Vakantie Ternaard

Augustus 2013

Van 12 tot 22 augustus heb ik samen met Margreet heerlijk vakantie gevierd in een van de voormalige “diaconiewoningen” van Stichting Het Groene Hart van Ternaard aan de Riedhússtrjitte in Ternaard.

Ternaard - "Greetje"

Ternaard – “Greetje”

Net als vorig jaar bivakkeren we in huisje 21, een prima geoutilleerde vakantiewoning in een heel rustige straat, aan de achterkant grenzend aan een kaatsveld en een eenvoudige (bijna altijd lege) camping.
Het is geen vogelvakantie: we bezoeken dorpjes, stadjes, musea, lezen dikke boeken, bereiden lekker maaltijden, gaan langs bij vrienden, krijgen bezoek van Margreet haar broers en schoonzussen, maken lange wandelingen over de dijken langs het wad en genieten enorm van de rust, de weidsheid en de prachtige luchten boven het mooie Friese landschap.
Maar als vogelaar staan je zintuigen altijd scherp afgesteld en is de app van Dutch Bird Alerts op je telefoon altijd ingeschakeld en zo pik in deze tien dagen toch een heel aantal leuke soorten mee. 🙂

Maandag 12 augustus 2013

Op weg naar het vakantiehuisje wandelen Margreet en ik een tijdje over het Fochterloërveen, wat op een verre slangenarend na geen bijzonderheden oplevert. Een half uur voor de verwachte aankomsttijd in Ternaard ontvang ik een Dutch Bird Alert van Alwin van Lubeck. Een half uurtje later kijk ik bij hem door de telescoop naar een fraaie Bonapartes strandloper! Tof! Aangezien ik tijdens de vakantie bijna dagelijks op deze hvp kom, krijg ik deze zeldzame steltloper nog drie keer opnieuw in de kijker, waarbij ik de vogel op 21 augustus ook een keer als eerste vind. Niet belangrijk, maar toch leuk!

Bonapartes strandloper – White-rumped Sandpiper

Bonapartes strandloper – White-rumped Sandpiper

Bonapartes strandloper – White-rumped Sandpiper

Bonapartes strandloper – White-rumped Sandpiper

Ook even gezellig bijgekletst met het jaarlijstende echtpaar Maartje en Pieter Doorn, die natuurlijk ook blij zijn met dit nieuwe “vinkje” op de jaarlijst.

Twitchers bij de Bonapartes strandloper

Twitchers bij de Bonapartes strandloper

Dinsdag 13 augustus 2013

Rond het middaguur een adulte mannetje (met wing tags) en een juveniele grauwe kiekendief bij de pier van Holwerd. Fraai!

Grauwe kiekendief – Montagu’s Harrier

Grauwe kiekendief – Montagu’s Harrier

“Je bent vijf minuten te laat, Luuk,” roept Martijn Bot me toe als ik in namiddag nog even bij Paesens naar de hvp kom om naar de Bonapartes strandloper te kijken. Jammer, maar nog erger voor Theo Admiraal die enkele minuten voor mij is gearriveerd en speciaal voor deze soort uit Hoofddorp is gekomen. “Als ik niet had hoeven tanken, dan….,” zegt hij teleurgesteld.
Een mooie troostprijs is het onverwachte “zeetrekgebeuren” .Terwijl ik een treintje van drie kleine jagers volg, pikt Martijn een kleinste jager op. Supergaaf!

Woensdag 14 augustus 2013

Het wad bij Paesens

Het wad bij Paesens

Tijdens een wandeling over de dijk bij de Peazemerlannen genieten we van de vergezichten, de prachtige luchten en de ruimte en hebben we een heel aantal zoutminnende plantjes gezien. Na een heerlijk stukje vis bij Schierzicht naar het Jaap Deensgat gereden, alwaar naast de gebruikelijke vogels vier reuzensterns zich ondanks de grote afstand en het tegenlicht redelijk laten zien. Hier loop ik Martijn Bot weer tegen het lijf, die me vertelt dat de oehoe bij kazerne zich ook weer mooi laat bekijken. Ondanks de discutabele afkomst van deze uil willen Margreet en ik hem toch graag even zien.

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Erg moeilijk is de vogel niet te vinden: er staan enkele tientallen belangstellenden, vogelaars en fotografen, die allemaal naar boven kijken. We treffen Eric Menkveld en Marc Plomp. Gezellig dus!

