Bruine klauwier, nieuw voor Nederland!

Zondag 19 januari 2014

Erg best slaap ik vannacht niet. Oorzaak: de zaterdag in de namiddag door Roel Schwartz ontdekte bruine klauwier. De vogel spookt de hele nacht door mijn hoofd. Om het half uur kijk ik op mijn wekker. Mag ik er nog niet uit? Nog maar eens omdraaien dan…..
Al jaren hoopt heel twitchend Nederland op deze zeer zeldzame klauwier. De zeldzaamheid duikt met een zekere regelmaat op in onze buurlanden, maar op de een of andere manier weet deze mega ons klein landje steeds te missen. Van klauwieren weten we dat het “nachttrekkers” zijn en ondanks dat de trektijd voorbij is, is er toch een gerede kans dat de vogel vannacht doortrekt en dan kan ik, en met mij vele anderen, fluiten naar deze fantastische soort….. Reden genoeg om niet zo’n goede nachtrust te hebben dus!
De bruine klauwier is een broedvogel uit het oosten van Siberië en Azië en is dus op z’n zachtst gezegd een klein beetje verdwaald. Dat is niet zo gek voor lange-afstand-trekkers als klauwieren. Lees deze link over het trekgedrag van een ander lid  van de klauwierenfamilie: de grauwe klauwier.

Verspreidingskaartje van de klauwieren - met dank Leo Heemskerk - bron zie deze link.

Verspreidingskaartje van de klauwieren – met dank Leo Heemskerk
– bron zie deze link.

Om vijf uur rol ik dan toch maar mijn bed uit. Veel te vroeg, maar ja, wat moet je anders. Beneden klik ik het koffiezetapparaat aan, smeer ik wat boterhammen en facebook ik al wat met vogelvrienden van wie ik weet dat ze ook niet best geslapen zullen hebben. Tegen half zeven stap ik in bij Frank van Duivenvoorde, Kasper Hendriks en Wouter Teunissen.
Het is gezellig in de auto, maar er hangt toch ook spanning, want ja: “zit ie d’r nog of is ie vannacht doorgetrokken?”
Bij het krieken van de dag zijn we ter plaatse waar blijkt dat we echt niet de eersten zijn: er staat al een hele rij auto’s langs de weg en flinke groep vogelaars op veld.

Op naar de bruine klauwier

Op naar de bruine klauwier

We sluiten aan bij de twitchers die net als wij vol spanning de bosschages, waar de bruine klauwier gisteren is gaan slapen, afspeuren.Eenmaal op het veld zien we tot onze verbazing dat er één vogelaar zo’n vijftig meter voor de groep uit staat.

Twitchers speuren naar de bruine klauwier

Twitchers speuren naar de bruine klauwier

De man is sterk gefocust, kijkt niet één keer om en heeft blijkbaar niet in de gaten dat er zich inmiddels enkele honderden vogelaars achter hem bevinden. Na een kwartiertje draait hij zich om, wordt hij zich van zijn positie bewust en loopt, enigszins verbouwereerd lijkt het, terug naar de groep. (Later horen we dat hij de eerste was die vanmorgen het veld opliep. Een groep volgde hem na enkele minuten, maar stopte vijftig meter achter hem, waarna vervolgens iedereen die later aankwam zich bij deze groep aansloot en de bewuste vogelaar, zonder dat hem enige blaam trof, in een vreemde vooruitgeschoven positie terechtkwam. 🙂 )

Wachten op het verschijnen van de bruine klauwier.

Wachten op het verschijnen van de bruine klauwier.

Er wordt ook wel wat bijgepraat, maar verder hangt er vooral veel spanning en wordt het struweel telkens opnieuw afgespeurd, want ja, iedereen zou het geweldig vinden om de bruine klauwier als eerste in de kijker te krijgen.
Om 8.38 uur gaat er een golf van beroering door de groep als blijkt dat Remco Wester de vogel op een heel andere plek dan waar deze gisteravond is gaan slapen, terugvindt. “Waar dan?” “Daar bij die braamstruik!” “Welke?” “Links van de schuur!” “Schuur, welke schuur?” “Dat kleine schuurtje.” “Vanaf de dakrand naar beneden gaan en dan zie je ‘m vanzelf zitten!” En zo heeft iedereen binnen de kortste keren de klauwier in beeld!
Wat een kick is dat toch! Zo samen naar een nieuwe soort voor Nederland kijken! Echt zo gaaf! De adrenaline stroomt door je lijf! Heerlijk!

Twitchers hebben de bruine klauwier in de kijker

Twitchers hebben de bruine klauwier in de kijker

Ik maak op grote afstand en met weinig licht mijn eerste bewijsplaatjes.

Bruine klauwier – Brown Shrike

Bruine klauwier – Brown Shrike

Bruine klauwier – Brown Shrike

Bruine klauwier – Brown Shrike

In het daarop volgende uur laat de bruine klauwier zich ondanks de grote afstand prachtig bekijken. Af en toe duikt hij vanuit de takken van de struiken naar beneden en komt dan met een prooi weer naar boven. Al jagend verplaatst hij zich via struiken, prikkeldraad en rikkepaaltjes naar het bosje waar hij zich gisteren in de middag zo fraai aan de eerste twitchers toonde.

Bruine klauwier – Brown Shrike

Bruine klauwier – Brown Shrike

We praten nog een tijdje na met allerlei bekenden, schudden handen, kloppen op schouders, steken duimen omhoog en roepen felicitaties naar met stralende koppen langs lopende vogelaars en werpen natuurlijk ook nog regelmatig een blik door de telescoop naar die o zo prachtige klauwier.

