Beflijster nieuwe soort op mijn “fietsforensenlijst”

Dinsdag 9 april 2013

In het voorjaar laat ik de route van mijn dagelijkse forensenfietstochtje, Leiderdorp – Rijnsburg vice versa, vaak afhangen van waar ik op dat moment de meeste leuke “onder-weg-soorten” denk te kunnen treffen. Naarmate het eerder licht wordt, stap ik wat vroeger op de fiets, zodat ik voor schooltijd hopelijk nog wat leuke soorten mee kan pikken. Mijn route voert me meestal door de Kooi en over de Rijnsburgersingel en dat leverde me gisteren morgen op het Schuttersveld al voor zeven een laag de straat jakkerende houtsnip op.  Leuk! Vervolgens fiets ik dan via het Bosje van Bosman over de Wassenaarseweg naar het Rijnfront om vervolgens langs de Rijn naar Rijnsburg te fietsen. Een leuke route waar langs altijd wel wat te zien of te horen valt.

Nu het voorjaar zo lang op zich heeft laten wachten, is het ontzettend spannend wat je onderweg tegen kunt komen. De zomergasten hebben dit jaar namelijk lang geaarzeld, voordat ze naar het noorden trokken. Nu de wind wat naar het zuiden is gedraaid en de temperaturen aan het oplopen zijn, is er dan ook geen houden meer aan. De beroemde telpost in Breskens beleefde gisteren een heuse topdag en al die vogels moeten bij wijze van spreken nog langs mijn fietsroute vliegen naar het noorden vliegen. Spannend dus!

Het Bosje van Bosman is zoals gebruikelijk weer goed voor leuke soorten als groene specht en boomklever. Langs de hele route zingen tjiftjafs zich de longen uit het lijf en op het Rijnfront geniet ik ondanks het geraas van het verkeer van de A44 van baltsende kieviten en kleine plevieren, roepende grutto’s en tureluurs, foeragerende watersnippen, gele kwikstaarten en de inmiddels volledig ingeburgerde Noordse kauw. Leuk is ook een groep van negen blauwe reigers die statig in noordoostelijke richting overtrekken.

Blauwe reiger – Grey Heron

Blauwe reiger – Grey Heron

Ik ben bijna op mijn werk als ik op het gazon naast een kunstgras trapveldje midden in Rijnsburg een mannetje beflijster zie rond huppen. Gaaf!

Beflijster (man) - Ring Ouzel (male)

Beflijster (man) – Ring Ouzel (male)

De vogel wordt helaas snel verstoord door een man die zijn hond hier uitlaat en vliegt een boom in.

Beflijster (man) - Ring Ouzel (male)

Beflijster (man) – Ring Ouzel (male)

Hier wordt door de vogel weer verdreven door een intolerant mannetje merel. Ik vind de “domineesliester” terug bij een kleine speeltuintje waar hij zich, alvorens opnieuw te worden verjaagd door die vervelende merel, leuk laat bekijken. Filmpje zie deze link.

Beflijster (man) - Ring Ouzel (male)

Beflijster (man) – Ring Ouzel (male)

Beflijster (man) - Ring Ouzel (male)

Beflijster (man) – Ring Ouzel (male)

Het mannetje merel gunt de helaas beflijster geen rust en jaagt de vogel telkens weer op en uiteindelijk zit er voor het arme beest niets op dan zijn tocht naar het noorden voort te zetten.

Beflijster (man) - Ring Ouzel (male)

Beflijster (man) – Ring Ouzel (male)

Beflijster (man) - Ring Ouzel (male)

Beflijster (man) – Ring Ouzel (male)

Op school heb ik met mijn enthousiaste verhaal over de waarneming van de beflijster ’s morgens bij zowel mijn leerlingen als bij mijn collega’s de lachers op mijn hand. Wellicht had ik hier maar beter de naam “domineesliester” kunnen gebruiken. 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Beflijster nieuwe soort op mijn “fietsforensenlijst”

  1. Gre zegt:

    Vanavond een beflijster (man) gezien in zeewolde. Helaas had ik geen fototoestel bij me, en begon het wat te schemeren, maar wat is het leuk als je weer een nieuwe vogel treft!
    Leuke foto’s!

  2. luukpunt zegt:

    Dank voor je leuke reactie, Gré.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s