Siberische braamsluiper blythi? en een derde dwerguil-dip

Donderdag 26 december 2013

Eemshaven

Eemshaven

Om aan de goede kant van de discussie te zitten en natuurlijk gewoon voor het avontuur hebben, stappen Frank van Duivenvoorde en ik vanmorgen even na achten na een rit van een kleine drie uur in Eemshaven uit de auto. Ons doel: het zien en horen van de mogelijke Siberische Braamsluiper (Sylvia curruca blythi), die hier op 3 december jl. door Jacob Bosma is ontdekt. In eerste instantie voelden we er niet zo veel voor om helemaal naar Eemshaven te rijden voor een mogelijke Siberische braamsluiper. Tot op dit moment is het namelijk nog geen officiële soort (zie deze link) en bovendien is het uitermate lastig om in het veld vast te stellen of je inderdaad met een Siberische braamsluiper te maken hebt. In het verleden heb ik al een aantal (kandidaat) “oostelijke braamsluipers” gezien, waaronder de eind november 2003 door Casper Zuyderduyn in Katwijk ontdekte woestijnbraamsluiper (Sylvia curruca minula), door de CDNA vooralsnog aanvaard als Siberische/woestijnbraamsluiperSylvia curruca halimodendri/minula, en drie zogenaamde vale braamsluipersSylvia curruca halimodendri. Te weten de vogel van januari 2006 in Leiden, in de winters van 2005- 2006 en 2006-2007 de bekende vogel van Groningen en de door Ruud Brouwer op 11 oktober 2009 ontdekte vogel op de noordpunt van Texel.

Woestijnbraamsluiper? - Bron Leidsch Dagblad 25 november 2003

Woestijnbraamsluiper? – Bron Leidsch Dagblad 25 november 2003

Eerste kerstdag begint het Frank te jeuken. Hij heeft zich opnieuw wat ingelezen in het “braamsluiper-complex” (de taxonomie van de braamsluiper is al jaren in beweging en onderwerp van discussie). Het lijkt hem zaak ervoor te zorgen dat we de vogel, omdat het mogelijk om de ondersoort blythi gaat, “live” te zien krijgen, zodat we zelf kunnen proberen tot een oordeel te komen en uiteraard om aan de veilige kant van de discussie te zitten. 😉 Veel overredingskracht heeft Frank niet nodig om mij over te halen. Het lijkt erop dat het deze week alleen op donderdag goed weer is, dus besluit ik met hem mee te gaan.

Eemshaven

Eemshaven

Na een bak koffie en een plak kerststol is het licht genoeg om het gebiedje in te lopen (een paar laarzen was wel handig geweest). Het is een onoverzichtelijk terreintje. Wat tikkende roodborsten, een aantal vinken, kool- en pimpelmezen, een zanglijster, een groepje overvliegende fraters en een aantal, tegen onze vroege komst, onder luid protest opvliegende kramsvogels. We krijgen gezelschap van Eric-Jan Alblas, die na een kort praatje een eindje verderop gaat zoeken en belooft ons te zullen inseinen als hij de braamsluiper vindt. Die belofte maakt hij een kwartiertje later waar. Aanschuiven kunnen we echter niet, want bij aankomst is de vogel weer uit beeld. Wel horen we hem na een minuut of vijf een paar keer roepen: gewoon “tett”, het roepje dat we van de braamsluiper kennen. Nog eens vijf minuten later laat de vogel zich opeens prachtig zien. Gaaf!

Siberische Braamsluiper (Sylvia curruca blythi) ? - Lesser Whitethroat ssp blythi ?

Siberische Braamsluiper (Sylvia curruca blythi) ? – Lesser Whitethroat ssp blythi

We kunnen hem minutenlang heel goed volgen en bekijken. Wat in het ochtendlicht direct opvalt, zijn de relatief witte staartzijden, die goed te zien zijn als de vogel zich een stukje vliegend verplaatst. De staart lijkt (voor wat het waard is) ook wat lang. Verder is het een wat bruinig ogende braamsluiper met een diffuse overgang van de rug naar de grijze nek en kop. De snavel oogt wat klein en heeft een lichte basis en donkere punt. Grijs masker met donkere oorstreek. Oogring aan de onderzijde wit. Kleur van de iris niet kunnen zien. Poten donkergrijs. Over de grootte en het postuur valt weinig te zeggen, gewoon braamsluiperformaat. 🙂 Voor meer foto’s van deze vogel zie deze links: link 1 en link 2.

Siberische Braamsluiper (Sylvia curruca blythi) ? - Lesser Whitethroat ssp blythi ?

Siberische Braamsluiper (Sylvia curruca blythi) ? – Lesser Whitethroat ssp blythi ?

