Sperweruil en witbandkruisbek check – dwerguil dip

Maandag 23 december 2013

Morgen is het een maand geleden dat bekend werd er een sperweruil in Zwolle is neergestreken. Na de dip van de vogel in Gristede was het enorme verrassing (ook al paste het verschijnen van een sperweruil in het beeld van dit najaar) dat er in Nederland één opdook. De spanning tijdens de rit en ontlading toen Frank van Duivenvoorde en ik deze enorme “wenssoort” in het donker konden bewonderen, was enorm. In de weken erna heb ik de zeldzame uil al weer drie keer in de kijker gehad. Zo’n prachtige vogel wil je gewoon keer op keer zien! Echter de uitdaging en de spanning van de eerste keer ervoer ik niet meer, want het was aanschuiven in de rij….
Vanochtend tegen half negen zijn Bertus de Lange, Kasper Hendrik, Frank en ik echter de enigen en moeten we gewoon zelf op zoek naar de sperweruil. Geen intikker dus! Leuk!!

Rust bij de sperweruil

Rust bij de sperweruil

We verspreiden ons en ik ben de mazzelaar die de sperweruil na een minuut of tien vindt. De vogel zit bovenop een lichtmast van het sportterrein. Dat is toch wel wat anders dan aanschuiven bij honderden andere belangstellenden. Gaaf! Ik fluit hard op mijn vingers om anderen te waarschuwen.

Sperweruil – Nortern Hawk Owl

Sperweruil – Nortern Hawk Owl

Met Frank, die met me is opgelopen, zie ik even later hoe de uil naar beneden vliegt, een muis slaat en daarmee naar één van de doelpalen vliegt. Helaas is er nog veel te weinig licht om hier behoorlijk foto’s van te maken.

Sperweruil – Nortern Hawk Owl

Sperweruil – Nortern Hawk Owl

Nadat de sperweruil de muis een keer heeft laten vallen, vliegt hij er mee naar een boom waar hij enige tijd bezig om zijn prooi in de gaffel van een tak te proppen. Blijkbaar is hij net als een klauwier bezig een voedselvoorraad aan te leggen. Heel gaaf om dit gedrag te kunnen observeren!

Sperweruil – Nortern Hawk Owl

Sperweruil – Nortern Hawk Owl

Prooi van de Sperweruil – Prey of the Nortern Hawk Owl

Prooi van de Sperweruil – Prey of the Nortern Hawk Owl

Daarna vliegt hij terug naar de lichtmast en gaat hij weer op de uitkijk zitten. Geweldig om dit met z’n vieren te kunnen bekijken en wat een prachtige begin van deze vogeldag!

Sperweruil – Nortern Hawk Owl

Sperweruil – Nortern Hawk Owl

Heel tevreden met deze waarneming rijden we tegen de tijd dat druppelsgewijs de eerste andere vogelaars arriveren door naar het hoge noorden, want het eigenlijke doel van deze vogeldag is niet het zien van de sperweruil, maar de 1e kj man witbandkruisbek , die sinds zeven november van dit jaar wordt gezien in het Noordlaarderbos. Deze broedvogel van onder meer de Russische taiga is in Nederland een extreme dwaalgast, die echter soms een invasieachtig voorkomen kent. Dit jaar zijn er al op verschillende plekken “witbanden” waargenomen, maar echt “gemakkelijk” zijn ze duidelijk niet. Vele vogelaars moeten meerdere keren op pad, voordat ze de soort te pakken hebben. Met z’n vieren hebben we in november al een weinig bevredigende waarneming van een roepende vogel gehad en we vinden het nu weleens tijd dat we er één in de kijker krijgen.
Om tien uur lopen we hoopvol het Noordlaarderbos in.

