Bam! Sperweruil! 2

Zondag 24 november 2013

Als ik vanavond om tien over half acht een “piep” ontvang, zie ik bij het openen van het bericht tot mijn schrik dat het om een sperweruil gaat, die gezien het atlasblok 21-55-45 ergens in de omgeving van Zwolle moet zitten! Met trillende handen het bericht lezend daalt het adrenalinepeil echter weer snel: “Mogelijk deze soort, onbevestigde waarneming van derden” met wat aanvullende en weinig verontrustende informatie. Bovendien zie ik dat de vogel gezien zou zijn langs een drukke weg in de zuidoosten van Zwolle… Het adrenalinepeil daalt verder en ik zak met het NRC rustig terug in de zondagavond-modus. ’s Middags zijn er ook al wat Dutch Bird Alerts binnengekomen, die me even deden opveren: heremietibissen en een grote tafeleend. Geen echte spanning. “Het zijn ongetwijfeld escapes en bovendien is het al zo goed als donker,” dacht ik bij mezelf.
Even na achten ontvang ik opnieuw een Dutch Bird Alert. “Toch niet de zoveelste excape?” denk ik wat verveeld. Maar niets is minder waar. Eén blik op het scherm van mijn telefoon doet het adrenalinepeil in een fractie van een seconde tot recordhoogte stijgen: David Uit de Weerd meldt de sperweruil met de mededeling “Wordt nu gezien”. Ja, en dan breekt de stress uit! Een vragende blik naar Margreet, die wordt beantwoord met een lach en knik van haar, wat betekent: gewoon gaan! Ik bel Frank van Duivenvoorde: “Frank, de sperweruil in Zwolle is er echt één! Ga je mee?” Het is vragen naar de bekende weg: natuurlijk wil Frank mee! Ik bel Wouter Teunissen, die helaas niet thuis geeft, hark mijn vogelspullen bij elkaar, geef Margreet, die inmiddels wel gewend is aan dit soort situaties en me veel succes wenst, nog een vluchtige kus en haast me de deur uit.

Twitchers bij de sperweruil

Twitchers bij de sperweruil

Met wat behulpzame “piepjes in de rug” zijn we tegen tien uur ter plaatse bij het BP-benzinestation langs de IJsselallee waar zich inmiddels tientallen opgetogen vogelaars hebben verzameld. We worden opgevangen door een vogelaar die ons meldt dat de sperweruil net is opgevlogen. Het zal toch niet waar zijn…! Maar gelukkig blijkt de vogel enkele tientallen meters oostelijker weer op een bovenleiding boven het spoor te zijn gaan zitten. Hier kunnen Frank en ik in het gezelschap van Theo Admiraal minutenlang ongestoord van de uil genieten. De vogel is zeer alert en kijkt ons regelmatig met zijn prachtige gele ogen recht aan! Wat fantastisch! En wat een enorme goedmaker na het dippen van de sperweruil in Duitsland vorige week. Te bizar voor woorden!

Sperweruil – Northern Hawk-Owl

Sperweruil – Northern Hawk-Owl

Fotograferen lukt me met mijn eenvoudige cameraatje helaas niet, maar Jaap Denee heeft met zijn goede camera en lens weergaloze foto’s gemaakt, die ik mag gebruiken op mijn blog! Waarvoor dank!

Sperweruil – Northern Hawk-Owl (Foto Jaap Denee)

Sperweruil – Northern Hawk-Owl (Foto Jaap Denee)

Tot half elf laat de sperweruil zich enorm fraai bekijken. Ondertussen is ook het socializen dat bij het twitchen hoort begonnen. Bereleuk!

Twitchers sperweruil

Twitchers sperweruil

Felicitaties klinken door de koude november lucht, we kloppen elkaar op schouders, omarmen elkaar, maken vreugdedansjes! Iedereen is enorm opgetogen over deze gave ontdekking! En terecht, wat een knaller!

Sperweruil – Northern Hawk Owl (Foto Jaap Denee)

Sperweruil – Northern Hawk Owl (Foto Jaap Denee)

Meestal zit de vogel heel alert om zich heen te speuren, soms vliegt hij een stukje of poetst hij zijn verenkleed. Franks “Fat Lady”, de bijnaam voor de nieuwste telescoop van Swarovski, is bij velen populair, want door deze superscoop is de vogel echt fabelachtig mooi te zien. Inmiddels is ook de NOS gearriveerd. De cameraman lijkt wat overrompeld door wat er allemaal gebeurt. David Uit de Weerd legt in een interview rustig uit wat er aan de hand is, zie deze link. Leuk!

Sperweruil – Northern Hawk-Owl

Sperweruil – Northern Hawk-Owl

Rond half elf duikt de vogel opeens weg en dat is erg sneu voor de mensen die net aankomen of nog onderweg zijn, want hij blijkt vanaf dat moment helaas onvindbaar. Tegen elf uur houden Frank en ik het voor gezien. We nemen hartelijke afscheid van de vele bekenden (bedankt voor de slok koffie, Marc, hij smaakte fantastisch 😉 ) en rijden met de nog alsmaar stromende adrenaline over de donkere Veluwe naar huis. En dat we daarbij de hele reis breed grijnzend in de auto zitten, lijkt me niet meer dan logisch! Sterker nog, die grijns heb ik zelfs de hele maandag nog gehouden en ik ben elk lesuur met de volgende twee woorden begonnen: BAM!! Sperweruil!!

Link naar uitzending van De Wereld Draait Door (uitzending van 25 november item begint bij 20.15 minuten)

Link naar uitzending van het Jeugdjournaal via deze link. (Vanaf minuut 3:13)

De sperweruil bleek tot grote vreugde van vele vogelaars ook maandag 25 november nog aanwezig. Zie voor een leuk filmpje deze link (filmpje gemaakt door Guus van Duin)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Bam! Sperweruil! 2

 1. Kees Kromhout zegt:

  Gefeliciteerd Luuk. De foto’s van vandaag zijn ook geweldig!!! Wat een prachtbeest.

  Kees

 2. timfotos zegt:

  Gaaf, gefeliciteerd na de dip in Duitsland !
  Deze is nog beter toch ?
  Wij zijn vanmiddag ook geweest, wat een mooie vogel !!

  • luukpunt zegt:

   Dank je voor leuke reactie, Tim!

   Deze is inderdaad nog veel beter. Wat een fantastische vogel!

   Leuk dat jullie ook zijn geweest!

   Hartelijke groet,

   Luuk

 3. Paul van Rijsinge zegt:

  Gefeliciteerd! Eindelijk toch gelukt na dip van Gristede. Wie had kunnen vermoeden dat de sperweruil na de dip in Duitsland toch zo snel in Nederland weer zou opduiken!

 4. Kasper zegt:

  Jullie waren er weer godvergeten snel bij! Gelukkig kon ik maandag middels de mongolenwaaier ook aanhaken ;-). Wat een gaaf beest!

  • luukpunt zegt:

   Kasper!

   Inderdaad heel snel gereageerd. Frank en Wouter gebeld (Wouter nam helaas niet op 😦 ). Tegen tien uur hadden we de vogel beeldvullende in de scoop. Een twitch om nooit meer te vergeten.
   Erg fijn dat jij de vogel gisteren ook nog hebt gezien. Gefeliciteerd!!

   Hartelijke groet,

   Luuk

 5. Pingback: Swinhoes boszanger!! | VogelPunt

 6. Pingback: “De Punt Special Koffiemok” | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s