Op een aangrenzende akker foerageren dertien zilverreigers. Vroeger was de “grote zillie” een enorme bijzonderheid (waarvoor ik heel wat heb gevogeld en kilometers gemaakt alvorens ik hem op mijn vogellijst kon bijschrijven) maar inmiddels een niet meer uit Nederland weg te denken soort, waarvan we er vandaag een slordige zestig zien. Veel meer dan het aantal van zijn veel algemener voorkomende familielid, de blauwe reiger.

Grote zilverreiger – Western Great Egret

Grote zilverreiger – Western Great Egret

Vanaf de Kleine Praambult zien we hoe een adulte slechtvalk de zaak even flink opstookt. Leuk voor ons, want hierdoor vliegt er op een gegeven moment een groep van zo’n vijfduizend goudplevieren rond. Ondanks het matige licht een fantastisch schouwspel!

Gele trilzwam - Tremella mesenterica

Gele trilzwam – Tremella mesenterica

Via de wildroosters in de Praamweg en de Knardijk rijden we naar de Hoekplas, waar een mooi tapijt aan eenden ligt: enkele honderden kuif-, berg- en tafeleenden, een kleine vijftig grote zaagbekken en een ruim veertig nonnetjes. Fraai!

Nonnetje – Smew

Nonnetje – Smew

Tijdens een wandeling over Julianapad ontmoeten we twee waterrallen, baardmannetjes en een matkop. Vooral met de laatstgenoemde zijn we blij, want dit is een mezensoort, waarvoor we elk jaar beter ons best moeten doen om hem met enige regelmaat te zien en te horen te krijgen. Tot slot vogelen we de Oostvaardersdijk af, waarbij we geen nieuwe dagsoorten meer zien, zodat de daglijst op dit leuke en gezellige wintervogeldagje in de Flevo blijft steken op negenenzestig soorten. Niet verkeerd! 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Dagje wintervogelen in de Flevo

 1. Bertus zegt:

  Was gezellig!

 2. wouter zegt:

  négenénzéstig?… amateurs! 😉
  Dat moet toch beter kunnen! Was dat in- of exclusief de Gele Trilzwam?
  Op naar een fantastisch 2013!!!

  • luukpunt zegt:

   Hahahaha, exclusief de trilzwam en al die exoten die jij er wel altijd bij optelt, Wouter. 😉

   Voor jou ook alvast een heel fijn 2013! Volgens mij gaan we samen een mooie reis maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s