Geelsnavelduiker op een “deemsterige” dag!

Zaterdag 16 februari 2013

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

In de namiddag van woensdag 13 februari wordt bekend dat Mark Hoekstein weer eens heeft toegeslagen. Deze topvogelaar uit het Zeeuwse heeft al vele prachtige ontdekkingen op zijn naam staan en op bovengenoemde woensdag voegt hij met het vinden van een jonge geelsnavelduiker opnieuw een stoere soort toe aan zijn toch al indrukwekkende zelf-ontdeklijst. Top!

Na zo’n melding begint het nagels bijten, want ja, eerder dan zaterdag kan ik er echt niet op af…… Donderdag, vrijdag, elke dag wordt de vogel door vele tientallen vogelaars gezien. Dat geeft hoop!

De geelsnavelduiker(Gavia adamsii)  is voor mij een mythische soort, die ik aan het begin van elk vogeljaar met stip bovenaan mijn wensenlijst schrijf. Het liefst zou ik hem zelf ergens ontdekken of langs telpost Savoy zien roeien…….ach je moet wat te dromen hebben.

Het grootste lid uit de familie van de duikers is sinds de winter van 1995-1996 niet meer twitchbaar geweest en regelmatig spreken mijn vogelvrienden en ik tijdens vogeldagen vol hoop over dit slagschip (lengte is 75-100 cm; spanwijdte is 137-152 cm) onder de duikers.

Na een onrustig nachtje sta ik om tien voor zeven bepakt en bezakt in de straat te wachten op het verschijnen van het bekende rode Daihatsu’tje van Frank van Duivenvoorde. Tegen zevenen stap ik in bij Frank, die eerder al Wouter Teunissen en Noël Aarts heeft opgepikt.

Witbuikrotgans – Pale-bellied Brent Goose

Witbuikrotgans – Pale-bellied Brent Goose

Voor een megazeldzaamheid als een  geelsnavelduiker komen vogelaars uit alle streken van het land en zo krijgen we na een kwartiertje gezelschap van Martijn Bot en Bart-Jan Prak, die er vanmorgen al zo’n slordige 330 km op hebben zitten, dus reik ik ze direct maar een sterke bak koffie aan. Een goede investering blijkt wat later op dag, want de cafeïne houdt ze de hele dag scherp.

Speuren en koffie drinken

Speuren en koffie drinken

Uit Brabant arriveren Lützen Portengen en Bas van de Meulengraaf en al snel sluiten zich meer en meer vogelaars aan en ook op andere plekken langs de dijk zien we mensen ingespannen door hun telescopen staren. Maar de geelsnavelduiker blijft vooralsnog onvindbaar. Daarom besluiten we om andere plaatsen te gaan zoeken: Martijn en Bart-Jan kiezen voor het westelijke deel van de Greveling; wij gaan het oostelijke gedeelte verder afzoeken.

Rotgans – Dark-bellied Brent Goose

Rotgans – Dark-bellied Brent Goose

Terwijl we het water en de slikken bij de Plaat van Oude-Tonge afspeuren, ontvangen we een Dutch Bird Alert. Gespannen halen we onze telefoons tevoorschijn: bericht van Bas van den Boogaard: “Geelsnavelduiker – Wordt nu gezien – Beste te zien direct ten westen van Herkingen, dus de noordoever!” Frank start direct de auto en de deurportieren klappen pas dicht als de eerste meters al zijn gereden. Snel toets ik de coördinaten in op de TomTom en dan begint de spannende tocht over smalle polderdijkjes van Flakkee. Twintig minuten later zien we enkele tientallen vogelaars boven op de dijk staan.

Twitchers bij Herkingen

Twitchers bij Herkingen

Hup, auto aan de kant en in een holletje de dijk op, waar we door reeds aanwezige twitchers gerust worden gesteld: “Hij zit er nog hoor, maar hij zit wel ver en is net weer ondergedoken.” Even later heb ik de geelsnavelduiker in beeld! Yes! Wat een knoeperd van een soort en wat enorm grote vogel! Ondanks de grote afstand en het “deemsterige” weer zijn er voldoende details te zien om de determinatie rond te krijgen, maar digiscopen blijkt door de afstand, het slechte licht en al die waterdamp zo goed als onmogelijk.

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

De vogel is heel actief aan het vissen en legt daarbij grote afstanden onder wat af. Leuk is ook om te zien hoe hij regelmatig met zijn kop in het water naar prooien speurt.

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

Twitchers bij Herkingen

Twitchers bij Herkingen

De duiker verplaatst zich al jagend snel in westelijke richting en is daardoor steeds slechter te zien. Geweldig om een nieuwe soort te kunnen bijschrijven, maar de waarneming is toch niet 100% bevredigend, zodat we besluiten de hele dag rond de Grevelingen te blijven vogelen: wellicht krijgen we zo de kans de “geelsnavel” vandaag nog eens beter te zien.

De volgende stop is bij, zoals we dat onderling noemen, de “zuurstokken”: een gemengde groep flamingo’s, die dit jaar het haventje van Battenoord als overwinteringsplek hebben gekozen.

