Broedende zeearenden Roggebotzand!

Een vervolg op dit verslag is te lezen via deze link:

Vrijdag 29 maart 2013

Onderstaand blog wilde ik pas later in het jaar plaatsen, maar nu blijkt dat het algemeen bekend is (zie bericht van Omroep Flevoland en een bericht op de site van Man Bijt Hond) dat er opnieuw zeearenden broeden in het Roggebotzand en ook Staatsbosbeheer er niet geheimzinnig over doet, heb ik in overleg met mijn bronnen besloten om het blog nu online te zetten.

Deze week bereikten mij via diverse kanalen in mijn “vogelaarsnetwerk” berichten dat er in de Flevopolder een paar zeearenden broedt. Dat is op zichzelf niet meer zo bijzonder, maar het feit dat deze imposante roofvogels dit jaar vanaf de openbare weg prima te observeren zijn, is dat natuurlijk wel!

In het verleden was de grootste arend van Europa, die niet voor niets “vliegende deur” wordt genoemd, in heel Europa een bekende gast. Maar mede door de  invloed van de homo sapiens is hij in de twintigste eeuw een zeldzaamheid geworden. Eind jaren negentig en in het begin van deze eeuw, toen de zeearend in Nederland alleen als dwaalgast en wat later vooral als wintergast bekend stond, waren er plannen om de zeearend te herintroduceren. Maar dat bleek gelukkig niet nodig, want sinds 2006 heeft de zeearend zich weer op eigen kracht in Nederland gevestigd. Het eerste broedpaar koos voor de Oostvaardersplassen en bracht heel succesvol één jong groot. Iets waar heel natuurminnend Nederland beschuit met muisjes om heeft gegeten.

Inmiddels broedt de zeearend ook in de IJsseldelta, in het Lauwersmeergebied en in de Biesbosch. Geweldig, toch?

Om zes uur stappen Frank van Duivenvoorde en ik in bij Jaap Engberts voor een dagje vogelen in de Flevo. Met de routebeschrijving van een mijn vogelvrienden in de hand lopen we om kwart over zeven over de met poedersneeuw bedekte paden het gebied in waar zich het imposante nest van de zeearenden moet bevinden. Ondanks de vorst zingen matkoppen, roffelen grote bonte spechten, schelden boomkruipers, klinkt de ijle zang van boomkruipers en laten zanglijsters hun gevarieerde zang vol imitaties horen.

Zanglijster – Song Thrush

Zanglijster – Song Thrush

Het is even zoeken, maar met nog wat telefonische hulp van Maartje en Pieter Doorn zijn we om acht uur ter plaatse bij de keet van Staatsbosbeheer waarin zich een klein informatiecentrum met de toepasselijke naam “Arendsoog” bevindt waar met grote regelmaat een medewerker van Staatsbosbeheer aanwezig is om voorlichting te geven en natuurlijk om een oogje in het zeil te houden. Ook vanochtend rijdt er een boswachter langs die breed lachend en vriendelijk naar ons zwaait.

Jaap Engberts en Frank van Duivenvoorde in afwachting van de komst van de zeearend

Jaap Engberts en Frank van Duivenvoorde in afwachting van de komst van de zeearend

De paden rondom het nest zijn afgezet, zodat de zeearenden in alle rust kunnen broeden en straks hun kroost groot kunnen brengen.

Nest van de zeearend – Nest of a White-tailed Eagle

Nest van de zeearend – Nest of a White-tailed Eagle

Langs een openbaar wandelpad is op ongeveer driehonderd meter afstand het nest zeker met de telescoop prima te zien. Het enorme nest met een doorsnede van wel één meter zeventig en ruim twee meter diep is gebouwd in een grote populier.

Horst van een zeearend

Horst van een zeearend

De eerste drie kwartier is er geen spoor van een zeearend te bekennen, maar dan ziet Jaap opeens een snavel van één van de ouders boven de nestrand uitsteken. Supergaaf!

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

De vogel is wat onrustig en rommelt grotendeels verborgen door de takken wat rond in het diepe nest. Samen met Pim Julsing, die ons inmiddels gezelschap is komen houden, scannen we constant de omgeving af, want de kans is groot, dat er straks een wisseling van de wacht zal plaatsvinden. En inderdaad om acht voor negen verschijnt er met majestueuze vleugelslagen opeens een “vliegende deur” tussen de bomen, die vrijwel direct op de rand van het nest landt. Fantastisch!!

