Morgen de Sperweruil?

Vrijdag 15 november 2013

Als ik als kind voorzichtig door het vogelboekje van mijn opa, “Zien is kennen” door Nol Binsbergen en Mr. D. Mooij, bladerde, vroeg ik me altijd af of ik al deze prachtige soorten ooit eens te zien zou krijgen. Mijn oog bleef toentertijd vaak hangen bij een vogel die blijkens zijn intrigerende naam, zowel roofvogel als uil was: de sperweruil. Als ik die toch eens zou zien!

Sperweruil – Northern Hawk-Owl (Bron: “Zien is kennen” door Nol Binsbergen en Mr. D. Mooij)

Sperweruil – Northern Hawk-Owl
(Bron: “Zien is kennen” door Nol Binsbergen en Mr. D. Mooij)

Meer dan veertig later heb ik zo’n beetje alle soorten uit het bovengenoemde boekje wel in de kijker gehad, maar de sperweruil ontbreekt nog immer op mijn levenslijst. Deze broedvogel van de boreale wouden van onder andere Scandinavië en Rusland is tot op heden pas drie keer in Nederland vastgesteld. Ondanks het af en toe invasieachtige voorkomen in het zuiden van Scandinavië weet deze tot de verbeelding sprekende (deels) dagactieve uil de weg naar Nederland blijkbaar slecht te vinden.
Als negen november via club300.de bekend wordt dat er in het noorden van Duitsland een twitchbare sperweruil zit, is elke rechtgeaarde vogelaar direct getriggerd en begint het plannen maken bijna direct. Wat zou het mooi zijn als de vogel er zaterdag nog zit!
Een heel aantal Nederlandse vogelaars twitchen de uil in de loop van de week en zou raken we (Bertus de Lange, Frank van Duivenvoorde, Kasper Hendriks en ik) elke dag hoopvoller gestemd. Donderdagavond laat Jasper Boldingh, een collega, mij tijdens een “black & pink party” op school (ja, onderwijs elke dag anders 🙂 ) fantastische foto’s van de sperweruil zien. Hij heeft de vogel op z’n vrije woensdag succesvol getwitcht!
Vrijdag blijkt de vogel nog steeds aanwezig en staat ons dus niets in de weg de sperweruil morgenochtend te twitchen. Er wordt nog wat heen-en-weer gebeld en ge-app’t en dan zijn we er helemaal klaar voor. ’t Zal een kort en onrustig nachtje worden, want om tien over half vijf zal ik door Frank en Kasper worden opgepikt, zodat we om vijf uur bij het Brugrestaurant kunnen carpoolen met Bertus……..

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Morgen de Sperweruil?

 1. slagpen zegt:

  Succes, hopelijk is het al gelukt.

 2. luukpunt zegt:

  Was een beetje zuur vandaag. Ruim zeven uur gezocht maar helaas tevergeefs…..

  • luukpunt zegt:

   Uiteraard niet verzonnen , maar wellicht een wat geromantiseerde versie van de werkelijkheid, Rein.
   Dit soort verhalen kan het gros van de vogelaars vertellen, dat maakt het ook dat velen zich in de verhalen kunnen herkennen.

   Hartelijke groet,

   Luuk

 3. Bella zegt:

  Bijzondere vogel. In mijn ‘Zien is kennen’ (Zesde druk, winter 1961-1962) dat ik van m’n opa kreeg, is de sperweruil nummer 217, en is hij slechts eenmaal waargenomen in oktober 1930, te Amerongen. Waar blijft de tijd 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s