Turkije, here we come!

Zaterdag 27 april 2013

Turkije-reis dag 1

Van: (Schiphol) Antalya
Naar: Manavgat
Afgelegde afstand: 116 km
Deelnemers: Casper Zuyderduyn, Frank van Duivenvoorde, Noël Aarts, Wouter Teunissen en Luuk Punt

Heenvlucht

Transavia Airlines – Vlucht HV 345

Vertrek: 27/04/2013 – 06:15 uur Amsterdam (AMS)
Aankomst: 27/04/2013 – 11:00 uur Antalya (AYT)

Ruim een half jaar na het maken van de eerste plannen is het dan eindelijk zover: samen met Casper Zuyderduyn, Frank van Duivenvoorde, Noël Aarts en Wouter Teunissen stijg ik met een Boeing 737-800 van Transavia tegen half zeven vanaf Schiphol op voor een vogelvakantie van ruim twee weken in het zuidoosten van Turkije. Uitgelaten als een stel jonge honden bespreken we wat we komende tijd allemaal kunnen gaan zien, bladeren we door zoogdieren-, vlinder, reptielen-, libellen- en vogelgidsen en bespreken we de route. Wat hebben we er een zin in!
Op de luchthaven van Antalya nemen we ons vervoermiddel voor de komende twee weken in ontvangst: een Hyundai Starex, die zo te zien al een bewogen geschiedenis achter de rug heeft, maar er verder nog solide uitziet en waarvan de 2500 turbodiesel tevreden gromt, alsof hij er net zo veel zin in heeft als wij.

Onze huurauto

Onze huurauto

Grote verrassing is dat de tank zo goed als leeg is, maar met hulp van de verhuurder zijn we al snel bij een tankstation (van een familielid/ 😉 ) en even later laten we met een volle tank het drukke Antalya achter ons.
In één van de trip reports wordt melding gemaakt van een Smyrnaijsvogel net ten zuiden van Denizyaka. Deze vinden we helaas niet, maar ik scoor in de hoedanigheid van een fraaie maskerklauwier, een oostelijke vale spotvogel, een Balkankwikstaart en een groepje van drie Arabische buulbuuls wel mijn eerste nieuwe soorten.

Maskerklauwier – Masked Shrike

Maskerklauwier – Masked Shrike

Waarschuwende bonte kraaien zorgen voor de enige waarneming van een visarend tijdens deze reis. Ronduit spectaculair is een groep van ruim tweehonderd vorkstaartplevieren die hoog boven het cultuurlandschap vliegt! Erg gaaf!
Het door de autoverhuurder geleverde navigatiesysteem blijkt er één van deplorabele kwaliteit, zodat het vinden van ons hotel in Manavgat nog een hele klus is. Maar uiteindelijk komen we hier wel terecht en genieten we in het laatste licht van foeragerende roodstuitzwaluwen, regelmatig langs vliegende scharrelaars en de slaaptrek van blauwe reigers, kleine zillies en purpers.

Even een kopje thee

Even een kopje thee

’s Avonds ontmoeten we Henk Hendriks en Wiel Poelmans met wie morgenochtend een poging zullen doen om de bruine visuil, een van onze wenssoorten en één van de twee nieuwe soorten die Frank in Turkije nog kan scoren, in de kijker te krijgen. We spreken af met Özcan (Vigotour) dat hij ons morgenochtend om half vijf bij het hotel zal oppikken. De achtste deelnemer aan de excursie, Vincent Douwes, die deze excursie voor ons heeft geregeld, zit op dat moment nog op Cyprus, maar via sms stellen wij hem op de hoogte dat hij morgenochtend om vier uur door Özcan bij het Total-station zal worden opgepikt. We zijn er dus allemaal klaar voor!
Vol goede moed gaan we om een uur of negen in onze wat bouwvallige boomhut slapen. Na alle vermoeienissen van zo’n eerste dag slapen we ondanks een voortdurend roepende dwergooruil en een nachtelijk bezoek van Wouter, die ons een nieuwe soort kikker laat zien, prima. 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Turkije, here we come!

  1. Pingback: Het vogel(top)jaar 2013 | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s