Het vogel(top)jaar 2013

Dinsdag 31 december 2013

Nemrut Dagi

Nemrut Dagi vlnr. Frank van Duivenvoorde, Casper Zuyderduyn, Luuk Punt, Noël Aarts en Wouter Teunissen

In de laatste weken van december is het de tijd om een beetje terug te blikken. Wat heb ik op vogelgebied dit jaar allemaal gezien en meegemaakt? Maar dit jaar kreeg ik daar eigenlijk de kans niet voor, omdat er telkens weer goede soorten opdoken. Geen tijd voor reflectie dus, want er moest gewoon snoeihard worden gevogeld om soorten als de Swinhoes boszanger en de dwerguil binnen te kunnen tikken.
Vandaag is het oudejaarsdag. Het beslag voor de oliebollen staat te rijzen, de olie is bijna op temperatuur en ik zie toch even kans om terug te kijken op een uitzonderlijk goed vogeljaar.
Het jaar begon rustig, maar na een week of zes kon ik een nieuwe soort noteren waar ik al heel lang naar uitkeek: de geelsnavelduiker! Zie deze link.

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

Geelsnavelduiker (2e kj) – Yellow-billed Loon (2nd cy)

Twitchers bij Herkingen

Twitchers bij Herkingen

Ook de maand maart was goed voor een nieuwe soort: de bronskopeend. Ondanks alle scepsis die er in den lande altijd is bij waarnemingen van zeldzame eenden, was ik er heel blij mee. De tijd, de plaats, het gedrag van de vogel, het gezelschap waarin de vogel zich bevond, het voelde voor mij goed. Zie deze link.

Bronskopeend – Falcated Duck

Bronskopeend – Falcated Duck

Twitchers bij de bronskopeend

Twitchers bij de bronskopeend

Hierna stond ik twee maanden droog, maar op 4 juni mocht ik dankzij Noël Aarts met een select gezelschap aanschuiven bij een zeer onverwachte, maar o zo welkome, 2e kj man bonte tapuit! Een topwaarneming! Zie deze link.

Bonte tapuit – Pied Wheatear

Bonte tapuit – Pied Wheatear

Hierna stond ik drie maanden surplace, niet dat ik in die periode niet vogelde, dat doe ik altijd, maar nieuwe soorten zag ik niet. 26 september echter was het vol raak met een nieuwe soort voor Nederland: de rosse waaierstaart! Wat een ongelooflijk knaller! Zie deze link.

Rosse waaierstaart - Rufous-tailed Scrub Robin

Rosse waaierstaart – Rufous-tailed Scrub Robin

Rosse waaierstaart - Rufous-tailed Scrub Robin

Rosse waaierstaart – Rufous-tailed Scrub Robin

Met deze rosse waaierstaart had ik dit jaar al vier streepjes op de lat gezet en dat is, als je eenmaal boven de vierhonderd soorten zit, een prima jaarscore! Als het hierbij gebleven zou zijn, zou ik nu ook heel tevreden deze terugblik hebben geschreven. Maar na 26 september ging het vogeljaar voor mij en vele anderen eigenlijk pas echt los.

Twee dag later kon ik op de Maasvlakte de paar dagen eerder ontdekte arendbuizerd intikken. Een prachtsoort! Zie deze link.

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Twitchers bij de arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Twitchers bij de arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Tijdens het Dutch Birding Vogelweekend kreeg ik een struikrietzanger op een manier te zien die ik zelfs in mijn stoutste dromen niet voor mogelijk had gehouden. Af en toe helemaal vrij in beeld op tien – vijftien meter. Ongelooflijk gaaf! Zie deze link.

Struikrietzanger – Blyth’s Reed Warbler

Struikrietzanger – Blyth’s Reed Warbler

Twitchers bij de struikrietzanger – Twitcher’s at the Blyth’s Reed Warbler

Twitchers bij de struikrietzanger – Twitcher’s at the Blyth’s Reed Warbler

Twee weken later weer een langverwachte soort: de izabeltapuit. Tijdens mijn reis door Turkije in april en mei dit jaar had ik er legio gezien, maar zo’n tapuitje in Nederland, dat was toch wel even iets anders! Heel tof! Zie deze link.

Izabeltapuit - Isabelline Wheatear

Izabeltapuit – Isabelline Wheatear

Twitchers bij de Izabeltapuit – Isabelline Wheatear

Twitchers bij de Izabeltapuit – Isabelline Wheatear

Binnen vierentwintig uur kon ik weer een topsoort aanvinken op de lijst: de vale gierzwaluw! Als iemand had voorspeld dat er dit najaar zo’n influx zou zijn van deze als “blocker” bekend staande soort, zou hij of zij waarschijnlijk door het gros van de vogelaars hard zijn uitgelachen. Zie deze link.

