Hapaxje wegwerken: de Siberische taling

Zaterdag 21 december 2013

Met de slechte weersvooruitzichten voor vandaag nestel ik me vanmorgen, nadat ik Margreet op de trein heb gezet, fijn op bank met “Kafka op het strand”, een fantastisch boek van Haruki Murakami. De wind giert om het huis, de regen klettert tegen de ramen en ik vind het eigenlijk wel prima zo. Gewoon een zaterdag niet vogelen, maar wat lezen en rommelen in huis. Niets mis mee, toch?!
Diep verzonken in het boek word ik even na tienen door een Dutch Bird Alert ruw teruggehaald naar de realiteit. Het blijkt te gaan om de vorige week bij Meinerswijk – Arnhem ontdekte Siberische taling. De vogel is gistermiddag, na enkele dagen van de radar te zijn geweest, teruggevonden op de Nederrijn bij Driel. Al heb ik deze megazeldzame, in Noord- en Oost-Siberië broedende, eend in 2010 bij Almelo een paar keer erg fraai gezien, de melding brengt toch de twitcher in me naar boven. “Even een hapaxje* wegwerken?” vraag ik aan Frank van Duivenvoorde en Bertus de Lange. Beiden hebben hier wel oren naar (voor Bertus is de Siberische taling zelfs nog een lifer).

Twitchers op het stuwcomplex bij Driel

Twitchers op het stuwcomplex bij Driel

En zo staan we om kwart over twaalf samen met een tiental andere vogelaars vanaf het stuwcomplex bij Driel naar een Siberische taling te speuren. De prachtig uitgedoste dwaalgast laat zich door de betrekkelijk grote afstand en het slechte licht tussen al die smienten en wintertalingen nog niet eens zo gemakkelijk vinden, maar na wat speurwerk en aanwijzingen van onder meer Ies Goedbloed en Hannah Heikoop hebben we het zeldzame eendje alle drie toch vrij snel in de telescoop. Gaaf!

Siberische taling – Baikal Teal

Siberische taling – Baikal Teal

Als je de vogel even uit het oog verliest, is het vaak een hele toer om hem weer in beeld te krijgen. Laat staan dat ik er gegeven de omstandigheden (harde wind, donker weer, grote afstand) goede foto’s van kan maken, meer dan een paar zeer matige bewijsplaatjes zit er dan ook niet in.

Siberische taling – Baikal Teal

Siberische taling – Baikal Teal

Terug bij de auto is het nog steeds droog, het slechte weer trekt blijkbaar wat westelijker dan voorspeld naar het noordoosten. “Nog een poging doen om de bonapartes strandloper in de kijker te krijgen?” stelt Frank voor. Bertus en ik voelen daar wel voor en even later zijn we onderweg naar het Vossemeer om de “Bona” op de eeuwige maandlijst te krijgen. Het weer verslechtert snel, maar gelukkig kunnen we vlak voordat de regen intensiveert opnieuw aansluiten bij Ies en Hannah en hebben we de Noord-Amerikaanse steltloper waar we vorige week net naast grepen nu prachtig in de kijker! Het zeldzame steltlopertje toont zich heel aardig aan ons: het langgerekte lijf, de lange handpenprojectie, de streepjes op de flanken, de donkere rugtekening met de lichtere veerrandjes en korte, licht gebogen snavel, het is ondanks de afstand en het donker weer prima te zien. Heel gaaf!

Bonapartes strandloper (1e kj) – White-rumped Sandpiper (1st cy)

Bonapartes strandloper (1e kj) – White-rumped Sandpiper (1st cy)

Bonapartes strandloper (1e kj) – White-rumped Sandpiper (1st cy)

Bonapartes strandloper (1e kj) – White-rumped Sandpiper (1st cy)

Heel tevreden met deze anders verlopen, dan van tevoren ingeschatte, dag vertrekken we om een uur of drie richting huis. Frank en ik zijn beide blij met het weggewerkte “hapaxje” en Bertus is opgetogen over het feit dat hij sinds jaren weer eens een lifer in Nederland heeft gezien. Niet verkeerd op deze regenachtige, eerste dag van de kerstvakantie.

* HapaxTweede geval van een goede soort. Hierdoor is deze soort minder gevoelig voor het schrappen van een geval of gevallen. Vooral in zwang in de tijden dat de Nederlandse lijst regelmatig werd gereviseerd en vogelaars vaak hun enige geval van een soort zagen sneuvelen. Vroege variant op de claimpolitie. Herkomst: met de Griekse term ‘hapax’ wordt een woord aangeduid dat in een tekst of zelfs in een compleet boek slechts één keer voorkomt. Even een hapaxje wegwerken (Bron: Birders aan de andere kant van de kijker – Bart-Jan Prak, Peter de Vries, Mark Zekhuis 2006)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s