Noordlaarderbos

Noordlaarderbos

Noordlaarderbos

Noordlaarderbos

We zoeken vooral de delen af waar de lariksen staan, want gezien de foto’s heeft de “witband” een duidelijke voorkeur voor de kegeltjes van deze inmiddels volledig kale naaldbomen. Het blijkt echter niet eenvoudig om de vogel te vinden. Af en toe vinden we wat kleine groepjes kruisbekken, maar hun zeldzame familielid kunnen we daartussen helaas niet ontdekken. Na ruim twee uur zoeken zakt de moed ons een beetje in de schoenen en we besluiten net Noordlaarderbos te verlaten. We hebben nog meer op programma staan: de grote burgemeester van Harlingen, de kleine geelpootruiter van Vatrop en de rosse franjepoot van Andijk. We nemen afscheid van Elzo Jager, die een tijdje met ons heeft “opgevogeld”. Voordat we teruggaan naar de auto check ik nog even op internet of er iets is gemeld en tot mijn verbazing zie ik dat Jacob Bosma de witbandkruisbek heeft waargenomen! Dan moeten we toch maar een rondje maken!
Na een minuut of twintig komt Elzo ons enthousiast roepend tegemoet rennen. “Ik heb hem gezien!” Snel hollen we achter hem aan, maar helaas blijkt de vogel niet meer in de lariks te zitten waar Elzo hem even tevoren nog heeft gezien. Er zit nog wel een vijftiental kruisbekken. We beginnen koortsachtig andere bomen te checken en met succes, want na een minuut of tien vindt Kasper de witbandkruisbek terug. Om beurten mogen we een blik door zijn telescoop werpen. En ja hoor, daar hangt het prachtige, jonge mannetje in prachtig licht helemaal vrij aan de onderkant van een sparrentak. Fantastisch!!! Echter, voordat we foto’s kunnen maken verplaatst de vogel zich helaas. We vinden hem nog wel terug, maar ook nu verdwijnt hij al weer snel uit beeld. Maar daar maalt niemand van ons meer om, want wat een kick is het toch om na een tijd vruchteloos zoeken zo’n prachtige zeldzaamheid te hebben mogen bekijken. Heel erg tof!!
(Een half uur na ons vertrek lukt het Gerrit Kiekebos wel om wat foto’s van de witbandkruisbek te maken, zie deze link.)
We bedanken Elzo hartelijk dat hij zo aardig is geweest om ons op te halen en lopen opgetogen terug naar de auto, waar we deze geweldige waarneming vieren met een paar koppen hete koffie en de heerlijke, door Kasper meegebrachte, kerstkrans.

Deze vogeldag is nu al helemaal geslaagd, dus wat we verder nog kunnen zien beschouwen we alleen maar als mogelijke bonus. We stappen heel relaxed weer in de auto en rijden opgewekt richting de grote burgemeester van Harlingen. Een kilometer of twintig ten oosten van de stad Groningen ontvangen we echter een Dutch Bird Alert, die alle plannen en de relaxte stemming waarin we verkeren helemaal overhoop haalt: DWERGUIL – Lettele – Wordt nu gezien: “Mathijs Oosterhuis heeft de Dwerguil weer, verdere info voert hij zo in op waarneming.nl”. Ongelooflijk! Matthijs, die de vogel op 10 december jongstleden ontdekte, heeft hem nu weer teruggevonden! Na onze vruchteloze zoektocht vorige week krijgen we nu dus een tweede mogelijkheid en al weten we dat er een grote kans bestaat, dat de vogel, die zich op ruim anderhalf uur rijden afstand bevindt, straks weer onvindbaar zal blijken, als rechtgeaarde twitchers hebben (en willen) we geen andere keus dan te gaan. Dus voer ik een nieuwe bestemming in op de TomTom en verleggen we onze koers naar Lettele.
Halverwege de rit ontvangen we extra informatie dat de dwerguil door een gaai is verjaagd en vooralsnog niet is teruggevonden…. Na een klein uur rijden passeren we in Zwolle op enkele honderden meters de plek waar we deze vogeldag vanmorgen zo succesvol begonnen. Het weer wordt steeds slechter: het wordt snel donkerder en het begint harder te waaien. We laten ons hierdoor niet alle hoop ontnemen, maar beginnen het wel al wat somberder in te zien.

Lettele

Lettele

Eenmaal ter plaatse ontvouwt zich (in het bos waar bosbouwers flink hebben huisgehouden) hetzelfde beeld als vorige week: overal zoekende en met gespannen gezichten naar boven turende vogelaars, waaronder een heel aantal bekenden.

Lettele

Lettele

Hier en daar maken we een kort praatje; verder wordt er in stilte gezocht. Het uiltje moet er immers nog gewoon zitten (iets wat we de afgelopen anderhalve week ook al aannamen).

Lettele

Lettele

Lettele

Lettele

Helaas – helaas: het weer verslechtert, het wordt snel donker en we hebben vanavond ook nog andere verplichtingen….. Zonder dwerguil stappen we om tien over vier weer in de auto en dan is het de kunst om je vogeldag niet door deze dip te laten bederven, dus brengen we het gesprek regelmatig weer op prachtige waarnemingen van vandaag, want als je op één dag een sperweruil én een witbandkruisbek ziet, heb je als vogelaar uiteraard niets te klagen!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Sperweruil en witbandkruisbek check – dwerguil dip

  1. Pingback: Siberische braamsluiper blythi? en een derde dwerguil-dip | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s