Bruine klauwier – Brown Shrike

Bruine klauwier – Brown Shrike

Een deel van de groep twitchers

Een deel van de groep twitchers

De eerste, breed grijzende vogelaars vertrekken inmiddels en lopen tegen de in groten getale en met strakke, nerveuse gezichten arriverende twitchers in. De laatste worden bemoedigend toegesproken: “Hij zit er nog hoor!” “Komt goed!”
Ook wij vertrekken na een laatste blik door de telescoop. Wat een fantastische twitch!

Bij de auto warmen we met een kop koffie en een boterham weer wat op. Nu alles zo vlot is verlopen, hebben we nog tijd over om wat anders te ondernemen. Omdat Kasper en Wouter de grote kruisbekken bij Mulderskop nog niet hebben gezien besluiten we daar nog even heen te gaan. Een goede keus, want de “grote dennenpapegaaien” laten zich geweldig bekijken! In eerste instantie zitten de vogels net als twee weken geleden op betrekkelijk grote afstand in de toppen van de naaldbomen, maar na een kwartiertje vliegen ze naar een klein eikje, waarna ze gaan drinken bij een plas en zich op een meter of tien echt fantastisch laten bekijken. Heel vet! Zie filmpjes: link 1, link 2 en link 3.

Grote kruisbek – Parrot Crossbill

Grote kruisbek – Parrot Crossbill

Grote kruisbek – Parrot Crossbill

Grote kruisbek – Parrot Crossbill

Een leuke bijvangst is de klapekster die even boven in een kale boom zit. Onze tweede klauwier van vandaag.

Klapekster – Great Grey Shrike

Klapekster – Great Grey Shrike

Inmiddels is het bijna twaalf uur – tijd om naar huis te gaan. Onderweg rijden we nog wel even langs een plek waarvan we weten dat er een redelijke kans bestaat om er een roerdomp te zien. En ook daar hebben we succes. De stiekeme reiger houdt zich echter wel erg verborgen.

Roerdomp – Eurasian Bittern

Roerdomp – Eurasian Bittern

Wat een mooi einde van deze geweldige vogeldag, denk je dan. Maar nee hoor, deze zondag heeft nog een verrassing in petto. Ik ben net bezig met het uittrekken van mijn bemodderde bergschoenen als een “piep” komt. Toch maar even kijken. Pieter van Veelen meldt: “Ad Sneeuwuil ten NO van Purmerend. Pijl exact volgens wrn.nl!” Ik steek mijn hoofd om de deur. “Ha Margreet! Bruine klauwier prachtig gezien! Maar nu krijg ik bericht dat er bij Purmerend een sneeuwuil is gezien!!” “Gewoon gaan, Luuk! Zo’n sneeuwuil kun je toch niet laten schieten, “ antwoordt Margreet. Wat een fantastische vrouw! Ik bel de net vertrokken Frank, Wouter en Kasper. De eerste twee komen spoorslags terug en een kleine uur later staan we naar een bijzonder fraaie sneeuwuil te kijken. Een heel tof einde van een onvergetelijke vogeldag!

Sneeuwuil - Snowy Owl

Sneeuwuil – Snowy Owl

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Bruine klauwier, nieuw voor Nederland!

 1. Pim zegt:

  Dat zijn van die speciale dagen die je nooit meer vergeet! Trouwens die spanning die je beschrijft voor zo’n twitch is denk ik voor velen zeer herkenbaar.

 2. Paul van Rijsinge zegt:

  Luuk, gefeliciteerd. Gisteren heb ik de bruine klauwier ook gezien. En dus weer een goed begin voor 2014. Dat er nog vele bijzondere soorten moge volgen!

 3. luukpunt zegt:

  Dank je wel, Paul.

  Jij ook van harte gefeliciteerd met deze topsoort!

 4. timfotos zegt:

  Hallo Luuk,
  Was geweldig de Bruine Klauwier !
  Wij waren er als eerste (vogelaars dan want de man met de koffie was er al), we vroegen ons zelfs af of de plek wel goed was…
  Supersoort !!
  Ook gefeliciteerd met de Sneeuwuil, we hoopten dat deze tot woensdagmiddag zou blijven zitten… maar helaas.
  Misschien duikt deze (of een andere) nog op, groetjes Tim

 5. luukpunt zegt:

  Ha Tim!

  Dank voor je felicitaties en leuke reactie. Jij ook gefeliciteerd! Wat een knaller en wat een fantastische twitch!

  Toch nog maar naar Vlieland dan voor de sneeuwuil?

  Hartelijke groet,

  Luuk

 6. Martin Harskamp zegt:

  Wat een geinig verhaal van die eerste vogelaar! Als je die foto ziet denk je meteen “daar moet er weer zo nodig één dichterbij”. Blijkbaar kan het ook zo gaan dus. Nu kun je je afvragen waarom de tweede vogelaar er 50 meter achter is gaan staan?

  groeten, Martin Harskamp

 7. Pingback: Brown shrike in the Netherlands, first time ever | Dear Kitty. Some blog

 8. luukpunt zegt:

  Ha Martin, was inderdaad een mooi verhaal!

 9. Pingback: Bruine klauwier, oehoe, mibo’s en ja, ook de kleine trap! | VogelPunt

 10. Pingback: Amerikaanse zilvermeeuw nieuw voor Nederland – met als bijvangst een bruine klauwier! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s