Swinhoes boszanger!!

Zaterdag 30 november 2013

De hele week verheug ik me op aankomende zaterdag, want dan kan ik na de succesvolle avondtwitch naar de sperweruil, de inmiddels door alle media-aandacht in heel Nederland beroemde uil, bij daglicht gaan bekijken. De hele week ben ik al lekker gemaakt met de meest prachtige foto’s! Frank van Duivenvoorde en ik hebben onze 84-jarige vogelvriend Henk van der Lubbe uitgenodigd om met ons mee te gaan. Henk wil de sperweruil erg graag zien. Mooi toch, dat je er op deze hoge leeftijd nog een kick van krijgt als je een nieuwe soort aan je vogellijstje toe kunt voegen?! 🙂
“Plannen gemaakt, alles voor elkaar, dat wordt een leuk en vooral ook rustig vogeldagje,” denk je dan. Maar het leven van een vogelaar c.q. twitcher is nooit voorspelbaar… Vrijdagmiddag half vier wordt namelijk bekend dat Reinoud Vermoolen, de zaterdag 23 november op ringbaan “De Glinte” bij Kamperhoek gevangen Swinhoes boszanger heeft teruggevonden! Dan slaat het hart van ieder rechtgeaarde twitcher in Nederland wel even over!! Een “Swinhoes”, dat is niet gewoon een zeldzame soort, dat is buitencategorie, hors catégorie!! Die moeten we natuurlijk proberen te twitchen!

De Swinhoes boszanger wordt in Nederland gezien als een aparte soort; in andere landen als ondersoort van de sterkgelijkende grauwe fitis. Tot op heden zijn er nog maar twee aanvaarde gevallen, een megazeldzaamheid dus!
Na wat overleg worden de plannen omgegooid. We bezweren Henk, dat we morgen zeker naar zijn felbegeerde sperweruil zullen gaan, maar dat we eerst naar de Swinhoes boszanger willen gaan zoeken. Henk vindt gelukkig alles best.

Ketelmeerdijk

Ketelmeerdijk

En zo klimmen we vanmorgen om kwart over acht over het hek langs de Ketelmeerdijk (de overstap is niet meer bruikbaar) en sluiten we ons aan bij tientallen vogelvrienden en –bekenden. Gezellig natuurlijk, maar zolang de “Swinhoes” niet is gevonden, moet er natuurlijk vooral hard worden gewerkt.

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Rond half elf is er opeens “paniek”: ergens langs de Ketelmeerdijk wordt de Swinhoes boszanger gezien! Als kudde wilde paarden dendert iedereen achter elkaar aan. Hectische taferelen! Iedereen zet de pas erin, tientallen twitchers springen over de sloot of klimmen met ware doodsverachting langs een hek en wagen daarmee een nat pak. Dit laatste verloopt niet voor iedereen even succesvol (door de stress helaas vergeten te fotograferen 😉 ). Zelf kies ik ervoor om samen met Henk rustig om te lopen.

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

De “meute” verzamelt zich op de plek waar de “Swinhoes” zich aan enkelen heeft getoond, maar helaas blijkt het vogeltje vervolgens weer onvindbaar.

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Als er na een half uur nog geen vervolgwaarneming is, verspreiden de meeste vogelaars zich weer en besluiten Frank, Henk en ik om de sperweruil te twitchen. Belofte maakt tenslotte schuld.. 🙂

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Twitchers zoeken naar de Swinhoes boszanger

Zwolle is een kleine veertig minuten rijden en daar blijkt de sperweruil nog immer zeer populair. Rijdend over de Marsweg zie ik de vogel al in een boom zitten, waaronder zich enkele honderden bewonderaars hebben verzameld, die zich allemaal aan dit prachtige beest vergapen. Met enige moeite vinden we een parkeerplaats en bemachtigen we een plekje tussen de vele vogelaars en andere belangstellenden, waaronder veel voor mij onbekende gezichten. Wat een beetje media-aandacht al niet vermag…..

Publiek bij de sperweruil

Publiek bij de sperweruil

De sperweruil trekt zich ogenschijnlijk van al die aandacht niets aan en zit alleen maar “mooi te wezen.” (Filmpje zie deze link)

Sperweruil – Northern Hawk Owl

Sperweruil – Northern Hawk Owl

Veel activiteit toont de vogel echter niet: hij kijkt wat om zich heen, poetst zijn verenkleed en is alleen even gealarmeerd als twee auto’s, van niet op de weg, maar op de uil en de omstanders lettende automobilisten, met een enorme klap achter op elkaar klappen….

Publiek bij de sperweruil

Publiek bij de sperweruil

Terwijl de politie, de brandweer, het ambulancepersoneel en bergingswerkers druk aan het werk zijn, zit de sperweruil rustig op zijn tak en kijkt hij wat meewarig neer op alle consternatie die hij met zijn verschijnen teweeg heeft gebracht. Inmiddels hebben we via Rob Halff een Dutch Bird Alert ontvangen met de mededeling: “Swinhoes boszanger: NU in beeld! Zeker!”
Oeps!! Even een “au-momentje”, zeker als we even later van Wietze Janse horen dat vogel nog een keer is gezien.

