Geslaagde vogeldag in de Biesbosch en de Hoeksche Waard

Zaterdag 7 september 2013

Tsjonge, wat is het nog donker en somber weer als Bertus de Lange, Frank van Duivenvoorde, Jaap Engberts en ik vanmorgen om kwart over zeven langs de Bandijk in de Biesbosch genoeglijk van onze eerste hete bak koffie slurpen. We “durven” bijna niet te praten: er hangt een wat mystieke sfeer, het is praktisch windstil, de lucht ziet er donker en dreigend uit, het water ligt er vlak als een spiegel bij. Blauwe, grote en kleine zilverreigers foerageren gebroederlijk langs de randen van de plas. De plas ligt bezaaid met eenden, de eerste groepjes gele en witte kwikstaarten zijn wakker geworden en vliegen af en toe roepend over ons heen, er knallen wat roepende watersnippen, witgatjes, een groenpootruiter en een zwarte ruiter over en in het riet scharrelen een grasmus, wat rietzangers en kleine karekieten rond. Van de laatste soort is er één die het zo laat in het seizoen zelfs even waagt om te zingen.

Speuren in de Biesbosch

Speuren in de Biesbosch

Nadat we de door Bertus meegebrachte kokosmakronen met de koffie hebben weggespoeld lopen we het gebied in. We speuren de rietkragen en het wilgenstruweel nauwgezet af op de gemelde buidelmezen en een juveniele grauwe klauwier. De kale bomen aan de overkant van de plas scannen we op roofvogels met als resultaat een adulte en een juveniele zeearend en twee visarenden. Het licht is heel nog te slecht en de afstand te groot om fatsoenlijke foto’s te kunnen maken. Toch probeer ik om de sfeer te pakken de rustende adulte zeearend te vereeuwigen.

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Vanaf het uitkijkpunt horen we opeens een buidelmees roepen. Leuk! We lopen terug naar het toegangshek waar drie juveniele vogels zich regelmatig laten horen en af en toe ook leuk laten zien. Als zijn juveniele buidelmezen niet zo mooi als adulte (zie link), ze zijn het bekijken meer dan waard!

Buidelmees – Penduline Tit

Buidelmees – Penduline Tit

Om tien voor acht is er opeens erg veel paniek: eenden, steltlopers, ganzen, alles vliegt op. Enkele tellen later hebben we de veroorzaker in beeld: een adulte zeearend flapt laag over het gebied. Wat gaaf om deze majestueuze roofvogel met machtige vleugelslagen over te zien vliegen!

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

We scannen het gebied keer op keer en worden daarbij getrakteerd op een aantal stoere waarnemingen: een van de zeearenden knokt een tijdje met een visarend en een juveniele slechtvalk maakt prachtige, maar vergeefse duikvluchten op een grutto, waarbij zelfs de hulp van een adulte vogel niet voldoende is om de steltloper te grazen te nemen. Een spectaculair schouwspel!
De grauwe klauwier blijft helaas onvindbaar, maar de buidelmezen laten zich ondanks het slechte licht nog een aantal malen fraai zien.

Buidelmees – Penduline Tit

Buidelmees – Penduline Tit

Vanaf de Hilweg zijn een adulte en een juveniele zeearend een stuk beter te zien dan vanaf het uitkijkpunt en ondanks de nog steeds flinke afstand en het zeer matige licht zijn ze nu iets beter te fotograferen.

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

Close-up van de zeearenden:

