Kleine klapekster, mijn mooiste zelfontdeksoort!

Donderdag 3 juni 2004

Om even uit de roes van het nakijken van de examens te breken, besluit ik vanavond nog even naar het Bentwoud bij Boskoop te gaan om naar kwartels te luisteren. In het eerste bosperceel zit een “fitjaf” of een “tjiftis” te zingen. Het liedje begint met wat “tjif-klanken” en gaat aan het eind over in het melancholieke deuntje van de fitis. Al gauw loop ik Adri de Groot tegen het lijf. Samen slenteren we om ons heen kijkend en gezellig pratend door de bosaanplant wat dieper het gebied in. Terwijl Adri een gele kwikstaart fotografeert, zie ik opeens een klauwier in een struikje zitten. Mijn eerste gedachte is “Leuk, een grauwe klauwier”, maar die valt bij de eerste inspectie direct af. “Klapekster dan,” maar dat is eigenlijk ook niet mogelijk in deze tijd van het jaar. Maarten-Pieter Lantsheer heeft in reactie op mijn waarneming van een klapekster op 3 mei jl. in de OVP geschreven dat ik in deze tijd van jaar bedacht zou moet zijn op kleine klapekster. Zou het echt……? Mijn hartslag gaat in rap tempo omhoog als ik haastig wat kenmerken in mijn vogelboekje noteer:

 • zwarte teugel doorlopend in een zwart voorhoofd;
 • grote ronde kop;
 • dikke snavel;
 • lichte zalmroze zweem op borst, buik en flanken;
 • witte keel;
 • witte buitenste staartpennen;
 • witte vlek op de grote handpen;
 • grijze kruin, achterhoofd en mantel;
 • in de vlucht brede, witte vleugelstreep.

Dit moet gewoon een kleine klapekster zijn!

Kleine klapekster – Lesser Grey Shrike (Foto © Adri de Groot)

Kleine klapekster – Lesser Grey Shrike (Foto © Adri de Groot)

Ondertussen is Adri druk aan het fotograferen (zie voor zijn verslag deze link), want de ontdekking van deze waarschijnlijke zeldzaamheid moet ondanks het inmiddels spaarzame licht fotografisch worden vastgelegd. Om helemaal zeker te zijn, wordt het tijd om wat navraag te gaan doen. Ik bel met mijn zoon Willem en geef hem de beschrijving door. Hij bevestigt ons vermoeden: kleine klapekster! Adri belt met Marcel van der Tol en ook hier volgt de bevestiging. Het is er gewoon één en dan ook nog eens een fraaie, adulte vogel in een kakelvers kleed!!

Kleine klapekster – Lesser Grey Shrike (Foto © Adri de Groot)

Kleine klapekster – Lesser Grey Shrike (Foto © Adri de Groot)

Nu wordt het tijd om nog wat vogelvrienden te bellen en om de DBA in te schakelen. Eerst een telefoontje aan Klaas Haas en even later een telefoontje aan Menno van Duijn. De laatste is zo vriendelijk om het atlasblok e.d. op te zoeken en de vogel door te piepen.

Ondertussen heb ik stevig de pest in dat ik mijn telescoop niet heb meegenomen: ik zou, alvorens me op een nieuwe stapel eindexamens te storten, immers alleen even naar kwartels gaan luisteren.

In afwachting van wat komen zal, hebben Adri en ik de kleine klapekster prachtig in beeld. De vogel is heel actief aan het jagen op insecten. Hij doet dit door aan één stuk door vanaf de struikjes naar het betonnen pad te vliegen, waar hij dan even zit om vervolgens weer naar het struikje terug te vliegen. De vogel is ook enkele malen biddend te zien. Echt schitterend!!

Kleine klapekster – Lesser Grey Shrike (Foto © Adri de Groot)

Kleine klapekster – Lesser Grey Shrike (Foto © Adri de Groot)

Wat later arriveren ook Marcel en Marga van der Tol. Hierna komen steeds meer vogelaars die de allemaal heel enthousiast reageren en me zelfs met de waarneming feliciteren.

Twitchers Kleine klapekster – Lesser Grey Shrike (Foto © Adri de Groot)

Twitchers Kleine klapekster – Lesser Grey Shrike

Uiteindelijk lijkt de vogel een slaapplaats te zoeken, dus waarschijnlijk zijn er morgenochtend nog kansen om deze prachtige, zeldzame kleine klapekster te gaan bekijken. (Atlasblok 315112/22). Opgetogen over wat ik heb beleefd komt er van het nakijken van de eindexamens natuurlijk niets meer terecht, want ik ben helemaal vol van deze fantastische ontdekking en alles wat dat teweeg heeft gebracht.

PS. De volgende ochtend blijkt de fraaie zeldzaamheid helaas te zijn vertrokken….

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kleine klapekster, mijn mooiste zelfontdeksoort!

 1. Pingback: Kleine klapekster, bedankt Ab! | VogelPunt

 2. Bert Klompenmaker zegt:

  Prachtig hoe hij op de plaat staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s