Sperweruil – Northern Hawk Owl

Sperweruil – Northern Hawk Owl

Na een laatste blik op de sperweruil keren we met een heel gelukkige Henk van der Lubbe op de achterbank spoorslags terug naar de Kamperhoek, waar we van een deel van de vogelaars te horen krijgen hoe mooi ze de Swinhoes boszanger in beeld hebben gehad…..
Na wat verhalen en duidelijke foto’s op displays van enkele camera’s gaan we weer zoeken. De hoop is dat de “flock” waarin de “Swinhoes” zich ophoudt weer ergens opduikt. Om tien voor twee is het onder andere Pieter van Veelen, die de vogel heeft horen roepen. In stille draf komt de hele groep aangesneld en stelt zich rijen dik op langs de sloot, maar helaas laat de vogel zich niet opnieuw horen. Een kwartier later is het wel raak: Daan Drukker en Jurriën van Deijk hebben de vogel in het vizier. Ik sta vlak achter hen en op aanwijzingen van Daan heb ik de vogel vrij snel in beeld. Helemaal vrij! Wat een kick (en ook wat een opluchting)! Ongelooflijk gaaf!

Twitchers bij de Swinhoes boszanger

Twitchers bij de Swinhoes boszanger

In het kwartier hierna is de superzeldzaamheid regelmatig te zien om zich tegen half drie in alle glorie aan zo’n tweehonderd verzamelde vogelaars te tonen. Fabelachtig prachtig!

Twitchers bij de Swinhoes boszanger

Twitchers bij de Swinhoes boszanger

Na deze meer dan fantastische waarneming feliciteren we elkaar met euforische blikken in de ogen. Wat een knaller!
Vervolgens praten we met tal van bekenden nog even na over deze zeer geslaagde twitch en dan wordt het zachtjes aan tijd om naar huis te gaan. Henk, die een tweede klimpartij over hekken niet zag zitten en rustig in de auto is blijven zitten, trakteert Frank en mij nog op een lekkere kop champignonsoep. Opgetogen vertellen Frank en ik over onze belevenissen. Wat een dag!
Op de terugreis hebben we het over wat voor een bijzonder vogeljaar dit is. Wat is er allemaal al niet gezien! Frank heeft er op zijn toch al enorme Nederlandse lijst twee nieuwe soorten bij; ik mag vandaag mijn tiende nieuwe soort noteren; Pieter Doorn heeft samen met zijn vrouw Maartje vandaag de 351e jaarsoort gescoord en het jaar is nog niet om……

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Swinhoes boszanger!!

 1. Ab zegt:

  Zou je die Swinhoes ook in het veld met 100% zekerheid kunnen determineren zonder dat hij eerst is gevangen? Dat is iets wat ik mijzelf nu de hele tijd afvraag. Of is het er nu eentje omdat men het zegt dat het er een is??? Als ik zo de commentaren op waarneming.nl lees van wat de meeste er nu van gezien hebben, dan zou ik er van mijn leven geen Swinhoes van durven maken. Maar iedereen telt hem schijnbaar gewoon wel mee.

 2. luukpunt zegt:

  Dat moet ieder natuurlijk voor zichzelf verantwoorden, Ab, maar als ik voor mezelf spreek, ik heb er genoeg aan gezien om (uiteraard ook met de wetenschap dat er geringde Swinhoes rondvliegt) met een zuiver geweten de vogel op mijn lijst bij te schrijven. 🙂

 3. René zegt:

  Ik dacht dat het voor Pieter Doorn nummer 352 is en voor Maartje 350, maar ik kan mis zijn. Leuk verhaal, Luuk!

 4. luukpunt zegt:

  Dank je, René!

  Met de witstuitbarmsijs gisteren volgens mij inderdaad 352. Het is niet meer bij te benen… 🙂

  Hartelijke groet,

  Luuk

 5. Wim Wiegant zegt:

  Ik vind het een prachtig verhaal, Luuk …!
  Me dunkt dat 100% herkenning in het veld alleen mogelijk is als je de vogel zéér goed hebt gezien. Maar iedereen mag tellen wat-ie wil, en dat geldt ook voor Ab, of Luuk, of mij. Ik tel altijd dat ik dat met zekerheid de betreffende vogel heb gezien, ongeacht of ik hem zelf wel of niet heb herkend. Vooral met heel-ver-weg determinatie (Bulwers Stormvogel, Vale Gierzwaluw), achteraf-determinatie (Moltoni’s Baardgrasmus, Oostelijke Blonde Tapuit, Westelijke Orpheusgrasmus) en met DNA-determinatie (Stejneger’s Roodborsttapuit) komt deze milde attitude over telbaarheid mij goed uit.

  Met vriendelijke groet,
  Wim Wiegant

  • luukpunt zegt:

   Bedankt voor je reactie, Wim!

   Ik denk dat je bij een waarneming als deze bijna niet ontkomt aan wat inlegkunde. De wetenschap dat er een Swinhoes zit, maakt het m.i. bijna onmogelijk om de opgeslagen kennis over de soort niet op de een of andere manier op de vogel te projecteren. Daar zal volgens mij niemand aan kunnen ontkomen, ook de strengste puristen onder ons niet. 🙂

   Hartelijke groet en tot de volgende knaller!

   Luuk

 6. Pingback: Het vogel(top)jaar 2013 | VogelPunt

 7. Hans Wagenaar (ringer) zegt:

  Het is alweer even geleden, maar toch leuk om nog weer eens terug te lezen wat onze vangst allemaal teweeg heeft gebracht.
  For the record: de determinatie, zoals door ons verricht, is in een later stadium officieel onderschreven door de commissie. Bovendien hebben wij volgens eigen ontwikkeld protocol een (ik mag wel zeggen unieke) serie beeldmateriaal van deze plumbeitarsus vastgelegd, waarmee echt elke vorm van twijfel kan worden ontkracht.
  M.a.w. een ieder die het vogeltje in de betreffende periode heeft gespot, kan de soort met zekerheid bijschrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s