Stilte voor de storm?

’t Was rustig deze week qua vogels, maar zo stilletjes aan verschijnen er wel steeds meer zomergasten. Zo zag ik tijdens mijn dagelijkse forensenfietstochtje met dank aan het meeuwenalarm in hartje Leiden een visarend overvliegen en ontmoette ik bij een verruigd terreintje aan de zuidkant van Rijnsburg mijn eerste blauwborst en grasmus van het seizoen. Leuk!

Blauwborst - Bluethroat

Blauwborst – Bluethroat

Vanmorgen ben ik al weer vroeg op pad. Even na half zes zingt ondanks de vrieskou net als vorige week de blauwborst bij de Grote Plas op Lentevreugd. Heerlijk om daar even naar te luisteren! Langs de Wassenaarseslag zingen op diverse plekken boomleeuweriken en nachtegalen. Fraai! Bovendien ontmoet ik hier een nieuwe zomergast: de gekraagde roodstaart. Het ijle, maar karakteristieke liedje gaat bijna verloren in geweld van de luidkeels zingende nachtegalen. Voor een geluidsopname zie deze link.
Ook langs het fietspad naar de telpost zingen gekraagde roodstaarten en nachtegalen. In de verte roept een koekoek, ook mijn eerste dit jaar. Voor vogeltrek ben ik nog te vroeg , maar op zo’n koude aprilochtend geniet ik gewoon in alle rust van het ontwaken van de dag.

Berkheide

Berkheide

Al snel krijg ik gezelschap van Richard Notenboom, wat later gevolgd door de gebroeders Twigt. Het is koud, dus de opkomende zon wordt met enthousiasme begroet.

Berkheide

Berkheide

Met een luid “tuuk, tuuk” verraadt een beflijster zijn aanwezigheid. Helaas is er nog te weinig licht om goede foto’s te kunnen maken. Leuk is een groepje van zes kruisbekken dat zich mooi laat zien en luid roepend over de telpost vliegt!
René van Rossum, Frank van Duivenvoorde, Bertus de Lange, Wim Remmelzwaal en Jack Zwanenburg melden zich. Gezellig! Helaas blijft goede vogeltrek uit, maar met twee haviken, een Engelse kwikstaart, een roek, twee appelvinken en een kleine barmsijs die pal over de telpost vliegt, is het toch een onderhoudende (en zoals altijd gezellige) ochtend!
Voor de volledige telling zie deze link.

Havik – Northern Goshawk (Foto © René van Rossum)

Havik – Northern Goshawk (Foto © René van Rossum)

Samen met Bertus, Frank, René en Richard rijd ik naar Lentevreugd, waar we Jaap Engberts treffen. Samen maken we rondje door het gebied, waar het voor deze tijd van het jaar toch opvallend stil is. Wel treffen we een spaarzaam zingende sprinkhaanzanger, wat grasmussen, een stuk of roodborsttapuiten, enkele tientallen kneuen, een man beflijster en vijf tapuiten.

Tapuit – Wheatear

Tapuit – Wheatear

Beflijster – Ring Ouzel

Beflijster – Ring Ouzel

Na de wandeling kletsen we onder het genot van een kop koffie nog wat na. Vervolgens gaat elk zijnsweegs. Zoals gebruikelijk als ik vanaf deze kant vanuit Katwijk naar huis ga, rijd ik over de Kooltuinweg om te zien of er weilandjes en kwekerijtjes nog wat vogels rondscharrelen.

Boerenzwaluw – Barn Swallow

Boerenzwaluw – Barn Swallow

Als ik even na elven wat boerenzwaluwen bewonder, ontvang ik via de Whatsapp-groep Birdclub Katwijk een bericht van Jaap Engberts: er hangt een rode wouw rond bij het Vlaggeduin. Ben ik even blij dat ik niet direct naar huis ben gereden! Ik maak direct rechtsomkeert en spoed me naar de Cantineweg om vervolgens met grote passen Berkheide in te stormen. Ik bel met Jaap, maar als ik de telefoon één keer over heb laten gaan, zie ik de rode wouw al hangen. Dus hang ik direct weer op. Wat een schitterende roofvogel is het toch! Echt heel gaaf! Heel lang kan ik helaas niet van dit prachtige dier genieten, want na wat getreuzel zeilt de vogel opeens in noordoostelijke richting weg. René van Rossum gealarmeerd door het bericht van Jaap en het vervolgbericht van Wim Langbroek kan de vogel nog vanuit zijn huis oppikken en een paar platen maken.

Rode wouw – Red Kite (Foto © René van Rossum)

Rode wouw – Red Kite (Foto © René van Rossum)

Rode wouw – Red Kite (Foto © René van Rossum)

Rode wouw – Red Kite (Foto © René van Rossum)

Ik struin nog wat door Berkheide, maar veel ontmoetingen met vogels levert dit niet meer op. Wellicht toch de stilte voor de storm? Ik ben benieuwd wat de komende week voor vogelend Nederland in petto heeft. Veel zal ik er zelf niet meer van mee pikken, want in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 april vertrek ik samen met Frank van Duivenvoorde, Noël Aarts, Casper Zuyderduyn en Wouter Teunissen naar Turkije voor een vogelvakantie. Een fantastisch vooruitzicht!

Grasmus  - Common Whitethroat

Grasmus – Common Whitethroat

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s