Gekooid, getralied maar vooral geboeid door een arendbuizerd

Zaterdag 28 september 2013

Sterrenhemel boven Leiderdorp

Sterrenhemel boven Leiderdorp

“Er zal wel behoorlijk wat vogeltrek zijn geweest,” denk ik bij mezelf als ik vanmorgen om kwart over zes de kraakheldere hemel boven Leiderdorp bekijk, “als die rosse waaierstaart maar niet weg is, want dat zou toch wel erg sneu zijn voor degenen, die hebben moeten wachten tot weekend om deze nieuwe soort voor Nederland in de kijker te krijgen.” (Helaas blijkt mijn voorgevoel juist te zijn: de rosse waaierstaart wordt vandaag niet meer gezien. 😦 ) Terwijl ik rustig wacht op de komst van Frank van Duivenvoorde en Wouter Teunissen hoor ik verscheidene zanglijsters roepen, een aantal roodborsten zingen en de eerste koperwieken overtrekken. Met de verrekijker is een aantal van de manen rond de planeet Jupiter is prachtig te zien. Gaaf!
Na de succesvolle twitch van afgelopen donderdag hoop ik vandaag samen met Frank en Wouter ook arendbuizerd aan mijn Nederlandse vogellijst toe te kunnen voegen. Bertus de Lange en Johan van ’t Bosch zullen zich wat later bij ons aansluiten.
Eenmaal op de Maasvlakte blijkt dat we toch nog wat te laat zijn vertrokken, want Jurriën van Dijk meldt, vlak voordat we aankomen, dat de arendbuizerd zojuist is gezien, maar na een korte tussenstop op de dijk, de “bak” is ingevlogen en nu niet meer in beeld is.
We sluiten ons bij Bart Brieffies, die de vogel samen met Jurriën, Daan Drukker en Pieter Baalbergen heeft gezien. Nu begint het wachten, wat hoort bij het twitchen van een roofvogel, want die vliegen toch nooit vroeg……. 🙂

Zonsopkomst op de Maasvlakte

Zonsopkomst op de Maasvlakte

Het gezelschap groeit al snel aan tot vele tientallen twitchers onder wie Bertus en Johan en vele andere bekenden. Ondanks de kou en het vooralsnog ontbreken van de arendbuizerd is het beregezellig. Na een uurtje speuren en ouwehoeren ontvangen we bericht dat de vogel vanaf het uitkijkpunt bij windmolen negen aan de zuidwestkant van het speciedepot te zien is. In optocht rijden we er naar toe en even later staan we geboeid (of beter gezegd gekooid en getralied 😉 ) naar een fraaie eerste kalenderjaar arendbuizerd te kijken. Yes, mijn tweede nieuwe soort deze week!

Twitchers bij de arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Twitchers bij de arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Hoewel de vogel op grote afstand zit, is deze, zeker als hij eenmaal vliegt, goed herkenbaar.

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

De arendbuizerd vliegt wat heen en weer aan de noordkant van het depot en slaat op een strandje een prooi, die zich, gezien het geklapper met de vleugels, blijkbaar niet direct gewonnen geeft.
Zo’n nieuwe soort dat moet gevierd, dus spoelen we de door Johan en Bertus meegebrachte kokosmakronen en koffieleutjes weg met een paar hete bakken koffie! Heerlijk!
Johan en Bertus zetten nu koers naar Oudddorp; Frank, Wouter en ik besluiten voorlopig op de Maasvlakte te blijven vogelen. Al is het niet meer zoals vroeger op wat in vogelaarsjargon de “Mavla” heet, het is er toch altijd spannend vogelen.

Struinen op de Mavla

Struinen op de Mavla

Na een paar uur struinen hebben we echter geen bijzonderheden gevonden, al is een sneeuwgors eind september natuurlijk wel een leuke waarneming.

Sneeuwgors – Snowbunting

Sneeuwgors – Snowbunting

Sneeuwgors – Snowbunting

Sneeuwgors – Snowbunting

Sneeuwgors – Snowbunting

Sneeuwgors – Snowbunting

In een poging om de arendbuizerd nog een keer in de kijker te krijgen, posten we weer een tijdje aan de noordkant van het speciedepot, kletsen we wat bij met andere vogelaars, doen we nog een poging om de vogel vanaf het uitkijkpunt in de kijker te krijgen. Als dat niet lukt, besluiten we de bakens te verzetten en rijden we naar Stellendam om naar de gemelde witwangstern te zoeken. De al flink naar winterkleed doorgeruide vogel (nieuw kleed voor mij) laat zich ondanks de betrekkelijke grote afstand leuk bekijken. We praten opnieuw bij met een gezellige groep vogelaars en rijden dan naar de Kwade Hoek om de tuinen langs de Oostdijkseweg af te zoeken op bladkoningen. Helaas, ondanks de geschikte biotoop, vinden we er niet één.

