Terekruiter en kleinst waterhoen

Zaterdag 1 juni 2013

Terekruiter – Terek Sandpiper

Terekruiter – Terek Sandpiper

Na een vermoeiende week blijf ik vandaag wat langer liggen. Nou ja langer…. ik zit om half acht beneden, maar dat is toch anderhalf later dan op doordeweekse dagen. 🙂
Om kwart over negen app’t Frank van Duivenvoorde: “Nog even naar de Terek?” “Leuk!” app ik terug en ik bel Wouter Teunissen met de vraag of hij ook interesse heeft om mee te gaan. “Ja, graag!” klinkt het voorspelbare antwoord.
Onderweg bespreken we waar we wellicht nog meer naar toe kunnen gaan vandaag. Ik vertel dat Rick Schonewille me er gisteren op attendeerde dat de door Swen Rijnbeek ontdekte kleinst waterhoentjes bij het natuurgebied Waverhoek zich heel goed laten horen. (Rick heeft daarvan geweldige opnames gemaakt.) Daar hebben zowel Frank als Wouter wel oren naar.

Om half elf zijn we arriveren we bij het Landje van Gruiters en sluiten we ons aan bij Tonny en Wil Makkinje en enkele andere vogelaars. De terekruiter komt vrijwel direct aangevlogen, landt op het eilandje voor de parkeerstrook en laat zich vervolgens prachtig zien. (Filmpje)

Terekruiter – Terek Sandpiper

Terekruiter – Terek Sandpiper

De vogel foerageert ijverig, roept regelmatig en baltst enkele malen met een tureluur. Fantastisch om zoiets in Nederland mee te kunnen maken!

Terekruiter – Terek Sandpiper

Terekruiter – Terek Sandpiper

Terekruiter – Terek Sandpiper

Terekruiter – Terek Sandpiper

Mochten we nog twijfels hebben om de kleinst waterhoentjes te twitchen, dan worden deze direct weggenomen als Wiegert Steen en Jan Zwaaneveld ons een foto laten zien waarop een kleinst waterhoen vrijwel geheel vrij te zien is. Prachtige plaat!

Dus hup, naar Waverveen, waar we al snel een “kleinst” horen roepen. Gaaf! (Een simpele geluidsopname is beluisteren via deze link.) De vogel in de kijker krijgen, blijkt echter een stuk minder gemakkelijk. Omdat we ook de broedende steltkluten willen zien, lopen we iets verder het gebied in. Naast de steltkluten zien we ook wat andere leuke steltlopers: kluten, grutto’s, tureluurs, bontbekplevieren, twee kleine strandlopers en voor een gebied als dit toch wel bijzonder: een steenloper in zomerkleed.
Als we over onze schouders kijken, zien we Swen Rijnbeek en Niels van Houtum heel gebiologeerd naar één plek kijken en foto’s maken. Dat kan niets anders betekenen dan dat ze het kleinst waterhoen in de kijker hebben. We lopen snel die kant op en zo kunnen wij ook glimp opvangen van één van de mooiste vogels die je o.i. in Nederland te zien kunt krijgen. Het maken van een foto lukt me helaas niet, daarom hieronder een foto van een aantal jaren geleden.

Kleinst waterhoen – Baillon’s Crake

Kleinst waterhoen – Baillon’s Crake

We wachten nog een tijdje, maar het “kleinst” laat zich niet meer zien.

Vogelaars bij het kleinst waterhoen

Vogelaars bij het kleinst waterhoen

Dit soort twitches geeft ook altijd gelegenheid om met een aantal bekenden bij te praten. Vaak vrolijke gesprekjes over onze hobby, over beslissingen van de CDNA, over vogelreizen, over koetjes en kalfjes, over het weer, enzovoort, maar ook regelmatig over de ernstige zaken in het leven. Zo spreek ik Toy Janssen voor eerst sinds zijn vrouw Mary is overleden. Een gesprek over gemis, verdriet, pijn en rouw, maar ook over de steun van zijn vrienden, kracht en moed om de draad weer wat proberen op te pakken. Ik wens hem veel sterkte en zie de betrekkelijkheid, maar ook de zin, van het zien van terekruiters en kleinst waterhoentjes…….

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s