Beestenweer laatste dag DB-Vogelweekend

Zondag 13 oktober 2013

Van het rustige weer van gisteren is niets meer over als we vanmorgen met het eerste licht wat rond de boerderij struinen: het waait alweer hard en de weerprofeten voorspellen voor de rest van de dag ook niet veel goeds: er komen bakken met regen aan en de wind zal aanhalen tot stormkracht….

“Het DB-bestuurshuisje”

“Het DB-bestuurshuisje”

Nieuwe aankomst lijkt er niet te zijn geweest: de vogels die er de afgelopen dagen al zaten, scharrelen er nog steeds rond: wat goudhanen, putters, grote barmsijzen, een grote bonte specht, twee vuurgoudhaantjes en een fitis. Op de akker ten noordwesten van de boerderij zit een groep van zo’n driehonderd goudplevieren.
Het Dutch Birding vogelweekend is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan “De Verrekieker”, de prachtig verbouwde en goed geoutilleerde winkel van Marc Plomp. Tsjonge, wat ziet dat er fantastisch uit! We worden onthaald met de gebruikelijke hartelijkheid, een bak koffie en een heerlijk mergpijpje. Top!

We vogelen nog wat op de Noordpunt waar we op de plek van de struikrietzanger vogelaars treffen die wat mistroostig aan het speuren zijn. Van anderen horen we dat het beeld bij het eerste “Tuintje”, de plek waar gisteren de bergfluiter, zat weinig anders is. Begrijpelijk, want het vinden van beide zeldzaamheden is in deze weersomstandigheden natuurlijk een flink frustrerende bezigheid. 😦

Bonte strandloper - Dunlin

Bonte strandloper – Dunlin

Frustratie is iets wat ikzelf niet zo snel voel, maar als de neerslag en de wind steeds meer toenemen, vinden, Frank, Bertus en ik het na het middaguur wel genoeg.

Waddenzee - Texel

Waddenzee – Texel

We vogelen via de oostkant naar ’t Horntje en gaan met de boot van één uur naar de vaste wal. Op de boot ontvangen we een Dutch Bird Alert: “Balkanbergfluiter – Mogelijk deze soort, determinatie lastig, wordt aan gewerkt”. Wat gisteravond nog werd gefluisterd, wordt nu door het twitchers-wereldje geroepen: “Arnold Meijer om 13-10 13:13: Er is een roep opgenomen waarvan de sonogram behoorlijk past op Balkan. Ook de vleugelformule wijst op Balkan. De vogel zit er nog, maar is erg moeilijk te zien door de wind.” Deze “piep” zal bij heel wat vogelaars de nodige onrust (lees: stress) hebben veroorzaakt, maar ja, met dit beestenweer lijkt het dat het voor de meesten onder hen geen zin meer hebben om alsnog naar Texel af te reizen.

Edit:
Zondagavond wordt de prijs voor het vinden van de beste soort van het Dutch Birding Vogelweekend 2013 overhandigt aan Arnold Meijer: westelijke of oostelijke bergfluiter (Balkanbergfluiter), het is sowieso de beste soort van het weekend. Dik verdiend en van hart gegund!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s