“Dagslapers”

Dinsdag 18 juni 2013

Sinds jaar en dag ga ik met een groepje vogelaars rond de langste dag op een mooie, stille en liefst warme voorjaars-/zomeravond naar de Leusderheide om nachtzwaluwen te bekijken. Het groepje vogelvrienden wisselt door omstandigheden nog wel eens van samenstelling, zo is mijn vaste vogelmaat Frank van Duivenvoorde er dit jaar niet bij, omdat hij met de Plancius rond Spitsbergen vaart. Nachtzwaluwen zal hij daar niet zien, maar die zal hij tijdens zo’n fantastische reis ook vast niet missen. (Zie het blog over The North Atlantic Odyssey.)
Vanavond ben ik samen met Wouter Teunissen, Bertus de Lange en Remco Hofland op pad. Een supergezellige club dus! Als we op deze bloedhete dag om kwart over acht bij het pannenkoekenhuis Bergzicht langs de Trekerweg uitstappen, worden we direct toegeroepen door een aantal scheldende boomklevers, een eindje verderop bedelen juveniele grauwe vliegenvangers al roepend continu om aandacht en voer en er roepen wat appelvinken.

Militair oefenterrein Leusderheide

Militair oefenterrein Leusderheide

Zoals elk jaar staan we veel te vroeg aan de rand van het militaire terrein waar de “dagslapers”, een volksnaam voor deze nacht-actieve vogels, straks als het gaat schemeren zullen gaan baltsen. Geen nood: met koffie, thee, cola, stroopwafels en drop zullen we het vast wel redden. 🙂 Bovendien geeft het ons gelegenheid om even gezellig bij te praten!
Leuk is een tweetal kruisbekken dat luid roepend overvliegt en de tientallen meikevers die op zoek naar voedsel en potentiële huwelijkskandidaten om ons heen vliegen. Zullen zij straks het voedsel zijn voor de nachtzwaluwen?

Meikever - Cockchafer maybeetle

Meikever – Cockchafer maybeetle

Even na tien uur gaat de eerste houtsnip vliegen. Al zie ik het niet voor het eerst het blijft een prachtige ervaring om deze plomp ogende snippen met wat bungelende poten over te zien komen. Het niezende “PSIEP” is goed te horen en als eenmaal, als de vogel achter ons langs vliegt, horen we ook het geknor “orr-orr-orr-orr”. Vorig jaar heb ik hiervan een filmpje gemaakt, zie deze link. Verder vliegen er wat vleermuizen rond: dwergvleermuis, rosse vleermuis en nog een derde soort (mogelijke een ruige dwergvleermuis).

Het is bijna half elf als op deze mooie, stille zomeravond de eerste nachtzwaluw begint te zingen. Eerst op grote afstand, maar even later vallen twee vogels in die een stuk dichterbij zitten. Zoals elk jaar laten we ons weer betoveren door het mystieke snorrende geluid. Zie deze links voor eenvoudige geluidsopnames: link 1 en link 2.
In het hierop volgende halfuur horen minstens drie verschillende nachtzwaluwen zingen. Gaaf is dat we ook paar keer het geklap met de vleugels en af en toe het wat kikkerachtige “KrruIEWT” horen. In tegenstelling tot vorig jaar laten de vogels zich dit keer wat minder goed zien. Af en toe vliegt er wel een exemplaar boven het gebied, maar de vogels zijn in het snel afnemende licht steeds maar heel kort en op betrekkelijk grote afstand te zien.

Leusderheide

Leusderheide

Als het echt donker wordt, laten we de Leusderheide weer aan “dagslapers” en lopen we opgewekt en tevreden terug naar de auto. ’t Was weer top!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op “Dagslapers”

  1. Bertus zegt:

    Ik mis de kruisbek(ken)..

  2. Ha Luuk,

    bericht van vogelmaat Frank vanuit Spitsbergen: Hij vermaakt zich daar ook best en vond vandaag een Rosse Franjepoot in zomerkleed, ook een leuke manier om je dag te vullen…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s