Zeearend – White-tailed Eagle

Zeearend – White-tailed Eagle

We struinen nog wat plekken in de Biesbosch af, waarbij we op enkele plekken de in dit gebied niet vermijden zang van een Cettis zanger horen. Vervolgens doen we een tweede poging om de grauwe klauwier te vinden, maar helaas zonder resultaat. Wel zien we weer enkele visarenden, waaronder een vogel dat met een vis over de Nieuwe-Merwede in oostelijke richting vliegt en een ander exemplaar dat samen met een havik in één kijkerbeeld mooi te zien is. Wat gave beesten zijn dat toch!
Bij de werkschuur aan de oostkant kijken we nog een tijdje over het gebied. Dit levert opnieuw fraaie waarnemingen van visarenden op. Terwijl er op de achtergrond opnieuw een Cettis zit te tetteren, horen we opeens een roodpootvalk roepen. Helaas hebben de vogel maar kort in beeld, maar lang genoeg om de lichte kop met het kenmerkende “roversmaskertje” te zien. Het valkje ruziet kort met een boomvalk en zorgt daarmee even voor verwarring, want we volgen korte tijd de verkeerde vogel….. Jammer, want we hadden het roodpootvalkje graag nog even beter en langer gezien.

Gelukkig weten dat er in de omgeving van Strijen, op zo’n drie kwartier rijden, nog een kans is om roodpootvalken in de kijker te krijgen, dus verlaten we de Biesbosch om kwart over elf met de pont naar Kop van ‘t Land en sluiten we ons tegen twaalf uur aan bij onder meer Herman van den Brand, Joey Braat en heel leuk, Jan de Jong, die na het zware auto-ongeluk dat hem heeft getroffen weer stralend in het veld staat! Daar kan geen vogelwaarneming tegenop! Heel tof!
We worden gewezen op een in een stoppelveld rustende juveniele roodpootvalk. Ondanks de grote afstand en de hittetrilling is dit in Nederland schaars doortrekkende valkje leuk te zien; digiscopen daarentegen is eigenlijk onbegonnen werk.

Roodpootvalk - Red-footed Falcon

Roodpootvalk – Red-footed Falcon

We krijgen een tip dat er iets zuidoostelijker in Polder Raepshille nog een roodpootvalk op een akker zit. Uiteraard willen we die ook wel even zien en we rijden er net als de anderen snel even naar toe.

Roodpootvalk - Red-footed Falcon

Roodpootvalk – Red-footed Falcon

Leuk, een tweede roodpootvalk in deze polder, maar omdat de vogel nog een stuk verder weg zit dan de andere besluiten we al snel om terug te gaan naar de eerste vogel. Deze blijkt inmiddels te zijn opgevlogen en vliegt zo dichtbij dat we hem door het “glazen” dak van de Ford S-Max heel fraai kunnen zien. Jaap “gooit” snel de auto aan de kant en maakt nog gauw een paar foto’s.

Roodpootvalk - Red-footed Falcon (Foto Jaap Engberts)

Roodpootvalk – Red-footed Falcon (Foto Jaap Engberts)

Roodpootvalk - Red-footed Falcon (Foto Jaap Engberts)

Roodpootvalk – Red-footed Falcon (Foto Jaap Engberts)

We scannen de omgeving nog geruime tijd af en dit levert naast een flink aantal torenvalken, wat buizerds en bruine kiekendieven ook een overvliegende visarend op.
Hans Westerlaken en Jerker Spits gidsen ons vervolgens door de Hoeksche Waard naar de Hoogezandsche Gorzen waar we naast een fraaie ijsvogel opnieuw een visarend te zien krijgen. Vanuit een boom houdt een torenvalk hier de wacht over een binnendijks gelegen akker.

Torenvalk – Common Kestrel

Torenvalk – Common Kestrel

Tenslotte rijden we naar het Zaans Rietveld bij Alphen aan de Rijn. Op de plas foerageren naast tientallen kieviten, wintertalingen en watersnippen, drie zomertalingen, die met hun drukke gedrag en gespetter blijkbaar de zomer nog in hun bol hebben. Verder hier een bontbekplevier, een zwarte ruiter, een onrust stokende adulte slechtvalk, een waterral en een fraai, half verborgen in de vegetatie, foeragerend porseleinhoen.

Porseleinhoen – Spotted Crake

Porseleinhoen – Spotted Crake

Tegen vier uur houden we het voor gezien en met drie zeearenden, minstens vijf visarenden, drie roodpootvalken en drie slechtvalken in the pocket kunnen we niet anders dan concluderen dat het naast een gezellige ook een zeer geslaagde vogeldag was!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s