Heerlijk dagje Texel en een spannende snip bij Twisk

Dinsdag 27 augustus 2013

Samen met Bertus de Lange, Frank van Duivenvoorde en Wouter Teunissen vaar ik met de boot van half acht over het Marsdiep van Den Helder naar ’t Horntje voor een dagje vogelen op één van de beste “vogeleilanden” van Nederland, Texel. De vogeltrek is al in volle gang en de afgelopen dagen zijn er op het eiland bizar veel dwaalgasten en schaarse doortrekkers gevonden: sperwergrasmussen, draaihalzen, ortolanen, een grauwe fitis, een juveniele roodpootvalk en als klap op de vuurpijl een 3e kj kleinste jager!
We rijden direct door naar de noordpunt van het eiland om de zgn. Tuintjes te doorzoeken op leuke zangertjes. Tegen half negen lopen we in gezelschap van Jonathan Janse en Henk van der Veen het gebied in. We zijn nog maar net door het klaphek gelopen als Jonathan de juveniele roodpootvalk ziet. Heel scherp, want het fraaie roofvogeltje vliegt voorbij het “vierde tuintje”, op een flinke afstand dus. De vogel strijkt neer op een paaltje en dat geeft mij de kans om één van mijn “vermaarde foto’s” te maken. 😉

Roodpootvalk – Red-footed Falcon

Roodpootvalk – Red-footed Falcon

In de Tuintjes en de zeereep miegelt het van de vogels: bonte en grauwe vliegenvangers, grasmussen, paapjes, roodborsttapuiten, (Scaninavische?) fitissen, tapuiten en braamsluipers. We ontmoeten Jeroen de Bruijn en Marc Plomp, met wie gezellig een gesprek aanknopen en die beiden (terecht) heel enthousiast zijn over de waarnemingen van de afgelopen dagen. (Al was het natuurlijk voor Marc wel wat zuur dat hij tijdens het afgelopen weekend niet op het eiland was, doordat hij op de Bird Fair stond.)

Gekraagde roodstaart – Common Redstart

Gekraagde roodstaart – Common Redstart

Behalve allerlei zangertjes zien we ook wat roofvogels: twee sperwers, een torenvalk, wat bruine kiekendieven en een juveniele blauwe kiekendief met een groene ring.

Tapuit - Common Wheatear

Tapuit – Common Wheatear

Al vogelend bereiken we de strandopgang bij Paal 29 waar we ons ruim een uur vermaken met de juveniele roodpootvalk. De vogel laat zich echt fantastisch zien. Eerst rustend op het strand, later heel succesvol jagend op vlinders, wat ruziënd met twee torenvalken en jagend vanaf een van de paaltjes in de zeereep. Erg gaaf!

Roodpootvalk – Red-footed Falcon

Roodpootvalk – Red-footed Falcon

Roodpootvalk - Red-footed Falcon

Roodpootvalk – Red-footed Falcon

Terug bij de auto laten we ons een lekkere bak koffie met een door Bertus meegebrachte “reuzenbokkenpoot” goed smaken en kletsen we even gezellig bij met Jos van den Berg en Arend Wassink.
Bij De Robbenjager kost ons behoorlijk wat moeite om de gemelde sperwergrasmus in de kijker te krijgen. In het struweel houden zich verder enkele tuinfluiters, grasmussen en een braamsluiper op. Een rondje om de Robbenjager levert niet veel nieuwe vogelsoorten op, maar een prachtige overvliegende wespendief mag hier natuurlijk niet onvermeld blijven. Wat een gaaf ding!

Kleine parelmoervlinder

Kleine parelmoervlinder

We besluiten nog een tijdje op de noordpunt te posten: wie weet, trekken er nog meer roofvogels over, maar helaas, meer dan de waarneming van een bruine kiekendief levert dit niet op.

Texel

Texel

Na al het zoeken naar zangertjes besluiten we de rest van de dag ons vizier te richten op de steltlopers en daarvoor rijden we naar het natuurontwikkelingsgebied Utopia, een prachtig gebiedje aan de noordoostkant van het eiland, waar Frank en ik op 17 juli 2011 een roodkeelstrandloper hebben gezien. (Nogmaals dank voor deze geweldige ontdekking, Arend Wassink!)

