Aftrap van het vogeljaar 2013

Dinsdag 1 januari 2013

Terwijl mijn gezin lekker ligt uit te slapen ben ik zoals voor mij gebruikelijk op 1 januari vroeg op om de eerste uren van de dag wat te vogelen. Druk wordt het vast niet op de telpost, maar voor de zekerheid, je wilt tenslotte geen nee moeten verkopen, zet ik twee potten koffie. Om kwart voor acht stap ik in de auto en rijd ik door een inmiddels stil Leiderdorp en Leiden naar Katwijk. Hier en daar slingert nog een late Nieuwjaarsvierder op een fiets, verder is het op deze regenachtige Nieuwjaarsmorgen nog rustig op straat.

Om kwart over acht installeer ik me, terwijl het ruisen van de branding me na het geknal van de afgelopen nacht als muziek in de oren klinkt, op zeetrektelpost Savoy. De eerste vogels scoor ik op gehoor: roepende scholeksters, krijsende kok- en zilvermeeuwen.

Savoy

Savoy

Helaas gaat de motregen al snel over in stevige regen en haalt de wind wat aan, wat het verblijf op de telpost er niet aangenamer op maakt. Blijkbaar hebben mijn vogelmaten dit al voorvoeld, want behalve een kort bezoekje van Frank van Duivenvoorde zie ik niemand verschijnen.

De trek is tijdens het eerste teluur niet zo spectaculair als de afgelopen dagen, maar met een kleine en een grote jager en bijna vierhonderd alk/zeekoeten vermaak ik me schuilend onder de paraplu prima.

Savoy

Savoy

Het tweede teluur komt de trek ondanks de regen goed op gang en noteer ik van de bulksoorten: driehonderd zeventig roodkeelduikers, tweehonderd negenentachtig drieteenmeeuwen en zevenhonderd zesenvijftig alk/zeekoeten. Ook vliegen er wat leuke “krenten” langs: een vrouw grote zaagbek knalt met twee middelste zaagbekken naar noord en er passeren een grote jager en twee kleine jagers, waarvan er één een tijdje kleptoparasiteert op de voor de Buitenwatering foeragerende kokmeeuwen.

Savoy

Savoy

Tegen het eind van het tweede teluur wordt het lichter aan de einder en tijdens het derde teluur heb ik de paraplu gelukkig niet meer nodig.

Savoy

Savoy

Net als de wind haalt ook de trek nu nog even flink aan. Vooral de roodkeelduikers doen het goed: in mooie groepen trekken ze vaak laag over het water, maar ook regelmatig een flink stuk boven de horizon in zuidelijk richting langs. De teller staat om elf uur op negenhonderd vijf exemplaren, een prima uurgemiddelde! Ook de drieteenmeeuwen en de alk/zeekoeten doen het met respectievelijk negenhonderd dertig en achthonderd drieënzestig exemplaren goed. Met een derde kleine jager naar zuid en acht grote zee-eenden in dezelfde richting komen er ook in dit teluur weer een paar extra leuk te noemen soorten langs.

Voor de volledige telling zie deze link.

Ree – Roe Deer

Ree – Roe Deer

Na de zeetrektelling rijd ik nog even naar de Nachtegaallaan om te zien of de Humes bladkoning het vuurwerkgeweld van de afgelopen nacht heeft overleefd. Als ik uit de auto stap, zie ik een ree staan en op het moment dat ik deze wil fotograferen, hoor ik de “Humes” roepen, dus schakel ik mijn camera direct over van de foto- naar de filmstand. Op het filmpje is zowel aan het begin als op het eind de roep van de vogel te horen. Het adhd-vogeltje is weer erg mobiel en laat zich opnieuw slecht zien. Met tussenpozen hoor ik het beestje vijf tot zes keer roepen, waarbij het geen langdurige series laat horen, maar steeds maar twee, drie roepjes achter elkaar.

Vervolgens rijd ik nog even naar Lentevreugd waar ik in tegenstelling tot enkele dagen geleden de bonte kraai nu vrij snel in de kijker heb. In mijn eigen omgeving check ik nog even “mijn ransuilen” en die blijken ondanks het hevige vuurwerk gewoon op hun eigen stek te zitten.

Ransuil - Long-eared Owl

Ransuil – Long-eared Owl

Met dit regenachtige maar leuke vogelochtendje is de aftrap van het vogeljaar 2013 met toch al weer vierenzestig soorten goed begonnen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s