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Vrijdag 16 augustus 2013

Boerenzwaluw – Barn Swallow

Boerenzwaluw – Barn Swallow

Bij Broeksterwald zoek ik vanmiddag enige tijd naar de overzomerende roodkopklauwier. Samen met Frank van Duivenvoorde en Bertus de Lange zag ik de vogel hier op 13 juni jl. De klauwier was een dag eerder ontdekt en werd tot 24 juli bijna dagelijks gemeld. Ik wist niet beter of de vogel was vertrokken, maar vandaag werd hij opeens weer gemeld. Reden genoeg om vanmiddag een poging te doen de roodkopklauwier op de eeuwige maandlijst te krijgen.
Na een half uur tevergeefs speuren vanaf de Patrimoniumwei probeer ik het vanaf de zuidelijker gelegen Boargemaster Natauwei en hier heb ik vogel vrijwel direct in de kijker. Helaas heb ik geen telescoop bij me, dus vraag ik de eigenaar van een steen- en houthandel toestemming om vanaf zijn terrein naar de vogel te mogen kijken, wat (heel aardig) direct mag. Nadat ik de vogel enige tijd heb bekeken, rijd ik nog even terug naar de Patrimoniumwei om andere vogelaars te waarschuwen en rijd dan blij met deze waarneming naar huis.

Roodkopklauwier – Woodchat Shrike

Roodkopklauwier – Woodchat Shrike

’s Avonds ben ik op uitnodiging van Martijn Bot aanwezig bij één van de slaapplaatstellingen van reuzensterns. Op drie vrijdagavonden in augustus worden namelijk de in Nederland bekende slaapplaatsen van deze schaars doortrekkende sterns gemonitord. Martijn telt bij het Jaap Deensgat, Marchel Stienstra bij “Achter de zwarten” en ik sluit me aan bij Jacob Bosma, die de slaapplaats op de slikplaat ten noorden van de Bantpolder in de gaten houdt.

Reuzenstern - Caspian Tern

Reuzenstern – Caspian Tern

Reuzenstern - Caspian Tern

Reuzenstern – Caspian Tern

Mondjesmaat druppelen de reuzensterns binnen. Gaaf om de beesten (soms roepend) over je heen te zien vliegen. Uiteindelijk komen er negen exemplaren overnachten, waarvan ik, omdat ik iets eerder wegga, er twee mis. Verder het noemen waard: zeven in noordoostelijke richting overvliegende kleine zilverreigers, een groepje van zes en een solitair exemplaar.

Reuzenstern – Caspian Tern

Reuzenstern – Caspian Tern

Ondanks de zware bewolking en wat lichte regen worden Jacob en ik getrakteerd op een prachtige zonsondergang.

Zonsondergang wad bij de Bantpolder

Zonsondergang wad bij de Bantpolder

Zaterdag 17 augustus

Deze zaterdag staat in het teken van het bezoek van Margreet haar broers Gezinus en Evertjan Veldman met hun vrouwen Frieda en Jetty. Heel gezellig! Voor het doen van de nodige boodschappen zie ’s ik morgens nog wel de twee ontsnapte nandoes, die al een paar dagen door de graanvelden tussen Paesens en Anjum rondstappen. Een vreemd gezicht!

Nandoe - Greater Rhea

Nandoe – Greater Rhea

’s Middags wandelen we met z’n zessen over de dijk bij Peazemerlannen en dat levert nog een fraaie een visarend op. De vogel vliegt vanuit de Waddenzee in zuidwestelijke richting over Paesens. Altijd gaaf, een visarend!

Zondag 18 augustus

Vanmiddag gaan we op bezoek bij vrienden in Sûwald. Mels Hoogendoorn, Herminka van ’t Veer en hun drie dochters Merel, Linde en Hanna woonden tot negen jaar geleden bij ons in Leiderdorp. Margreet is vroeger oppasmoeder geweest van Merel en Linde. Het weerzien is hartverwarmend en het is een erg gezellige middag!
Op weg naar Ternaard rijden we door Broeksterwald en kan ik het niet laten om nog een tweede blik op de roodkopklauwier te werpen. Langs de Patrimoniumwei ontmoet ik Remco Wester, Ronald Stolk en Bennie Vroon. Leuk! Net als een paar dagen geleden is de roodkopklauwier echter niet vanaf deze plek te zien vanaf. Ik vertel Remco dat we waarschijnlijk meer kans hebben als we vanaf de Boargemaster Natauwei naar de vogel gaan zoeken. En dat klopt, want bij aankomst heb ik de klauwier vrijwel direct in beeld en kan ik de andere drie blij maken met deze fraaie soort.

