Spekkoper met een Bergfluiter spec.?

Zaterdag 12 oktober 2013

Loeide de wind vannacht nog om het huis, kraakten de ruiten in de sponningen en klapperden de dakpannen op het dak, als ik vanmorgen tegen zes uur wakker word, is het eerste wat me opvalt, dat ik zo goed als niets hoor: de wind is gaan liggen! Dat belooft veel goeds voor vandaag! Top!
Na een hete douche stort ik me op de voorbereidingen voor het ontbijt voor elf personen, want met een paar sterke bakken koffie, krentenbollen met kaas, volkorenbrood met pindakaas en gebakken eieren met spek is de rechtgeaarde vogelaar natuurlijk hele dag superscherp!

Ontbijten in het DB-bestuurshuisje. Vlnr: Caroline Walta, Bertus de Lange, Kees de Vries, Frank van Duivenvoorde, Arjan van Egmond, Garry Bakker, Toy Janssen, Steven Wytema (Arnold Meijer en Chris van Rijswijk ontbreken op de foto)

Ontbijten in het DB-bestuurshuisje. Vlnr: Caroline Walta, Bertus de Lange, Kees de Vries, Frank van Duivenvoorde, Arjan van Egmond, Garry Bakker, Toy Janssen, Steven Wytema (Arnold Meijer en Chris van Rijswijk ontbreken op de foto)

Na het ontbijt vogelen we even rustig rond de boerderij en dit levert onder meer een appelvink, twee vuurgoudhanen, een fitis en een groepje grote barmsijzen op. Als al voor achten bekend wordt dat de struikrietzanger er nog steeds zit, is het gedaan met de rust en besluiten we alvorens zelf op zoek te gaan naar zeldzaamheden naar de Volharding te rijden en de vogel te twitchen.

Twitchers bij de struikrietzanger – Twitcher’s at the Blyth’s Reed Warbler

Twitchers bij de struikrietzanger – Twitcher’s at the Blyth’s Reed Warbler

Een goede keus, want deze bewezen “skulker” laat zich met dit rustige weer echt fabelachtig fraai bekijken en beluisteren! Een fijne herkansing voor degenen die gisteren net te laat waren om de vogel te twitchen.

Twitchers bij de struikrietzanger – Twitcher’s at the Blyth’s Reed Warbler

Twitchers bij de struikrietzanger – Twitcher’s at the Blyth’s Reed Warbler

Struikrietzanger – Blyth’s Reed Warbler (Foto Garry Bakker)

Struikrietzanger – Blyth’s Reed Warbler (Foto Garry Bakker)

Als ik de “struikriet” uit-en-te-na heb kunnen bestuderen, ga ik, terwijl mijn vrienden Frank en Bertus met wie ik vandaag samen vogel, nog een tijdje naar de zeldzaamheid blijven kijken, vogelen rond het Reddingsboothuis. Veel bijzonderheden levert dat niet op, maar een beflijster is natuurlijk altijd leuk!

Beflijster – Ring Ouzel

Beflijster – Ring Ouzel

Vervolgens vogelen Bertus, Frank en ik allerlei plekken af en vinden we bij de Sluftervallei ‘onze eigen bladkoning’ en zien naast een fraaie klapekster nog een aantal beflijsters. Verder blijft het rustig. Achter de melding van een grote kruisbek gaan we niet aan. We hebben deze soort een aantal winters geleden uitgebreid kunnen bewonderen en zien een twitch vanaf een waarschijnlijk overvolle uitkijktoren bij Fonteinsnol niet zo zitten. Als we de Redoute afspeuren (wat tapuiten, piepers, bontbekplevieren en een zwarte ruiter) krijgen we bericht van Kasper Hendriks. Hij heeft bij de parkeerplaats van Westerslag een grote pieper gevonden. Hier gaan we wel op af, want een grote pieper aan de grond is toch altijd erg leuk. Maar helaas is onze zoektocht tevergeefs: de vogel is blijkbaar toch al doorgevlogen.

