Geen dwerguil; wel de sperweruil

Zaterdag 14 december 2013

De voorgeschiedenis
Dinsdag 10 december – Mathijs Oosterhuis gaat, nadat hij zijn dochtertje naar school heeft gebracht, even een paar uurtjes vogelen in een bosgebied dat luistert naar de naam Oostermaet en gelegen is tussen de dorpen Lettele, Okkenbroek en Bathmen in Overijssel. Gewoon wat zoeken naar kruisbekken en andere bosvogeltjes. Tegen de tijd dat hij weer naar school moet fietsen om zijn dochter op te halen, ontdekt hij tot zijn grote verbazing en vreugde een heuse dwerguil! Een droomsoort voor iedere vogelaar! Zie voor zijn relaas deze link.
Die bewuste dinsdagmiddag ben ik na een dag lesgeven net klaar om op de fiets te springen, als ik een Dutch Bird Alert ontvang. “Toch maar even kijken, wie weet, is het een melding uit de regio en kan ik er nog even langs fietsen,” denk ik bij mezelf. “Dwerguil, determinatie vrij zeker!” zie ik tot mijn schrik en daarbij een atlasblok dat me direct duidelijk maakt dat ik het wel kan vergeten om daar nog met daglicht naar toe te kunnen rijden. Vervolgens realiseer ik me dat ik ook woensdag, donderdag en vrijdag geen poging zal kunnen wagen: het is immers al om vijf uur pikdonker. Balen, de dwerguil is een soort die al heel lang hoog op mijn verlanglijstje prijkt! Het lot van de leraar: veel vrij, maar nooit op een zelf gekozen moment. ;-(
Ik zal “nagelbijtend en samengeknepen billen” moeten wachten tot zaterdag.

Woensdag 11 december toont de dwerguil zich zowel in de ochtend als in de namiddag aan de massaal toegestroomde twitchers. Tof! Maar zowel op donderdag als op vrijdag wordt de vogel, ondanks dat er door veel tientallen vogelaars wordt gezocht, niet meer gevonden.

Door de weinig bemoedigende berichten van de laatste dagen laten Frank van Duivenvoorde, Bertus de Lange en ondergetekende zich natuurlijk niet uit het veld slaan. En zo staan we op deze regenachtige zaterdag om een uur of acht op een modderige parkeerplaats langs de Oerdijk in Lettele rustig van onze hete koffie te nippen. Enkele tientallen meters verderop staat de BMW van Charles en Maurits Martens. Verbazingwekkend dat er niet meer vogelaars zijn! Heeft iedereen de dwerguil al of laat men zich ontmoedigen door het feit dat de vogel de laatste twee dagen niet is gemeld en hoopt men thuis achter de krant dat dit zeldzame uiltje door anderen wordt gevonden, zodat men “op de piep kan gaan rijden”?
Als het licht is, lopen we het bos in en begint het zoeken naar de spreekwoordelijke speld in een hooiberg, want een dwerguil – kleiner dan een spreeuw – vinden, is een heel lastige klus. Je moet er veel geluk voor hebben. In de tijd van het jaar zijn ze namelijk niet vocaal, waardoor ze zich niet door hun zang/roep verraden. Je moet het eigenlijk hebben van alarmerende zangvogels, die niets moeten hebben van zo’n gevaarlijk predator, want een dwerguil is een geduchte jager en deinst er niet voor terug om prooien groter dan zichzelf te slaan.

Oostermaet

Oostermaet

Hier en daar struinen we nog wat vogelaars rond: zo ontmoeten we Remco Jousma, Jaap van den Andel, Ed en Thomas van der Es en Mark de Vries. Na een kort, maar gezellig praatje gaat de zoektocht weer verder en speuren we veel sparren en dennen af in de hoop het liefst ergens in een topje of anders maar een tegen een stam gedrukt uilenprofieltje te zien.

Oostermaet

Oostermaet

We ontmoeten zes soorten mezen, boomkruipers en –klevers, goudvinken, goudhanen en enkele tientallen kruisbekken. Af en toe alarmeert er ook wel eens een groepje bosvogeltjes, maar de oorzaak van al deze “alarmbellen” vinden we helaas niet en na vier uur zoeken geven we er uiteindelijk de brui aan.
Met Zwolle op een half uur rijden, besluiten we alvorens naar de Flevopolder te gaan, de gisteren als doodgereden gemelde, maar gelukkig nog altijd springlevende sperweruil te twitchen. Na drie weken trekt de vogel nog altijd veel belangstellenden, al zijn het nu geen honderden per dag meer. Wij schuiven aan bij David Uit de Weerd en zien hoe de sperweruil vanuit een boom naar een paal vliegt waar hij heel alert om zich heen gaat zitten kijken.

Sperweruil – Northern Hawk Owl

Sperweruil – Northern Hawk Owl

Sperweruil – Northern Hawk Owl

Sperweruil – Northern Hawk Owl

Sperweruil – Northern Hawk Owl

Sperweruil – Northern Hawk Owl

Ook al is het de vierde keer dat ik deze sperweruil in de kijker heb, geniet ik er weer enorm van. Al blijft de eerste waarneming op zondagavond 24 november toch het mooiste! De spanning van een twitch naar een nieuwe soort en het met elkaar vieren dat het is gelukt, daar kan niets tegenop!

Vervolgens rijden we naar de Flevo waar we op verschillende plekken langs het Vossemeer geniet van grote zaagbekken en nonnetjes.

Nonnetje en Grote Zaagbek – Smew and Goosander

Nonnetje en Grote Zaagbek – Smew and Goosander

Bij een zand- / kleiplaat in het meer blijkt de eergisteren ontdekte morinelplevier nog steeds aanwezig. Deze in december zeer zeldzame steltloper staat tussen honderden kieviten en goudplevieren en wordt af en toe wat lastig gevallen door een aantal intolerante kieviten. Wat een leuke soort voor december! Heel tof!

Morinelplevier – Eurasian Dotterel

Morinelplevier – Eurasian Dotterel

We scannen de groep nog even: zwarte ruiter, rosse grutto en enkele tientallen bonte strandlopers. Leuk! Dit scannen doen we helaas (blijkt later) te oppervlakkig, want eenmaal thuis horen we dat er later op middag ook nog een Bonapartes strandloper is gevonden! Het is de ontdekkers en waarnemers van harte gegund, maar voor ons is het toch een beetje zuur natuurlijk. 😦

Bij de Kapiteinshut vinden we tussen zo’n driehonderd kuifeenden twee man krooneend en twee man topper.

Krooneend – Red-crested Pochard

Krooneend – Red-crested Pochard

In de hut zelf groeit op de stronk van wat eens een van de oudste bomen van de polder was een enorme paddenstoel. Iemand enig idee om welke soort het gaat?

Paddenstoel spec.

Prachtvlamhoed – Gymnopilus junonius (Fr.) P.D. Orton

Op diverse plekken langs het Veluwemeer genieten we tenslotte van mooie groepen kleine zwanen en eenden en eenmaal thuis kijken we ondanks het missen van de dwerguil en bonapartes strandloper tevreden terug op een heerlijke vogeldag.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Geen dwerguil; wel de sperweruil

  1. Pingback: Hapaxje wegwerken: de Siberische taling | VogelPunt

  2. Pingback: Sperweruil en witbandkruisbek check – dwerguil dip | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s