Grauwe franjepoten, een kraanvogel en een Baltische mantelmeeuw

Woensdag 7 augustus 2013

Frank van Duivenvoorde en ik maken vandaag een rondje door wat wij altijd “de Noord” noemen. Om half zeven installeren we ons bij Camperduin op een van de beste zeetrektelposten van Nederland. Ons doel een paar uurtjes over zee kijken in de hoop een vale pijlstormvogel in de kijker te krijgen, een droomsoort voor iedere rechtgeaarde zeetrekteller. Al snel krijgen we gezelschap van “Mister Camperduin”: Nick van der Ham en een kwartiertje later sluiten Maartje en Pieter Doorn zich bij ons aan. Beregezellig dus!

Zeetrektelpost Camperduin

Zeetrektelpost Camperduin

In de twee uur die Frank en ik op de telpost doorbrengen, passeert er helaas geen vale pijl en moeten we het doen met onder andere wat zwarte zee-eenden, jan-van-genten en een gemêleerd gezelschap aan sterns (Noordse stern, visdief, zwarte stern, grote stern en dwergstern). Leuk is een tweetal bruinvissen dat mooi voor de telpost “wielt”.

Vervolgens rijden Frank en ik in een poging om lachsterns te vinden langs diverse geïnundeerde bollenvelden, maar de “lachzeezwaluw” laat zich jammer genoeg zien noch horen. Een mooie troostprijs wordt gevormd door een klucht patrijzen, bestaande uit een ouderpaar met minstens tien halfwas kuikens. Ondanks het tegenlicht en de grote afstand erg gaaf!

Patrijs- Grey Partridge

Patrijs- Grey Partridge

Bij de Verzakking laten twee grauwe franjepootjes zich ondanks de grote afstand en het tegenlicht heel leuk bekijken. Als adhd’ertjes draaien ze hun rondjes over het wateroppervlak en pikken ze met enorme snelheid het voedsel op.

Grauwe franjepoot – Red-necked Phalarope

Grauwe franjepoot – Red-necked Phalarope

Vanaf het uitkijkpunt Van Ewijcksluis speuren we enige tijd de goede bezette hoogwatervluchtplaats af op bijzonderheden. Heerlijk om die duizenden steltlopers af te scannen! De bulk wordt gevormd door bonte strandlopers, rosse grutto’s en wulpen. In kleinere aantallen zien we scholeksters, kluten, zilverplevieren, kanoeten, zwarte ruiters, bontbekplevieren, tureluurs, regenwulpen en groenpootruiters. Altijd spannend!

Balgzand

Balgzand

Omdat de lucht steeds dreigender wordt en we met droog weer ook nog even naar de kraanvogel in de Wieringermeer willen zoeken, blijven we niet te lang naar zeldzaamheden speuren en hebben we tegen het middaguur een fraaie, adulte kraan in beeld. Leuke waarneming zo begin augustus!

Kraanvogel – Common Crane

Kraanvogel – Common Crane

Kraanvogel – Common Crane

Kraanvogel – Common Crane

Na deze fraaie waarneming verlaten we “de Noord” om in Utrecht een Baltische mantelmeeuw te twitchen. Op 5 augustus werd een geringd exemplaar ontdekt in de wijk Papendorp ten westen van Kanaleneiland in Utrecht. Loon naar werken voor meeuwenkenner Herman Bouman, die naar vijf jaar intensief kijken naar meeuwen, dit in juli 2010 op een klein eilandje vlakbij Hortavaer, Leka, Noorwegen ‎als pul geringde exemplaar, heeft gevonden!
De Baltische mantelmeeuw is een lastig te determineren ondersoort van de kleine mantelmeeuw, die meestal alleen door de CDNA wordt aanvaard als d.m.v. ringen kan worden aangetoond dat het werkelijk om deze ondersoort gaat. Ik heb in mijn vogelaarsleven best al een aantal potentiële “Balten gezien, maar nog nooit een geringd exemplaar en derhalve ook nog geen ongeringde vogel die is aanvaard. Vanmiddag moeten we dan maar voor eens voor altijd afrekenen met de Larus fuscus fuscus. 

Tegen tweeën kijken Frank en ik samen met onder andere Jeroen de Bruijn en Jaap Engberts in de stromende regen naar de “Balt” die samen enkele tientallen kleine mantelmeeuwen op een voetbalveld rust. De vogel valt wel direct op, maar het is toch ook fijn dat we uiteindelijk de ring – B[J9LL]/a – even in beeld krijgen. Als de meeuw even na tweeën opvliegt, zoeken we nog een tijdje naar de vogel bij het Amsterdam-Rijnkanaal, maar als we hem daar niet terug kunnen vinden en de regenval intensiveert, besluiten we naar huis te gaan. We hebben een prima vogeldag beleefd en met een zekere Balt in the pocket zijn we dan ook zeer tevreden.

Baltische mantelmeeuw – Baltic Gull

Baltische mantelmeeuw – Baltic Gull

Baltische mantelmeeuw – Baltic Gull

Baltische mantelmeeuw – Baltic Gull

Baltische mantelmeeuw – Baltic Gull

Baltische mantelmeeuw – Baltic Gull

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s