Drie uit drie plus 1

Zaterdag 4 januari 2014

Vandaag hebben Bertus de Lange, Frank van Duivenvoorde, Jaap Engberts en ik onze zinnen gezet op de dwerguil in Overijssel, de grote kruisbekken bij Molenhoek en de witbandkruisbekken in de bossen tussen Maarn en Doorn. Drie topsoorten die, ondanks dat ze op een flinke afstand van elkaar zitten, toch op één dag te doen moeten zijn. Er zit echter wel enige tijdsdruk op: ik wil namelijk vanmiddag redelijk op tijd thuis zijn in verband met een gezellig etentje met mijn drie broers en schoonzussen, waarbij ook mijn broer uit Finland acte de présence zal geven. Iets om naar uit te kijken!

Ongelooflijk dat het dwerguiltje, dat in de weken na zijn ontdekking zo goed als niet-te-doen leek te zijn, nu zo simpel in de kijker te krijgen is. Het is na een wandelingetje door het bos, waar we eenvoudig zes mezensoorten horen en zien, gewoon aanschuiven.

Dwerguil - Eurasian Pygmy Owl

Dwerguil – Eurasian Pygmy Owl

Het uiltje laat zich in het vroege licht ondanks dat het niet helemaal vrij zit prachtig bekijken. Helaas is er voor mijn apparatuur nog wel te weinig licht om fatsoenlijke foto’s te maken. Door de telescoop is de dwerguil echter fantastisch te zien. De musuil, zoals Europa’s kleinste uil ook wel wordt genoemd, poetst soms wat aan zijn verenkleed, maar kijkt meestentijds alert om zich heen en reageert een paar keer fel als er wat mezen bij hem in de buurt komen. Daarbij strekt hij zich helemaal uit en zijn er ook een soort oorpluimpjes te zien. Erg gaaf!

Dwerguil - Eurasian Pygmy Owl

Dwerguil – Eurasian Pygmy Owl

In verband met ons volle programma en wat krappe tijdschema genieten we maar een half uurtje van deze fantastische uilensoort en vertrekken we naar Molenhoek waar we met de prima routebeschrijving van Remco Wester in de hand snel op de plek zijn, waar Cock Blaauw en Phil Koken ons direct een groepje van vier grote kruisbekken aanwijzen. De vogels laten zich ondanks het tegenlicht fraai zien. Fraaie klassieke beesten zijn het: zware koppen met ‘stierennekken’, grote, dikke snavels, die ongeveer even diep als lang zijn, sterk gekromd culmen en met ondersnavels met een s-vormige onderrand. Ze foerageren op de dennenappels, waar ze (heel leuk om te zien), ook mee slepen: ze knippen ze met hun enorme snavels los van de takken, klauteren naar een ander plekje op een tak en gaan er dan zo te zien smakelijk de zaadjes uit peuzelen. Als de “dennenpapegaaitjes” opeens opvliegen, blijkt het niet om vier, maar ruim twintig exemplaren te gaan. De vogels verplaatsen zich een stukje en een deel van de groep gaat mooi boven in een grove den zitten.

Grote kruisbek - Parrot Crossbill

Grote kruisbek – Parrot Crossbill

Samen met een tiental andere vogelaars, waaronder inmiddels ook Brenda en Michel Veldt, bestuderen we de vogels nog een kwartiertje. Geweldige vogels, die grote kruisbekken. Maar ja, we ‘moeten” door en voor de derde doelsoort van vandaag: de witbandkruisbek. We schatten in dat het waarnemen van deze vogels een stuk lastiger zal worden. Het mannetje en vrouwtje dat begin dit jaar in de bossen tussen Maarn en Doorn zijn ontdekt, bleken gisteren ondanks intensief zoeken van een stuk of twintig vogelaars nagenoeg onvindbaar en het was alleen Aart Vink gegeven om zowel het mannetje als het vrouwtje even in de kijker te hebben. Inmiddels weten we middels een Dutch Bird Alert van Albert de Jong dat in ieder geval het mannetje vanmorgen wel weer is gezien. Dat geeft hoop!
Als we rond half één de Maarnse Grindweg oprijden ontvangen we opnieuw een ‘piep’: “Kees de Vries: mannetje mooi te zien langs Maarse Grindweg ten oosten van de camping.” Dat is nog maar een kleine kilometer rijden!!
Enkele minuten later parkeren we, rennen we de auto uit en kijken we om beurten bij Caroline Walta (die de vogel heeft gevonden) en Kees door de telescoop naar een prachtig mannetje witbandkruisbek! Wat ontzettend gaaf!

Witbandkruisbek – Two-barred Crossbill

Witbandkruisbek – Two-barred Crossbill

We stellen onze eigen telescopen op en kunnen een kwartiertje van de vogel genieten! Wat een bizarre intikker, we hadden er immers op gerekend dat we flink wat tijd zouden moeten investeren om deze vogel te vinden.

Vogelaars bij de witbandkruisbek (Foto Caroline Walta)

Vogelaars bij de witbandkruisbek (Foto Caroline Walta)

Witbandkruisbek – Two-barred Crossbill

Witbandkruisbek – Two-barred Crossbill

Witbandkruisbek – Two-barred Crossbill

Witbandkruisbek – Two-barred Crossbill

Witbandkruisbek – Two-barred Crossbill

Witbandkruisbek – Two-barred Crossbill

Tsja, en dan is het pas één uur en is het met de dwerguil, de grote kruisbekken en de witbandkruisbek in the pocket opeens “drie uit drie” en liggen we volledig tegen de verwachting in ruim voor op het schema. We besluiten naar de Starrevaart te gaan, omdat daar voor Jaap nog een nieuwe soort is te halen: de Amerikaanse smient.

Een echte intikker is de Amerikaan niet, maar na een kwartiertje zoeken hebben we de vogel in beeld en kunnen we hem ondanks de grote afstand en het slechte licht redelijk volgen. Helaas heeft het zeldzame eendje maar een paar keer kort de kop uit de veren; verder peddelt hij slapend voor de noordwestelijke rietkraag heen en weer en is hij vaak, zeker als hij met de borst naar ons toe ligt, lastig te zien.

Amerikaanse smient - American Wigeon

Amerikaanse smient – American Wigeon

Terug bij de parkeerplaats nemen we de dag nog even door. Met drie uit drie plus 1, een leuke en memorabele vogeldag!

Nonnetje - Smew

Nonnetje – Smew

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Drie uit drie plus 1

 1. ceesvg zegt:

  Je zal verlopig wel niet veel meer zien, als je zoveel geluk heb op een dag 🙂 Prachtig verhaal

  Gr Cees

 2. Eric Jan Alblas zegt:

  Hallo Luuk,

  Indien het komend weekend aardig weer wordt ben ik van plan om naar de Dwerguil te gaan. Aangezien recente informatie nogal schaars door het ingestelde embargo ben ik op zoek naar informatie waar ik de vogel zou kunnen zien en wanneer ik het beste zou kunnen gaan (vroeg in de ochtend?). Zou je mij een e-mail kunnen sturen voor meer informatie?

  Met vriendelijke groet,

  Eric Jan Alblas (we hebben elkaar onlangs ontmoet in de Eemshaven bij de Braamsluiper).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s