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Michel Veldt)

Vale gierzwaluw – Pallid Swift (Foto Michel Veldt)

Twitchers bij de vale gierzwaluw - Pallid Swift

Twitchers bij de vale gierzwaluw – Pallid Swift

Tsja, en dan is het bijna eind november en je hebt acht nieuwe soorten kunnen noteren. Klaar toch? Maar nee, hoor, een week na een vruchteloze twitch naar het Duitse Gristede, dook er een sperweruil op in Zwolle. Een spannende en succesvolle twitch op een donkere zondagavond. Ik zou de vogel in de laatste maand van het jaar nog een keer of vijf bezoeken, maar de waarneming op die donkere zondagavond zal me toch het meest bijblijven. De spanning, de ontlading, de gedeelde vreugde, de rit naar huis, waarbij de brede grijns ongetwijfeld geen seconde van mijn gezicht is geweest. Het was fantastisch! Zie deze link.

Sperweruil - Northern Hawk Owl (Foto Jaap Denee)

Sperweruil – Northern Hawk Owl (Foto Jaap Denee)

Sperweruil – Northern Hawk-Owl

Sperweruil – Northern Hawk-Owl

Sperweruil – Northern Hawk Owl

Sperweruil – Northern Hawk Owl

De teller staat inmiddels op negen én nog is het niet op, want een week na de waarneming sperweruil kondigt zich nog een megazeldzaamheid aan: de Swinhoes boszanger. Na veel spannende uren in een onoverzichtelijk terrein in Oostelijk-Flevoland krijgen we deze razend zeldzame zangvogel uiteindelijk mooi te zien. Zie deze link.

Twitchers bij de Swinhoes boszanger

Twitchers bij de Swinhoes boszanger

En dan kom ik op de elfde en laatste nieuwe soort van dit jaar: de dwerguil! Ik heb me heel wat moeite moeten getroosten om deze kleine rakker in de kijker te krijgen, maar uiteindelijk is me dat bij vierde poging gelukt. Heel, héél erg tof! Zie deze link.

Dwerguil - Eurasian Pygmy Owl

Dwerguil – Eurasian Pygmy Owl

De dwerguil trekt veel bekijks

De dwerguil trekt veel bekijks

Met deze elf nieuwe soorten staat mijn Nederlandse lijst (onder voorbehoud van aanvaarding door de CDNA van enkele soorten) op 410 soorten! Naast de nieuwe soorten heb ik natuurlijk ook heel veel andere leuke vogels gezien. Het zijn er te veel om hier op te noemen. Een beetje struinen op mijn blog, maakt duidelijk dat ik weer veel uren in het veld ben geweest, veel uren gemaakt heb op de drie telposten in Katwijk, veel leuke mensen heb ontmoet, mooie gesprekken heb gevoerd, heel wat koppen koffie heb geschonken, duizenden kilometers heb gereden. Dat meestal in het gezelschap van mijn goede vogelmaat Frank van Duivenvoorde en vaak met vogelvrienden Bertus de Lange, Kasper Hendriks en Wouter Teunissen. Beregezellig! Daarnaast heb ik samen met Frank van Duivenvoorde, Wouter Teunissen, Casper Zuyderduyn en Noël Aarts een fantastische vogelreis door Turkije gemaakt. Met soorten als bruine visuil, steenheggenmus, Kaspisch berghoen, Iraakse babbelaar, gestreepte dwergooruil, Perzische roodborst, Westelijke roodstaarttapuit, enz. enz. Een onvergetelijke ervaring! Voor een verslag start bij deze link en blader dan rechtsboven door naar het volgende verslag.
2013 heeft me op vogelgebied dus heel veel gebracht. Ik ben benieuwd wat 2014 voor me in petto heeft.

Rest mij tot slot alle bezoekers van mijn blog van harte te bedanken voor het lezen van mijn vogelverhalen en de leuke reacties hierop via mail, in het veld of anderszins. Ik wens jullie een goed, gelukkig en vogelrijk 2014 toe!

Statistieken Vogelpunt 26 november 2012 - 31 december 2013

Statistieken Vogelpunt 26 november 2012 – 31 december 2013

Statistieken Vogelpunt 26 november 2012 - 31 december 2013

Statistieken Vogelpunt 26 november 2012 – 31 december 2013

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het vogel(top)jaar 2013

 1. Ghita zegt:

  Mooi overzicht, volgens mij mis ik de Katwijkse hop nog…..
  Leuk om de statistieken van je blog te zien, November was een goede maand…
  groetjes Ghita

 2. luukpunt zegt:

  Dank je wel, Ghita, de Katwijkse hop heb ik niet vermeld, omdat dit geen nieuwe soort voor me was.

  Hartelijke groet,

  Luuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s