Spiegeltje, spiegeltje….

Zondag 29 september 2013

Via de whatsappgroep BC Katwijk werd gisteren bekend dat er in de Katwijkse Molenwijk een hop is gevonden. Het was Dirk van Rijn (65 jaar ongeveer), die door zijn vrouw werd geattendeerd op een rare duif op het duivenvoer. Dirk, hoewel helemaal geen vogelaar, herkende deze rare duif meteen als zijnde een hop en belde direct met Gijsbert van der Bent, oud-voorzitter van de Dutch Birding Association. Gijsberts vrouw Truus nam op en gaf de boodschap door aan René van Rossum, die nog geen vijf minuten later ter plaatse was en daar Dirk en een buurman aantrof die een bewijsfoto wilde maken. En zo kwam het balletje aan het rollen. Later werd bekend dat hop ook al door de zevenjarige Terry Durieux was gezien. Getuige de vele prachtige foto’s van onder meer René van Rossum, Fred Klootwijk en vele anderen laat deze “stronthaan”, een volksnaam die zijn prachtige uiterlijk geen eer aan doet, zich uitzonderlijk mooi bekijken!

Hop – Eurasian Hoopoe

Hop – Eurasian Hoopoe (Foto René van Rossum)

Aangezien mijn jongste zoon, Henk Jan, vandaag drieëntwintig jaar is geworden, wil ik eigenlijk niet vogelen. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en omdat er in de vroege ochtenduurtjes toch nog geen feest wordt gevierd (het gezin is nog in diepe rust), kan ik er nog wel even tussenuit.
Bij aankomst laat de hop zich al vrij snel zien. De vogel vliegt over en verdwijnt naar de Pioenhof, een plek waar hij zich gisteren ook al erg thuis bleek te voelen.

Hop – Eurasian Hoopoe

Hop – Eurasian Hoopoe

Hop – Eurasian Hoopoe

Hop – Eurasian Hoopoe

De “Hoepe”, zoals de vogel in mijn moerstaal wordt genoemd, foerageert een tijdje op het gras en vliegt vervolgens op om voor een venster even te “stoeien” met zijn eigen spiegelbeeld, een erg gaaf gezicht!

Hop - Eurasian Hoopoe

Hop – Eurasian Hoopoe

Hop - Eurasian Hoopoe

Hop – Eurasian Hoopoe

Hop - Eurasian Hoopoe

Hop – Eurasian Hoopoe

Na dit imponeergedrag rust hij even uit op een waslijn om vervolgens weer op te vliegen en over het huizenblok uit beeld te verdwijnen.

Hop – Eurasian Hoopoe

Hop – Eurasian Hoopoe

Na deze fraaie waarneming struin ik nog wat door de buurt: de hop laat zich niet meer zien, maar ik vind nog wel een bladkoning. Nou ja, een echte “zelfontdek” is het niet, want ongeveer op deze plek is eerder vanmorgen door Ab Steenvoorden ook al een “blako” gemeld. Voor de “zelfontdek-blako” zoek ik nog een tijdje in ‘s-Heerenschoolbos (waar Bas er eerder vanmorgen ook al een had) en met succes, want ik vind er maar liefst drie! Geen kunst tijdens de grote influx van deze leuke soort op dit moment, maar wel erg gaaf!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Spiegeltje, spiegeltje….

 1. timfotos zegt:

  Leuk dat spiegelbeeld Luuk !
  Wij waren er ook, zet foto vanavond op mijn site.
  Groetjes Tim

 2. luukpunt zegt:

  Dank je wel, Tim!

  Ben benieuwd naar je foto’s.

  Hartelijke groet,

  Luuk

 3. Gijsbert van der Bent zegt:

  Hoi Luuk. Dat de vogel op de WhatsApp kwam was in eerste instantie te danken aan Dirk van Rijn (65 jaar ongeveer), die door zijn vrouw geattendeerd werd op een rare duif op het duivenvoer, en die deze rare duif, hoewel helemaal geen vogelaar, meteen herkende als zijnde een Hop. Dirk kent mij omdat hij wel eens een klusje heeft gedaan in ons huis en belde mij direct. Truus nam op (ik moest weer eens aan het werk elders) en gaf de boodschap door aan RvR, die nog geen vijf minuten later ter plekke was, en daar Dirk en een buurman aantrof die een bewijsfoto wilde maken. En gelukkig ook de Hop. Dat Terry Durieux de vogel onafhankelijk ook zelf ontdekte geloof ik graag, en is ook hartstikke leuk natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s