Duitse-Sperweruil-Dip

Zaterdag 16 november 2013

Gristede

Gristede

Ondanks de mist en een onverwachte wegomlegging bij Emmeloord komen Bertus de Lange, Frank van Duivenvoorde, Kasper Hendriks en ik na een verder voorspoedig verlopen reis met hooggespannen verwachtingen in het Noord-Duitse buurtschap Gristede aan. We worden begroet door Charles en Maurits Martens van wie we horen dat de sperweruil in het half uur dat zij en enkele anderen aan het zoeken zijn nog niet is gevonden.
We parkeren de auto bij de plaatselijke voetbalvereniging “SSV Gristede” en beginnen met de zoektocht naar de felbegeerde uil. We schuimen eerst de plekken af waar de vogel de afgelopen week het meest is gezien: Grüner Weg, Schulstraße, Mühlenweg. Vervolgens door de straatjes in de “vogelbuurt”: Möwenweg, Habichtweg, Schnepfenweg en de Sperberweg, die al snel wordt omgedoopt naar “Sperbereuleweg”.

Middelste bonte specht – Middle Spotted Woodpecker

Middelste bonte specht – Middle Spotted Woodpecker

In de eerste uren neemt het aantal vogelaars snel toe: Wietze Janse, Caroline Walta, Kees de Vries, Thomas van der Es, Mark de Vries, de gebroeders Logtmeijer en enkele tientallen anderen. Beregezellig en natuurlijk ook handig, want hoe meer ogen en oren des te meer kans op het vinden van ….

Bertus, Frank en Wietze

Bertus, Frank en Wietze

De dorpsinwoners zijn zeer behulpzaam, wijzen ons bij herhaling de roestplekken van de afgelopen dagen aan en vertellen ons: “Die Sperbereule hat gestern einige Zeit uber dem Fußballplatz geflogen und ist am Nachmittag um 4.30 Uhr in den Wald geflogen.” Dus maken we ook flinke wandelingen door het bos, want ja, je weet maar nooit. Vogels zitten er genoeg: middelste bonte spechten, kruisbekken, appelvinken, sijzen, goudvinken, goudhanen, allerhande mezen, maar de sperweruil…….

Bertus, Frank en Wietze

Bertus, Frank en Wietze

De parkeerplaats van de voetbalvereniging is telkens de plek waar iedereen elkaar weer ontmoet voor een kop koffie, een boterham en ouwehoerpraatje.

Frank en Wietze blazen even uit.

Frank en Wietze blazen even uit.

Na het middaguur zie je het optimisme in de ogen plaatsmaken voor pessimisme, maar ja, weggaan durft nog niemand. Bovendien gaat de mare dat de vogel net als gisteren weer om half vier boven het voetbalveld zal gaan vliegen.

Gristede

Gristede

Tijdens het zoveelste rondje door het dorp krijgt de door ons tot “Sperbereuleweg” omgedoopte straatnaam opnieuw een andere naam: “Sperbereule – weg”. 

“Sperbereule – weg”

“Sperbereule – weg”

De toppen van de sparren en dennen, die het karakteristieke beeld van een om zich heen spiedende sperweruil hadden moeten geven, bieden alleen plaats aan houtduiven en Turkse tortels.

Turkse tortel – Eurasian Collared-Dove

Turkse tortel – Eurasian Collared-Dove

Tegen half vier verzamelt iedereen zich bij het voetbalveld. Nog ruim een uur en het is donker.

Gristede

Gristede

Frank, Bertus, Kasper en ik besluiten dat het wel mooi genoeg is geweest. We nemen hartelijk afscheid van alle bekenden, wensen hen nog veel succes en rijden in een kleine drieënhalf uur weer naar huis. Gelukkig zijn we geen van vieren zwaarmoedig van aard en wordt er onderweg tijdens de gesprekken over deze “Duitse Dip” ook weer veel gelachen!
(De sperweruil blijft voor mij vooralsnog een soort die hoog op het verlanglijstje staat. )

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Duitse-Sperweruil-Dip

 1. Rob zegt:

  Ha Luuk,

  Mooi verhaal, maar jammer dat het geen mooi eind had. Wij uit Oostzaan hebben het er ook over gehad om heen te gaan, maar de tijd was te kort, en ……………….. we wachten tot hij deze winter in Nederland verschijnt.
  groetjes,
  Rob

  • luukpunt zegt:

   Bedankt voor je leuke reactie, Rob!

   Het zou fantastisch zijn als we elkaar deze winter de hand kunnen drukken bij een Nederlandse sperweruil!

   Hartelijke groet,

   Luuk

 2. Pingback: Bam! Sperweruil! 2 | VogelPunt

 3. Pingback: Sperweruil en witbandkruisbek check – dwerguil dip | VogelPunt

 4. Pingback: Het vogel(top)jaar 2013 | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s