“Luuk, ik heb een BONTE TAPUIT voor je!!”

Dinsdag 4 juni 2013

Tot vandaag was de bonte tapuit een soort waar ik ondanks intensief twitchen telkens naast greep. Toch wanhoopte ik daar niet over, want: “Ach, dat is zo’n soort die komt nog wel een keer.” Maar dat dit in de maand juni zou gebeuren, was iets waar ik nooit rekening mee had gehouden. De bonte tapuit is namelijk een soort, die als hij al opduikt, dit meestal in oktober of november doet. Tot vandaag verscheen deze prachtige tapuit zeventien keer in Nederland, waarvan maar twee keer in het voorjaar (mei 1988 en juni 2000)

Bonte tapuit – Pied Wheatear

Bonte tapuit – Pied Wheatear

Vanmiddag gaat de telefoon. Op de display zie ik dat het mijn vogelvriend Noël Aarts is. “Ha, die Noël!” roep ik enthousiast. “Hé Luuk, ik heb een nieuwe soort voor je! Een mannetje bonte tapuit!” antwoordt Noël opgewonden. Mijn hartslag gaat in één keer omhoog naar de 160 beats/minute! “Hé?!” antwoord ik verward, “bonte tapuit, waar dan?” Het zweet breekt me uit.  “In Meijendel!” klinkt het aan de andere kant van de lijn. “Hij zit op afgesloten terrein, maar voor een paar mensen kan ik wel toestemming regelen om het gebied te betreden.” “Fantastisch, Noël, ik heb alleen niet de beschikking over een auto, dus ik moet Frank even bellen om te vragen of hij me op wil pikken! Ik bel je zo terug!” Zo gezegd gedaan. En uiteraard hoeft Frank niet lang na te denken als ik hem vraag of mee wil naar zo’n knaller! En zo zit ik een klein half uurtje later met een ultrahoog adrenaline-peil bij hem in de auto.
Om vijf uur zijn staan we voor de poort bij Dunea, waar we, nadat we ons hebben gelegitimeerd en we van een bezoekerspasje zijn voorzien, worden opgehaald door heel enthousiaste Noël. Hij rijdt samen met ons naar een verhitte en opgewonden René van Rossum, die de zeldzame tapuit al heeft gezien en trappelend van ongeduld op ons staat te wachten. “Wat een knaller! Hij zat er twee minuten geleden nog, maar is nu links uit beeld verdwenen.” Oef, wat een spanning, de vogel zal toch niet weg zijn?! Maar gelukkig vindt Noël de vogel binnen enkele minuten terug!!

Bonte tapuit – Pied Wheatear © René van Rossum

Bonte tapuit – Pied Wheatear © René van Rossum

Yes! Ik kan wel juichen! Wat een beauty! De extreme dwaalgast laat zich op afstand erg leuk zien! Het fraaie beestje jaagt vanuit struiken en vooral vanaf het prikkeldraad op insecten. Bijzonder gaaf!!
Samen met Gijsbert van der Bent die zich inmiddels ook bij ons heeft aangesloten genieten we ruim anderhalf uur van deze fantastische vogel! Man, wat geweldig!
Samen komen tot de conclusie dat het gezien het verenkleed (nog veel bruin in de staart en de hand- en armpennen) gaat het om tweede kalenderjaar man. (Volgens mij de eerste keer dat een bonte tapuit in dit kleed in Nederland te zien is.)

Bonte tapuit – Pied Wheatear © René van Rossum

Bonte tapuit – Pied Wheatear © René van Rossum

Bonte tapuit – Pied Wheatear © René van Rossum

Bonte tapuit – Pied Wheatear © René van Rossum

Helaas is er geen mogelijkheid om deze fraaie vogel met vogelend Nederland te delen, want ja, hij zit nu eenmaal in afgesloten gebied. Gijsbert, Frank, René en ik voelen ons dan ook zeer bevoorrecht en zijn Noël enorm dankbaar!
BEDANKT, NOËL!!!!

 

Twee heel simpele filmpjes zijn te zien via deze links: link 1, link 2.

Bonte tapuit – Pied Wheatear

Bonte tapuit – Pied Wheatear

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op “Luuk, ik heb een BONTE TAPUIT voor je!!”

 1. Tim drost zegt:

  Wauw, super, gefeliciteerd met deze knaller !
  Groetjes Tim

 2. Jelle Aalders zegt:

  Proficiat Luuk!

  Groet, Jelle

 3. Frank Coenjaerts zegt:

  Fantastisch Luuk, zeer van harte gegund – en zeer begrijpelijk gehandeld ook.
  Leuk man !!!

 4. Pingback: Roodpootvalk in de AWD | VogelPunt

 5. Paul zegt:

  Helemaal eens met Frank! Deze twitch is jullie van harte gegund. Wat een mooi beestje (mooier dan die van Texel………:(. )

 6. luukpunt zegt:

  Bedankt voor de leuke reacties!

  Luuk

 7. Pingback: Het vogel(top)jaar 2013 | VogelPunt

 8. Pingback: Bonte tapuit in het laatste licht | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s