We nemen afscheid van Eric-Jan en verlaten, na een kort bezoek aan de “Rommelhoek”, Eemshaven. Tsja, en waar ga je dan mee naar huis? Met een blythi of met gewone braamsluiper? Wie het weet, mag het zeggen, maar we zijn sowieso heel tevreden met wat we hebben gezien en beleefd.

Eemshaven

Eemshaven

Het is nog vroeg en we hebben nu mooi de gelegenheid om de soorten, die we afgelopen maandag moesten laten schieten, doordat de dwerguil weer werd gemeld, te gaan bekijken. Maar ook vandaag lijkt er geen zegen op onze wens om de grote burgemeester van Harlingen, de kleine geelpootruiter van Vatrop en de rosse franjepoot van Andijk in de kijker te krijgen, want net voordat we Groningen inrijden, ontvangen we een Dutch Bird Alert over hoe bestaat het: de dwerguil! De broers Peter en Bert Logtmeijer hebben dit stiekeme uiltje teruggevonden. Bizar, dat deze dag bijna net zo’n verloop kent als die van afgelopen maandag! We hoeven niet lang te overleggen. We hebben immers geen keus: voor een nieuwe soort moet je de koers nu eenmaal altijd verleggen. Dus stel ik TomTom weer in op de “Oerdijk” bij Lettele en rijden we met de hoop op een betere afloop dan die van maandag 23 december over A28 in zuidelijke richting.
Anderhalf uur later zijn we ter plaatse en zien we net als de twee vorige keren tal van bekende gezichten. We laten ons door een stralende Peter en Bert Logtmeijer bijpraten over de herontdekking van de dwerguil en gaan vervolgens weer aan de slag: de bospaden aflopen, de toppen van de fijnsparren afspeuren, de bomen van boven naar beneden scannen, letten op alarmerende vogels.

Lettele

Lettele

Om kwart voor twee komt David Uit de Weerd aangerend. Hij meldt dat twee andere vogelaars de dwerguil zojuist over hebben zien vliegen. De hoop flakkert op en we spoeden ons naar de plek waar de vogel naar toe zou zijn gevlogen.

Lettele

Lettele

Samen met onder meer Kees de Vries, Caroline Walta, Remco Jousma, Rick Schonewille en Dave van der Spoel speuren we hoopvol de omgeving af, maar helaas zonder resultaat. Frank en ik maken nog een rondje en besluiten tegen half vier op huis aan te gaan. Deze dwerguil blijkt een lastige rakker te zijn, drie keer is ditmaal blijkbaar geen scheepsrecht. Wordt hopelijk vervolgd….

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Siberische braamsluiper blythi? en een derde dwerguil-dip

 1. Hoi Luuk, het blijft een lastige plek. Zeker als er maar weinig mensen zoeken. Hopelijk komt het goed voor je met deze, maar anders voorspel ik nog steeds dat je ‘m gauw op je NL lijst zult hebben; die toename in het aantal waarnemingen de laatste jaren is niet voor niets!! Gr. Martin (die om andere redenen ook nog steeds langs de kleine geelpootruiter en rosse franjepoot moet; ik verwacht jou daar zondag niet, je zult wel in een bos bij Lettele gaan wandelen ;-))

  • luukpunt zegt:

   Ha Martin,

   Bedankt voor je leuke reactie en hart onder de riem! Zondag ben ik helaas niet van de partij; morgen hoop ik wel langs de kleine geelpoot en de rosse franje te gaan, maar ja, dat was ik al twee keer eerder van plan deze week. 🙂

   Hartelijke groet en tot gauw ergens in het veld,

   Luuk

 2. Vincent ivoormeeuw Douwes zegt:

  Ik hoop zondag ook voor mijn derde keer van de partij te zijn… Ben jij er ook Luuk?

  • luukpunt zegt:

   Nogmaals gefeliciteerd met je ivoormeeuw!!!

   Ik ben er zondag helaas niet bij. Hoop van harte dat jullie hem zien!

   Hartelijke groet,

   Luuk

 3. Eric Jan Alblas zegt:

  Nou Luuk, de moeite die je hebt gedaan om naar de Eemshaven te rijden was niet voor niets. De vogels is inmiddels in alle stilte gevangen en uit DNA blijkt dat het inderdaad gaat om een Siberische Braamsluiper. Nog even en je kunt vanuit je luie stoel een nieuwe soort bijschrijven.
  Hartelijke groeten, Eric Jan.

  • luukpunt zegt:

   Ha Eric Jan!

   Een echte arm chair tick is het inderdaad niet, want Frank en ik zijn er met de ontwikkelingen rondom het braamsluiper-complex bewust voor Eemshaven gereden. Een goede beslissing blijkt achteraf. 🙂 Een aantal vogelaars in Nederland zal nu wellicht wel wat spijt hebben. 😉

   Hartelijke groet en tot ergens in het veld!

   Luuk

 4. Pingback: “Jullie lijden toch niet aan een braamsluiper-complex?” | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s