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Na wat korte begroetingsrituelen en gerommel in het nest zeilt de andere vogel er uit en verdwijnt met grote vleugelslagen uit beeld.

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Al met al duurt deze aflossingsbeurt maar een minuut of twee, maar wat zijn we blij dat we getuige zijn geweest van dit prachtige schouwspel! Geweldig!

Met deze voor ons in Nederland unieke waarneming is onze vogeldag in Flevo nu al geslaagd, maar ja, het is pas kwart over negen, dus hebben we nog een hele dag voor ons. We besluiten om het Vossemeer af te vogelen en vervolgens naar de trektelpost bij Kamperhoek te gaan.

Buizerd – Common Buzzard

Buizerd – Common Buzzard

De tocht over de Vossemeerdijk levert leuke waarnemingen op: grote zaagbekken, nonnetjes, pijlstaarten, kuif- en tafeleenden, grote zilverreigers en een derde zeearend.

Kluut – Pied Avocet

Kluut – Pied Avocet

Grote zaagbek - Goosander

Grote zaagbek – Goosander

Om kwart over tien arriveren op Telpost Ketelbrug/Kamperhoek waar we ons aansluiten bij Mervyn Roos, Ico Hoogendoorn en nog een trekteller.

Uitzicht vanaf Trektelpost Ketelbrug/Kamperhoek

Uitzicht vanaf Trektelpost Ketelbrug/Kamperhoek

Met de noordelijke wind over het Ketelmeer is het er bitterkoud. Omdat we niet gekleed zijn op een dag trektellen bij deze weersomstandigheden houden we het dan ook maar drie kwartier vol. Leuk zijn de vijf bruine kiekendieven, de zwarte mees en de Pontische meeuw die we zien over zien trekken. Bruine kiekendieven zien we in de loop van de dag ook op andere plekken in de OVP in noordoostelijke richting migreren. Ook voor Kamperhoek is het een goede dag met in totaal zevenendertig exemplaren.

We zetten koers naar Oostervaardersplassen waar we bij de “Wildroosters” een prachtige volwassen man ruigpootbuizerd in een boom zien zitten!

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

Langs de Trekweg ontmoeten we Maurits en Charles Martens die ons vertellen dat zij kort tevoren boven de verruigde akkers ook een fraaie ruigpootbuizerd hebben gezien. Helaas kunnen we deze niet meer terugvinden, maar we genieten wel van het leuke gebiedje waarin een zestigtal groenlingen, tientallen rietgorzen, enkele honderden holenduiven, vijf grote zilverreigers, een stuk of buizerds, twee torenvalken en twee vrouwtypes blauwe kiekendieven foerageren.

Groenling – European Greenfinch

Groenling – European Greenfinch

Vanaf de Grote Praambult kijken we over “de Nederlandse Serengeti”: honderden Heck-runderen, edelherten en Konikpaarden met daartussen minstens drie vossen die, als waren het jakhalzen, het terrein op iets eetbaars afstropen.

Frank van Duivenvoorde en Jaap Engberts scannen het gebied

Frank van Duivenvoorde en Jaap Engberts scannen het gebied

In de verte ontwaren we het pas gebouwde nest van een zeearend, maar de vogels zijn zelf helaas niet te zien. Wel zien we verschillende buizerds, een havik, een sperwer, vier tot zes bruine kiekendieven en drie raven. De laatste laten zich ook een paar keer horen.

Vanaf de Knardijk speuren we vervolgens de Keersluisplas en de omringende rietvelden en struiken af. De klapekster waar we op hopen krijgen we hier ondanks een intensieve zoekactie niet in de kijker.

We besluiten deze koude, maar mooie vogeldag bij de Lepelaarsplassen, waar we op wat roepende baardmannen, een krijsende waterral en tientallen foeragerende watersnippen niet veel nieuws aan de daglijst toevoegen. Onderweg naar huis komt het gesprek telkens als vanzelf terug op de waarneming van de broedende zeearenden. Man, wat is dat prachtig! Nu maar hopen dat de jongen in alle rust groot mogen worden.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Broedende zeearenden Roggebotzand!

  1. Pingback: Broedende zeearenden Roggebotzand – deel 2! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s