Witwangstern - Whiskered Tern (Foto Wouter Teunissen)

Witwangstern – Whiskered Tern (Foto Wouter Teunissen)

Witwangstern - Whiskered Tern (Foto Wouter Teunissen)

Witwangstern – Whiskered Tern (Foto Wouter Teunissen)

Ondanks de spectaculaire melding van Ruud van Beusekom, hij heeft op Texel een struikrietzanger gevonden, rijden we, omdat we niet de tijd hebben om daar achteraan te gaan, terug naar de Maasvlakte. Hier laat de arendbuizerd zich vanaf half vier ruim drie kwartier erg leuk bekijken. De vogel jaagt boven de dijk van het speciedepot en zit zelfs enige tijd aan de grond.

Arendbuizerd - Long-legged Buzzard (Foto Wouter Teunissen)

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard (Foto Wouter Teunissen)

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Ondanks het tegenlicht en de betrekkelijk grote afstand kunnen we de vogel heel goed bestuderen en hebben we vanaf nu een veel beter beeld van hoe een “eerste-najaarsvogel” er uit ziet. Heel tof!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Gekooid, getralied maar vooral geboeid door een arendbuizerd

 1. Bertus zegt:

  Luuk,leuk verslag weer!
  Mbt de witwangstern moet je nog even het commentaar lezen op wrn.nl.Het gaat om een reeds door-geruide eerste winter.En ik geef toe,hij was TOCH leuk 😉

 2. Jonas Jantz zegt:

  Hey Luuk,

  Alweer de vijfde nieuwe soort voor dit jaar. Geelsnavelduiker, bronskopeend, bonte tapuit, rosse waaierstaart en arendbuizerd. Echt gaaf! Nog vele nieuwe soorten gewenst.

  Groet, Jonas

 3. luukpunt zegt:

  Dank je, Jonas!

  Ik wens jou dat ook toe. Flink door vogelen, dan groeit de lijst snel.

  Hg, Luuk

 4. Jonas Jantz zegt:

  Hey Luuk,

  Mijn lijst zit nu op 137 soorten. De laatste zijn de patrijs, kleine rietgans en geelgors.

  Groet, Jonas

 5. Jonas Jantz zegt:

  Èn we gaan dit jaar in de herfstvakantie naar Ameland. Dan komen er vast rotganzen, steltlopers en eendachtigen op mijn lijst!

  Groet, Jonas

  • luukpunt zegt:

   Prachtig eiland!

   Ook kans op witbuikrotgans, zwarte rotgans, roodhalsgans en in bosrijke delen op allerlei leuke zangertjes. Die lijst van jou zal tijdens deze vakantieweek ongetwijfeld groeien.

   Als je daar de beschikking hebt over internet, hou dan deze website in de gaten: http://lauwersmeer.com/.

   Hartelijke groet,

   Luuk

 6. Jonas Jantz zegt:

  Hey Luuk,

  Ik hoop wel op zowat 10 of meer nieuwe soorten. Soorten zoals rotganzen, eiders, zee-eenden en misschein zelfs sneeuwgorzen (vorig jaar wel gezien) zitten er wel in! Maar wie weet wat er nog langs komt…

  Groet, Jonas

 7. Jonas Jantz zegt:

  Hey Luuk,

  Ik heb gisteren 8 nieuwe gezien: Niet op Ameland zijn de slechtvalk en sneewgors en op Ameland zijn de Rotgans, eider, tapuit, grote barmsijs, koperwiek en kramsvogel.

  Groet, Jonas

 8. luukpunt zegt:

  Ha Jonas!

  Leuk dat je lijst weer wat is gegroeid en dat ook nog eens op één dag.

  Hartelijke groet,

  Luuk

 9. Pingback: Dagje door de Delta | VogelPunt

 10. Pingback: Het vogel(top)jaar 2013 | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s