Roodkopklauwier – Woodchat Shrike

Roodkopklauwier – Woodchat Shrike

Roodkopklauwier – Woodchat Shrike

Roodkopklauwier – Woodchat Shrike

Remco, Ronald en Bennie vertellen zulke enthousiaste verhalen over hun waarneming van de Bonapartes strandloper, dat ik besluit daar ook nog even langs te rijden. Helaas blijkt de zeldzame dwaalgast niet meer aanwezig en helaas is het Theo Admiraal die me dat moet vertellen. Het is voor hem de tweede keer deze week dat hij de “Bona” dipt. Erg sneu! (Edit: op zaterdag 23 augustus is voor Theo het toch nog goed gekomen, zie deze link.)

Maandag 19 augustus

Ook vandaag de Bonapartes strandloper weer gezien. De Noord-Amerikaanse dwaalgast staat met wat bontbekplevieren te slapen. Ook scharrelen er twee Temmincks strandlopers rond.

Bonapartes strandloper – White-rumped Sandpiper

Bonapartes strandloper – White-rumped Sandpiper

Na enkele minuten vliegt de “Bona” jammer genoeg opeens op. Eén voordeel heeft dit echter wel, want nu krijg ik de witte stuit goed te zien!

Margreet wil de nandoes nog graag van dichtbij zien, dus stoppen we daar ook nog even. 🙂

Nandoe - Greater Rhea

Nandoe – Greater Rhea

Een rondje Lauwersmeer levert mooie soorten als zeearend, reuzenstern en grauwe kiekendief op. De laatste kunnen we niet lang bekijken, omdat Margreet door een bij in haar hoofd wordt gestoken. Ik heb de angel er gelukkig snel uit, maar het doet wel flink zeer en er ontstaat een stevige bult……

Dinsdag 20 augustus

Na het ontbijt de Bonapartes strandloper weer leuk gezien en ’s middags na een belletje van Martijn Bot de witbuikrotgans op de eeuwige maandlijst kunnen zetten.

Witbuikrotgans – Pale-bellied Brent Goose

Witbuikrotgans – Pale-bellied Brent Goose

’s Avonds met Margreet op de pier bij Holwerd genoten van een prachtige zonsondergang.

Zonsondergang Holwerd

Zonsondergang Holwerd

Zonsondergang Holwerd

Zonsondergang Holwerd

Boven de kwelders buitelen bruine en grauwe kiekendieven, op het wad miegelt het van de steltlopers en langs de pier scharrelt (lekker vroeg in het seizoen) een paarse strandloper. Eigenlijk is er al te weinig licht voor een het maken van een foto en een filmpje….

Paarse strandloper – Purple Sandpiper

Paarse strandloper – Purple Sandpiper

Woensdag 21 augustus

Om half acht sta ik op de dijk bij hoogwatervluchtplaats bij Paesens: ik wil tenslotte de Bonapartes strandloper ook een keer als eerste vinden. 😉
Naarmate het water stijgt en er op het wad steeds minder ruimte is, arriveren er meer steltlopers: kleine strandlopers, bontjes, groenpootruiters, watersnippen, kemphanen, een paar goudplevieren, kieviten, wat witgatjes en oeverlopers.

Kleine strandloper en kievit – Little stint and Northern Lapwing

Kleine strandloper en kievit – Little stint and Northern Lapwing

Om kwart voor elf valt er mooie groep bontbekplevieren in. “Daar moet hij toch wel tussen zitten,” zeg ik tegen Kees Struijk, Gerrit Kiekebos en enkele andere vogelaars. En zo is het! Een mooi besluit van een fijne vakantie in de Top of Holland!

Bonapartes strandloper – White-rumped Sandpiper

Bonapartes strandloper – White-rumped Sandpiper

Bonapartes strandloper – White-rumped Sandpiper

Bonapartes strandloper – White-rumped Sandpiper

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s