Rosse waaierstaart!

Donderdag 26 september 2013

Het is wel raak deze week: dinsdag 24 september wordt er een Noordse boszanger en een dag later een arendbuizerd ontdekt op respectievelijk de Westplaat en de Maasvlakte; woensdagavond wordt bekend dat Henry van Lierop in de Vereenigde Harger- en Pettemerpolder een rosse waaierstaart heeft gevonden! Drie knallers van de eerste orde, waarvan de laatstgenoemde ook nog eens nieuwe soort voor Nederland is!

Dit zijn toch wel de “au-momentjes” voor een twitchende leraar, want ja, je kunt natuurlijk niet zomaar de school uit hollen en dat terwijl alle drie de soorten nieuw voor mijn Nederlandse lijst zijn en de Noordse boszanger zelfs nog een “lifer” voor me is. Maar goed, ik heb ermee leren leven dat je als je werkt, ook wil je dat nog zo graag, je niet direct overal achteraan kunt gaan.

Menig vogelaar zal hetzelfde ervaren en net als ik de nacht van woensdag op donderdag niet al te lekker hebben geslapen….. Donderdagmorgen komt er al bij het eerste licht een melding: de rosse waaierstaart zit er nog! Later volgen meldingen van zowel de Noordse boszanger als de arendbuizerd. Mogelijkheden genoeg en daarmee ook dilemma’s…..

Na de lessen en een aantal stagebezoeken ben ik vroeg in de middag gelukkig in de gelegenheid een paar uurtjes te vogelen. Maar ja, dan moet je nog wel die lastige keuze maken. De “lastige lifer”, de Noordse boszanger, in combinatie met de arendbuizerd of toch naar de soort die nieuw is voor heel vogelend Nederland: de rosse waaierstaart. Ik kies voor het laatste en schuif tegen drieën aan bij tal van bekenden. De meesten met opgetogen gezichten; sommigen met van spanning vertrokken koppen.

Rosse waaierstaart - Rufous-tailed Scrub Robin

Rosse waaierstaart – Rufous-tailed Scrub Robin

Na wat heen en weer geloop krijg ik de rosse waaierstaart gelukkig in de kijker. Fantastisch! Wat een beauty!

Rosse waaierstaart - Rufous-tailed Scrub Robin

Rosse waaierstaart – Rufous-tailed Scrub Robin

De megazeldzaamheid scharrelt wat rond op slootvuil bij de manege en laat zich geweldig fraai zien: zet zijn vleugels uit, zijn staart omhoog en fladdert wat heen en weer tussen slootvuil, de akker, het hek en een oranje emmer. Heel erg tof!
Een prachtige reeks foto’s gemaakt door René van Rossum waarop dit gedrag heel fraai is vastgelegd, is te zien via deze link.

Rosse waaierstaart - Rufous-tailed Scrub Robin

Rosse waaierstaart – Rufous-tailed Scrub Robin

Nadat ik wat bewijsplaatjes (fraaie foto’s van andere fotografen via deze link) heb gemaakt, ga ik er vandoor, want ik wil proberen ook de arendbuizerd te twitchen. Net voor Leidschendam krijg ik echter een telefoontje, waardoor ik de twitch moet afbreken. Nu maar hopen dat ik het weekend nog een herkansing krijg, maar uiteraard ben ik al ontzettend blij met deze fraaie, nieuwe soort! En velen met mij, want de rosse waaierstaart werd vandaag door ruim vijfhonderd vogelaars bezocht!

Henry, namens mij en vele andere vogelaars: BEDANKT!

Nog wat informatie:

De rosse waaierstaart is een Mediterrane broedvogel, die overwintert ten zuiden van de Sahara. Gezien de rossige bovendelen en weinig contrast tussen de rug en de staart gaat het hoogstwaarschijnlijk om de ondersoort “galactotes”, die voorkomt in Zuidwest-Europa en Noord-Afrika. De ondersoort “syriacus” heb ik tijdens mijn vogelvakantie afgelopen april-mei gezien in Turkije.

Als de vogel wordt aanvaard, gaat het om de vijfhonderd vijfde vogelsoort voor Nederland.

Filmpje PowNews

Interviews met Wim Wiegant, Jaap Denee, Joost van Bruggen, Ruud Brouwer e.a. heel leuk, maar die vreselijke liedjes, muziekjes en commentaren van de verslaggever. Zucht, zucht, zucht…..

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Rosse waaierstaart!

 1. Jonas Jantz zegt:

  Arendbuizerd is er vandaag ook.
  Wat een knaller, die Rosse Waaierstaart!!!!

  Groet, Jonas

 2. luukpunt zegt:

  Morgen de arendbuizerd maar eens proberen…….

  Hg, Luuk

 3. Jonas Jantz zegt:

  Hey Luuk,

  Is de Arendbuizerd gelukt?

  Groet, Jonas

 4. luukpunt zegt:

  Prima gelukt, Jonas!

  Blog volgt binnenkort.

  Hg, Luuk

 5. Pingback: Gekooid en getralied door een arendbuizerd | VogelPunt

 6. Pingback: Het vogel(top)jaar 2013 | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s