Texel

Texel

Er is een grote verscheidenheid aan steltlopers te zien, dus het is hier, net als vanmorgen in de Tuintjes en rond de Robbenjager, spannend vogelen. Echte knallers zitten er niet tussen, maar juveniele krombekstrandlopers en grauwe franjepoten zijn soorten die we toch elke dag te zien krijgen.
“Wat is dat toch voor een mus-achtige roep?” vraagt Bertus. “Duinpieper!” antwoord ik precies op het moment dat ook Bertus zich dat realiseert. Gaaf! De vogel zit op het eiland aan de overkant van het water tussen de wilgenroosjes. Eigenlijk heel dichtbij dus! Gaaf! Echter voordat we de vogel in de kijker hebben, vliegt deze roepend op om enkele tientallen meters verderop, op een plek met helaas nogal hoge vegetatie, weer in te vallen. We zoeken nog geruime tijd door, maar krijgen de vogel helaas niet meer in beeld.
Via het Wagejot, het Zandkes en Ottersaat belanden we in Oudeschild, waar we ons (al zal je dat aan het gezicht van Bertus niet zeggen) de gebakken vis en zoute haringen goed laten smaken.

Texel

Texel

Met de boot van vier uur verlaten we, iets vroeger dan gepland, Texel. Bij Twisk is namelijk sinds enkele dagen een grijze snip spec. aanwezig, die gemoederen sinds vanmorgen flink bezighoudt. In eerste instantie is de vogel als grote grijze snip gedetermineerd en daarom hadden wij besloten de zeldzame steltloper vandaag pas aan het eind van de middag/begin van de avond op terugweg mee te pikken. Maar volgens een flink aantal gerenommeerde vogelaars zou het ook kunnen om een kleine grijze snip en dat zou een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst zijn! Nou is het determineren van deze, in bepaalde kleden, zeer sterk op de grote grijze snip lijkende steltlopersoort bepaald geen sinecure, maar de aanhoudende berichten en beschouwingen nopen ons om niet, zoals eerder al gepland, pas in de avond, maar wat eerder naar de waterberging bij Twisk af te reizen. Je weet tenslotte maar nooit!

Twitchers bij de grijze snip spec.

Twitchers bij de grijze snip spec.

Bij aankomst worden we verwelkomd door Kees de Vries, Wietze Janse en Charles en Maurits Martens (die vanmorgen de zaak wat hebben opgeschud). Eén blik door de telescoop is voldoende om te zien dat het inderdaad om een grijze snip gaat, maar aangezien de vogel staat te slapen is er op dat moment verder weinig aan te zien.

Grijze snip spec. – Dowitcher spec.

Grijze snip spec. – Dowitcher spec.

We worden bijgepraat door de anderen, maar daarbij wordt het me duidelijk dat ik zelf ook nog wel even stevig in de literatuur moet duiken om deze lastige vogel (als dat al zal kunnen)op naam te kunnen brengen. In de periode dat wij de vogel zien, is deze zeer inactief. Hij zakt zelfs een keer door poten en gaat er helemaal bij liggen.

Grijze snip spec. – Dowitcher spec.

Grijze snip spec. – Dowitcher spec.

Gelukkig is de vogel ook een paar keer wat actiever: strekt zijn vleugels, loopt wat heen en weer en poetst wat.

Grijze snip spec. – Dowitcher spec.

Grijze snip spec. – Dowitcher spec.

Na drie kwartier van bestuderen, uitwisselen van informatie (en gezellig praten) gaan we met niet meer dan een grijze snip spec. naar huis. Een spannende vogel, die echt wat van je determinatiekunde vergt, maar waar ik zonder schaamte van kan zeggen, dat ik echt niet weet of ik een grote of een kleine grijze snip in de kijker heb gehad. Niet echt bevredigend, maar ook leuk dat niet altijd alles vanzelf gaat en dat je wordt uitgedaagd om thuis nog eens in de boeken te duiken en de verschillende fora hierover te volgen.

Edit 3 september 2013:

Via diverse fora werd het al steeds meer duidelijk dat het om een grote grijze snip moest gaan en met de geluidsopname gemaakt door Dick Groenendijk is dat op 3 september onomstotelijk vast komen te staan dat het om deze soort gaat.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Heerlijk dagje Texel en een spannende snip bij Twisk

 1. Bertus zegt:

  Leuk Luuk!
  En ja ,die vis was erg lekker 😉

 2. luukpunt zegt:

  Bedankt!

  Top dagje en top viszaak!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s