Het gesprek komt vandaag meerdere malen op jaarlijsters Pieter en Maartje Doorn. De kans dat ze het vorig jaar door Alwin Borhem gevestigde record gaan breken lijkt steeds reëler te worden. We hebben ook wel wat met ze te doen, want al doe je je een dergelijke recordpoging zelf aan, het is toch wel heel vermoeiend om constant alert te blijven, overal achteraan te moeten racen en regelmatig voor, zoals ze in Venlo zeggen, “D’n ambras van de lestige keuze” (het dilemma van de moeilijke keuze) te staan.
Gisteren deden zij met de kleine vliegenvanger (334) al goede zaken in hun poging om een nieuw jaarlijstrecord te vestigen. Om tien voor twee krijgen we bericht dat ze de gisteren op Schiermonnikoog ontdekte Oosterse tortel (335) inmiddels ook aan hun lijst hebben kunnen toevoegen! Als er om drie uur bericht komt dat Ellen Sandberg op de Kwade Hoek een blauwstaart heeft ontdekt, vragen we ons af of Pieter en Maartje die soort vandaag ook nog kunnen twitchen…
Om een uur of vier rijden we nog een keer langs de struikrietzanger. Van zo’n zeldzaamheid krijg je tenslotte nooit genoeg. Het blijkt wederom een goede keus, want de vogel laat zich zo mogelijk nog mooier zien dan vanmorgen en laat zich nu zelfs door de telescoop bewonderen. Magnifiek! Het lukt me waarachtig om een digiscoopplaatje te maken van deze watervlugge zeldzaamheid. (Uiteraard zijn er door de topfotografen veel betere foto’s gemaakt, zie deze link.)

Struikrietzanger – Blyth’s Reed Warbler

Struikrietzanger – Blyth’s Reed Warbler

Als ik naast me Garry Bakker tijdens een telefoongesprek “Arnold” en “bergfluiter” in één adem hoor zeggen, ben ik direct gealarmeerd. Samen met Frank en Bertus loop ik alvast richting de auto en al snel volgt de Dutch Bird Alert met de mededeling dat Arnold Meijer in de “Tuintjes” een bergfluiter heeft gevonden! De extra informatie die Arnold meestuurt “geen roep gehoord” triggert ons ook, het zal toch geen oostelijke bergfluiter zijn?!
In file rijden we naar het klaphek dat toegang geeft tot de vermaarde “Tuintjes” en even later lopen we in colonne met gezwinde pas naar het eerste “tuintje”. Van alle kanten stromen de vogelaars het gebied in, een gaaf gezicht! Een kleine honderdvijftig man stelt zich aan twee kanten van het eerste tuintje op.

Twitchers bij de Bergfluiter – Twitcher’s at the Bonelli’s Warbler

Twitchers bij de Bergfluiter – Twitcher’s at the Bonelli’s Warbler

De bergfluiter laat zich in eerste instantie niet zien, maar als we de vogelaars die aan de westkant staan qua lichaamstaal zien veranderen: allemaal de verrekijkers aan de ogen, opgewonden wijzen, ingespannen hun camera’s laten ratelen, weten we genoeg: de extreme dwaalgast wordt gezien! Dat het beestje mooi te zien is, is af te leiden aan de “oh’s” die ontsnappen aan de kelen van de twitchers.
De bergfluiter lijkt redelijk mobiel, dus ik sluit me niet aan bij de vogelaars die snel naar de andere kant van het “tuintje” rennen, maar ik blijf (en met mij velen) rustig wachten totdat de vogel mijn kant op komt. Een goede beslissing, want na enige tijd laat de bergfluiter zich echt buitengewoon fraai zien! Wat een ongelooflijke knaller!

Bergfluiter – Western Bonelli’s Warbler (Foto Garry Bakker)

Bergfluiter – Western Bonelli’s Warbler (Foto Garry Bakker)

En wat een stoere ontdekking van Arnold, die hiermee zeker kans maakt op de prijs (een prachtige Swarovski CL10x30 verrekijker) die Swarovski Optik en het Vogelinformatiecentrum speciaal voor dit weekend beschikbaar hebben gesteld voor de vogelaar die tijdens het DB-vogelweekend de zeldzaamste (en twitchbare) soort vindt.