Flamingo's

Flamingo’s

Terwijl we op verzoek van Wouter nog een tijdje bij een groep monniksparkieten ten oosten van het dorpje Herkingen staan te kijken, ontvangen een Dutch Bird Alert van Bart-Jan Prak: “Geelsnavelduiker – Wordt nu gezien – Nu stukken dichterbij (500 m) iets ten oosten van het gemaal Dreischor, zuidoever, komt dichterbij”. Kijk, de sterke bak koffie van eerder vanmorgen werpt z’n vruchten af! Snel gooien we de plannen om: niet naar de Brouwersdam voor de ijs-, parel- en roodkeelduikers, maar naar Drieschor waar de “GSD” nu blijkbaar heel goed te zien is. Onderweg een “piepje-in-de-rug”: “Op 150 meter, super mooi te zien!”

Monniksparkiet - Monk Parakeet

Monniksparkiet – Monk Parakeet

Eenmaal ter plaatse zien we de vogelaars allemaal terug lopen naar de auto’s. “Is de vogel meer naar het oosten aan het zwemmen?” roep ik vanuit de auto. Als dit door Bart-Jan, Martijn en anderen bevestigend wordt beantwoord, draaien we direct om en spoeden we ons naar een oostelijker gelegen uitkijkpunt. Onderweg gebaren we nadrukkelijk naar tientallen tegenliggers, dat ze om moeten draaien en achter ons aan moeten komen. Even later hollen we de dijk bij Drieschor op en zien we hoe de geelsnavelduiker op zo’n vijfhonderd meter afstand op het vlakke water van de Grevelingen dobbert. Wat een joekel! Alle details zijn nu prachtig te zien! Schitterend!!

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

Digiscopen blijkt met mijn apparatuur, maar ook door het “deemsterige” weer opnieuw geen sinecure, maar gelukkig staat de duiker er nu wel herkenbaar op.

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

Twitchers bij Dreischor

Twitchers bij Dreischor

Nu we de geelsnavelduiker naar volle tevredenheid hebben kunnen bekijken en bestuderen wordt het tijd om nog even wat andere leuke soorten op te rapen.

Kleine, wilde zwaan en toendrarietgans

Kleine, wilde zwaan en toendrarietgans

Wilde Zwaan - Whooper Swan

Wilde Zwaan – Whooper Swan

Zwarte rotgans - Black Brant

Zwarte rotgans – Black Brant

Zo rijden we via mooie groepen toendrarietganzen, kleine en wilde zwanen bij Zonnemaire en Brouwershaven en twee witbuikrotganzen en een zwarte rotgans bij Scharendijke naar de Brouwersdam waar we al snel drie parelduikers en een ijsduiker in één telescoopbeeld kunnen bekijken. Erg gaaf!

Vervolgens speuren we het Zeeuwse deel van de Brouwersdam af op ijseenden, waarvan we er dit keer maar liefst zeven zien! Een groepje van vier laat zich uitzonderlijk mooi bekijken!

IJseend (2♀,2 ♂)– Long-tailed Duck (2♀,2 ♂)

IJseend (2♀,2 ♂)– Long-tailed Duck (2♀,2 ♂)

IJseend

IJseend

Het vrouwtje brilzee-eend, dat we vorige week al hebben gezien, kunnen we natuurlijk niet overslaan en daarom sjouwen we ook vandaag nog maar eens een flink stuk over het strand tussen de Brouwersdam en Ouddorp.

Twitchers bij de brilzee-eend

Twitchers bij de brilzee-eend

Al is het licht nogal slecht en de afstand groter dan vorige week, het Noord-Amerikaanse eendje laat zich leuk zien. Het lukt me zelfs om een plaatje te maken waarop het kenmerkende kopprofiel te zien is.

Brilzee-eend (rechts) – Surf Scooter (right)

Brilzee-eend (rechts) – Surf Scooter (right)

We besluiten de dag bij de Scheelhoek waar een havik en een slechtvalk voor het nodige spektakel zorgen: de eerstgenoemde achtervolgt op spectaculaire wijze een mannetje fazant en lijkt deze te slaan. De slechtvalk die dit tafereel vanaf een paaltje heeft gadegeslagen heeft blijkbaar ook wel zin in een fazantenboutje en maakt vervaarlijke duikvluchten. Uiteraard geeft de havik zich niet zo maar gewonnen en ze bijt flink van zich af, maar hierbij houdt ze de fazant blijkbaar niet meer goed vast, waardoor deze kan ontsnappen naar een nabijgelegen duindoorncomplexje. De slechtvalk vliegt terug naar zijn paaltje; de havik roeit teleurgesteld over het Zuiderdiep; de fazant, bedenk ik me zo, dankt hijgend zijn beschermengeltje…

Het is inmiddels half vijf geworden, tijd om naar huis te gaan. Onderweg nemen we deze fantastische vogeldag nog een paar keer door. Vier soorten duikers op een dag, waaronder voor Noël, Wouter en ik een nieuwe soort, vijf soorten futen op een dag, een zwarte rotgans, acht witbuikrotganzen, elf flamingo’s, ijseenden, een brilzee-eend, en dat op een “deemsterige” dag in februari.

Daglijst: 89 soorten, exclusief exoten.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Geelsnavelduiker op een “deemsterige” dag!

  1. draverblog zegt:

    Inderdaad was het genieten aan de boorden van de Grevelingen, en vooral vrijdag was een stralende dag.

  2. Pingback: Het vogel(top)jaar 2013 | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s