Bronskopeend na schooltijd

Woensdag 20 maart 2013

Bronskopeend – Falcated Duck

Bronskopeend – Falcated Duck

“Waarom heeft u die grote lens en uw rugzak in lokaal staan, meneer?” “Gaat u nog vogelen vandaag?” Leerlingen nemen scherper waar dan welke vogelaar dan ook. Ik leg ze uit dat er bij Spijkenisse een vogel zit, die ik nog nooit eerder heb gezien. Wetende dat ze me in zo’n geval gemakkelijk op de praatstoel kunnen krijgen, regent het direct vragen. “Wat dan voor vogel, meneer?” “Moet u daar niet direct heen dan?” “Hoe ziet die vogel eruit?” “Kunt u hem even op het digi-board laten zien?” Ik laat me gewillig in de val lokken en vertel over de bronskopeend, een mega-zeldzame dwaalgast uit Oost-Azië (Midden Siberië tot Noord-Japan), die pas elf keer eerder in Nederland is gezien.

Uiteraard geef ik de leerlingen niet te lang de kans om de lestijd voor andere zaken dan normaal te laten gebruiken en al snel worden er ijverig teksten samengevat, lijdend voorwerpen gezocht, formulieren ingevuld, gezwoegd op voltooid deelwoorden, persoonsvormen, enz., enz.

Van tien over twee tot drie uur geef ik mijn laatste les en klas 3A moedigt mij de laatste tien minuten (zonder enig eigenbelang 😉 ) aan om alvast wat eerder met de les te stoppen. “Gaat u maar vast!” “Straks is die eend net weg als u aankomt.” “We zullen het niet verder vertellen, meneer!” Allemaal leuk en aardig, maar uiteraard niet iets waar ik intrap, maar in tegenstelling tot andere dagen blijf ik na drieën niet nog even hangen om wat correctie- of voorbereidingswerk te doen.

Om kwart over drie stapt Frank van Duivenvoorde bij het Transferium bij me in en een uurtje later rijden we bij Spijkenisse de polder in waar we aan een groepje ijverig fotograferende vogelaars, onder wie de ontdekker Chris de  Nooijer, kunnen afleiden dat de bronskopeend er nog zit. Enkele minuten later voegen we ons bij hen en kunnen we dit prachtige eendje zelf bewonderen.

Bronskopeend – Falcated Duck

Bronskopeend – Falcated Duck

Ondanks het feit dat je bij het twitchen van eenden altijd wat dubbele gevoelens hebt (ze worden immers ook veel gehouden in watervogelcollecties), is het toch erg gaaf om deze beauty in de kijker te hebben.

Bronskopeend – Falcated Duck

Bronskopeend – Falcated Duck

Als de bronskopeend zijn verenkleed poetst, is duidelijk te zien dat het verenkleed puntgaaf is. Niet verkeerd! Als de vogel tussen de smienten op het weiland foerageert, is te zien dat beide poten ongeringd zijn. Heel goed! Bovendien gedraagt hij zich als de smienten met wie hij optrekt: alert, schuw en regelmatig met een schuin oog naar boven kijkend om te kijken of de lucht nog veilig is. Nog beter! Af en toe baltst hij wat met/tegen een vrouwtje smient. Heel best! Al met al zien we eigenlijk weinig redenen om te twijfelen aan de wilde afkomst van deze fraaie eend en dus stijgt ook ons enthousiasme over deze waarneming.

Filmpjes via deze link: link 1, link 2, link 3 en link 4.

Bronskopeend – Falcated Duck

Bronskopeend – Falcated Duck

Bronskopeend – Falcated Duck

Bronskopeend – Falcated Duck

Jasper Koster en Richard Notenboom (wiens vader en ooms ik ook in de klas heb gehad)  hebben de bronskopeend vanaf hun school in Delft met het openbaar vervoer getwitcht en maken graag gebruik om met ons terug te rijden. Dit levert tijdens het filerijden in hartje Rotterdam door de scherpte van Richard nog een fraaie waarneming van twee slechtvalken op.

Morgen op school zal ik door de leerlingen worden overhoord over de twitch van vandaag en ik zal weer met open ogen, maar graagte, in deze “val” lopen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Bronskopeend na schooltijd

 1. Bertus zegt:

  Gefeliciteerd Luuk!Nu nog even de koningseider terugvinden 😉

 2. Paul zegt:

  Wat een komisch en tragisch verhaal van een man die niet bang is om met passie in het leven te staan. Leuk om te lezen! Gefeliciteerd met deze (ook voor mij) nieuwe soort. Keep on Blogging!

 3. August zegt:

  Hoi Luuk
  Deze eend is veel zeldzamer, ipv 20 keer in Nederland maar 11 keer ( de link geeft 20 resultaten aan maar onderop staat 11 gevallen) ps je kan voortaan beter de site van avifauna daarvoor gebruiken. Zie http://www.dutchavifauna.nl/species/bronskopeend, voor de rest weer genoten van je verslag. Gaat lekker dit jaar trouwens na de Geelsnavelduiker ,de Canadees en deze alweer mijn derde nieuwe. Ps ga je actie ondernemen om die koning te zoeken?
  Groetjes August

  • luukpunt zegt:

   Ha August!

   Dank voor je correctie. Ik heb het aangepast.

   Gefeliciteerd met je drie lifers dit jaar! Zit zelf ook al weer op twee en daarmee voor zoveelste keer op 400. Ook dit keer vier ik dat nog niet, want voor je het weet, valt er weer een soort van de lijst van de af. 😉

   Ik heb geen plannen om naar de koningseider te gaan zoeken. Een geweldige soort, die ik heel graag zou zien, maar de Noordzee is me te groot….. 🙂

   Hartelijke groet,

   Luuk

 4. Peter Meininger zegt:

  Mooi verhaal, maar het blijft een eend.. Gelukkig “heb” ik hem al, maar – toegegeven – niet zo maar. Dit misschien laat ik me nog verleiden, als geboren Zuid-Holander, voor de Zuid-Holland lijst of zo…

 5. Pingback: Gefluit en armgezwaai bij de bronskopeend | VogelPunt

 6. Pingback: Het vogel(top)jaar 2013 | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s