Katwijk opnieuw winterkwartier voor Humes bladkoningen

Woensdag 22 januari 2014

Twitchers bij de Humes bladkoning

Twitchers bij de Humes bladkoning

Voor de derde winter op rij kiest de Humes bladkoning Katwijk als zijn winterkwartier en dit jaar gaat het zelfs om twee exemplaren op dezelfde plek!

Gistermiddag meldt Stefan van Ettinger een mogelijke Humes bladkoning in de Coepelduynen tussen Katwijk en Noordwijk. Als ik de geluidsopname beluister, ben ik er direct van overtuigd dat het inderdaad om een Humes gaat. Leuk! Als ik de waarneming via Dutch Bird Alert onder de aandacht wil brengen, merk ik dat Ruud van Beusekom me net voor is geweest….. 🙂
Vanmorgen hoor ik via Joost van der Sluijs en  Teus Luijendijk dat het niet om één, maar zelfs om twee exemplaren gaat! Dat is toch wel echt stoer! Een goede reden om na afloop van de lessen en de mondelinge examens Nederlands niet direct, maar via een ruime omweg, naar huis te fietsen.
Eenmaal ter plaatse tref ik Wil Aanhane en twee van mijn oud-directeuren: Herman Dijkhuizen en Kees Kromhout. (Ja, het Wellantcollege heeft al heel wat vogelaars voortgebracht. 🙂 ) Zij hebben beide vogels kort tevoren in beeld gehad. Het duurt even en dan zie ik er ook een foerageren in een grove den. Als Gerjon Gelling, Jelle van Dijk en nog twee vogelaars arriveren, vliegt de vogel over naar een ander grove den en gaat daar snoeihard zitten roepen. Ontzettend gaaf!

Humes bladkoning – Hume’s Leaf Warbler (Foto René van Rossum)

Humes bladkoning – Hume’s Leaf Warbler (Foto René van Rossum)

We lopen naar de plek en hier hebben Gerjon en ik al de indruk dat het om twee exemplaren gaat: een goed zichtbare en ook roepende vogel en een beestje wat we niet helemaal goed kunnen zien, maar qua foerageergedrag toch het meest op een Humes blako lijkt. De roepende vogel verplaatst zich heel snel van de ene grove den na de andere en af en toe zien we het beestje heel laag bij de grond foerageren. Dan wordt ook duidelijk dat het om twee exemplaren gaat. Op een gegeven moment vliegt één van de vogels over een stuk open duinterrein naar een wat verderop gelegen grove dennencomplexje. Hier blijkt de tweede vogel ook al onopgemerkt naar toe te zijn gevlogen: beide vogels gaan in een soort wisselzang naar elkaar roepen. Fantastisch!
Ik ben benieuwd hoe lang de Humes bladkoningen dit jaar in Katwijk winterkwartier zullen blijven houden. In 2012 bleef een vogel tot begin april rondhangen.

Humes bladkoning – Hume’s Leaf Warbler (Foto René van Rossum)

Humes bladkoning – Hume’s Leaf Warbler (Foto René van Rossum)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Katwijk opnieuw winterkwartier voor Humes bladkoningen

  1. Pingback: Grote en kleine burgemeester in Katwijk | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s