Over witband-, grote en gewone kruisbekken.

Zaterdag 23 november 2013

Vandaag zwerf ik met Bertus de Lange, Frank van Duivenvoorde en Kasper Hendriks een dag door een deel van het prachtige Drents-Friese Wold. De afgelopen week zijn hier witbandkruisbekken en grote kruisbekken gezien. Geweldige soorten, die we graag weer eens in de kijker willen hebben.
Als we om kwart over acht uit de auto stappen, onze vogelspullen uit de auto pakken en een bak koffie drinken, horen we direct kruisbekken, waaronder twee exemplaren die een dieper en harder “kuup, kuup, kuup” laten horen dan dat we van gewone kruisbekken gewend zijn. Grote kruisbekken? Dat zal Kasper thuis bij naluisteren van de geluidsopnames hopelijk vast kunnen stellen. Het beloofde zonnetje laat ons vooralsnog in de steek, wat het ven een wat mysterieuze aanblik geeft.

Drents-Friese Wold

Drents-Friese Wold

Een havik knalt laag over het gebied, een zwarte specht roept, een sijsje maakt lawaai voor tien en op de kuifmees na laten alle mezen zich horen. Kruisbekken melden zich ook al weer snel en verzamelen zich tot een groep van ruim vijftig exemplaren in de berken rondom het ven.

Kruisbek – Red Crossbill

Kruisbek – Red Crossbill

Een fraai gezicht, maar in het slechte licht zijn er helaas nog geen behoorlijke plaatjes te schieten.

Kruisbek – Red Crossbill

Kruisbek – Red Crossbill

In de groep zit een aantal exemplaren met forse koppen en nekken en ferme snavels. Naar alle waarschijnlijkheid grote kruisbekken, maar het zouden ook nog intermediaire vogels kunnen zijn. Lastig, lastig….

Kruisbek – Red Crossbill

Kruisbek – Red Crossbill

Blijkbaar is het ven een geliefde drink- en badderplaats, want gedurende de ochtend komen de kruisbekken met tussenpozen in groepen van wisselende samenstelling terug. Waaronder onderstaand mannetje met een behoorlijk wat kenmerken van een “grote”.

Kruisbek – Red Crossbill

Kruisbek – Red Crossbill

Het aantal vogelaars groeit ook aan waaronder een aantal bekenden als André Lagendijk, Nelis Gregoire, Erik Verlind en Johnny van de Zwaag. Daarbij komt ook het zonnetje er nog eens bij. Kortom: het is goed toeven op deze mooie plek in het Drents-Friese Wold!

Vogelaars Drents-Friese Wold

Vogelaars Drents-Friese Wold

Met het zonnetje in de rug laten sommige groepjes kruisbekken zich echt schitterend bekijken.

Kruisbek - Red Crossbill

Kruisbek – Red Crossbill

Kruisbek – Red Crossbill

Kruisbek – Red Crossbill

Grote kruisbek – Red Crossbill

Kruisbek – Red Crossbill

Vlak na het middaguur rijden we naar de nabijgelegen Ganzenpoel, waar we in een groep van zo’n twintig kruisbekken een aantal kandidaten grote kruisbek tegenkomen, maar waarbij we de determinatie opnieuw niet 100% rond kunnen krijgen. (Als ik zondag een tijdje over het net surf op zoek naar foto’s van grote kruisbekken, vraag ik me af of we gisteren niet te kritisch zijn geweest….) Update zie deze link.

Vlnr. Bertus, Kasper en Frank

Vlnr. Bertus, Kasper en Frank

Om kwart over één horen we vanuit een lariksperceel een roep, die ons alle vier doet opveren. “Witbandkruisbek!” klinkt het in koor. Dat “trompet-roepje” kan toch alleen maar van een “witband” zijn! Koortsachtig zoeken we de lariksen af, vervolgens doorkruisen we diverse malen het perceel, maar helaas tevergeefs. Frustrerend! Want zonder goede geluidsopnames en/of foto’s zal deze waarneming hoogstwaarschijnlijk niet worden aanvaard door de CDNA….
Nelis, Erik en Johnny komen nog op de melding af, maar ook zij kunnen de vogel helaas niet terugvinden. Update zie deze link.

Kruisbek (jonge man) – Red Crossbill

Kruisbek (jonge man) – Red Crossbill

Om een uur of vier besluiten huiswaarts te keren en rijden we al napratend en nagenietend over de prachtige kruisbekken-waarnemingen een schitterende zonsondergang tegemoet. ’t Was een topdag!

Zonsondergang boven de A28 ter hoogte van 't Harde

Zonsondergang boven de A28 ter hoogte van ’t Harde

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Over witband-, grote en gewone kruisbekken.

  1. Pingback: Update “Over witband-, grote en gewone kruisbekken” | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s