Twitchers bij de Bergfluiter – Twitcher’s at the Bonelli’s Warbler (Foto Hans Brinks)

Twitchers bij de Bergfluiter – Twitcher’s at the Bonelli’s Warbler (Foto Hans Brinks)

Een aantal heel fraaie foto’s van de bergfluiter is te zien via deze link.

Rond kwart over vijf wordt bekend dat er vanaf Westerslag twee stormvogeltjes in noordelijke richting vliegen. Wat zou het leuk zijn als deze “stovjes” hier aan de noordpunt van Texel kunnen worden opgepikt! Grote groepen twitchers vertrekken gehaast richting naar de noordpunt, want het “Malefijtje”, zoals Katwijkers dit bijzonder schaarse zeevogeltje noemen, is voor velen nog een “schaamsoort”. Vele tientallen vogelaars stellen zich op bij een van de strekdammen, maar helaas tevergeefs…..

Wachten op een “stovje

Wachten op een “stovje

Frank en ik rijden naar het Eijerlandsche huis voor het jaarlijkse stamppottenbuffet! We schuiven gezellig aan bij Wietze en Jonathan Janse en genieten samen met een slordige tachtig andere vogelaars van stamppot zuurkool, andijvie en hutspot met spekjes en een halve rookworst. Heerlijk!

Na de opening van het avondprogramma door Arjan van Egmond en het inmiddels vermaarde waarnemingenblog van Vincent Stork volgt er een lezing door Arnoud van den Berg over het ornithologische hoogtepunt in het bestaan van Dutch Birding Association, de ontdekking van een nieuwe soort uil voor de wetenschap door Magnus Robb, Arnoud B van den Berg en Mark Constantine (The Sound Approach): de Omaanse Uil, Strix omanensis. Een jongensdroom!
Na de pauze verzorgt Dick Groenendijk een erg leuke vogelquiz in de vorm van het beproefde Holland-Sport-concept: “petje-op-petje-af”!

Tijdens de avond gonst het al van de geruchten: die westelijke bergfluiter zou wellicht toch een oostelijke bergfluiter (Balkanbergfluiter) kunnen zijn. Op één van de geluidsopnames zou een roep staan die past op “oostelijke”, daarbij wijzen de hardste biometrische kenmerken volgens een aantal gerenommeerde vogelaars ook meer Balkanbergfluiter….. Volgt er een arm-chair-tick? Zijn we straks spekkoper met een Bergfluiter spec. ….? Wordt vervolgd!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Spekkoper met een Bergfluiter spec.?

 1. Klaas zegt:

  Ik heb begrepen dat de bergfluiter niet door Arnold Meijer is ontdekt maar door Pieter Gorissen en Kees Kuijper! Als hij de Swarovski en de eer in ontvangst heeft genomen zou dat wel heel schandalig zijn!
  Gr. Klaas

  • luukpunt zegt:

   Beste Klaas,

   De vogel is naar verluidt inderdaad eerder die dag al door iemand anders gezien, maar naar ik heb gehoord heeft de “ontdekker” de vogel helemaal niet als bergfluiter herkend en hierdoor is de ontdekking m.i. gewoon aan Arnold Meijer toe te schrijven. Bovendien heeft de eerste persoon de vogel volgens mij niet gemeld, waardoor deze niet twitchbaar was voor andere vogelaars en dat is een vereiste om in aanmerking te kunnen komen voor de prijs.

   De regels via de organisator van het DB-vogelweekend:

   “Als je de zeldzaamste soort voor Texel ontdekt tijdens het weekend (vrijdag t/m zondagavond), en deze doorgeeft en dan er voor zorgt dat ie nog twitchbaar is ook, dan win je de prijs. Bij gezamenlijk op naam brengen dan wint de ontdekker, bij vinden en er vervolgens niets mee doen, dan wint de volgende vinder die hem doorgeeft. Een soort moet twitchbaar zijn, dus wilde claims zijn uitgesloten.”

   Arnold Meijer heeft de prijs dus conform de regels en volgens mij volledig terecht gekregen.

   Hartelijke groet,

   Luuk

 2. Pingback: Het vogel(top)jaar 2013 | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s