Winterswijks oehoepaar op nieuw nest

Donderdag 27 februari 2014

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Vorige week vrijdag stelde ik samen met Frank van Duivenvoorde en Wouter Teunissen vast dat de nestplaats van het inmiddels beroemde oehoepaar in de oude steengroeve in Winterswijk er helaas (nog?) verlaten bij lag. Vandaag werd bekend dat het paartje een andere nestplaats heeft gevonden. Zie ” volg de oehoe” en “ad.nl” voor meer informatie. Vogelminnend Nederland kan het wel en wee van de oehoes niet meer via de webcam volgen. Jammer voor ons, maar niet voor de oehoes, want voor hen telt een ander belang: rustig jongen groot brengen. Dat kunnen ze m.i. ook prima zonder het toeziend oog van al die webcam-gluurders.

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Oehoe – Eurasian Eagle Owl

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Winterswijks oehoepaar op nieuw nest

 1. Jos zegt:

  Ho ho ho………. Ik wil hier in het geheel geen discussie uitlokken(onbegonnen werk met leden van een niet nader te benoemen vogelclubje), maar doorgaans zijn het volgens mij niet de webcam-gluurders die de rust verstoren bij bijzondere waarnemingen, broedgevallen. Hoe rust gevend kan het zijn voor deze oehoe om via de cam bekeken te worden(door zeer veel mensen te gelijker tijd!), zonder dat bewonderaars vanuit het gehele land toe stromen!? Persoonlijk denk ik dat betreffende oehoe de afgelopen jaren minder last heeft gehad van die gluurders waar jij het over hebt, dan van de mensen die zo nodig met grote telelenzen de kijk-wand moeten beklimmen, jaja!!, om maar het mooiste plaatje te kunnen schieten, en de soort weer op het dag-lijstje te kunnen aanvinken. Om vervolgens na een hete bak koffie snel de auto weer in te stappen………………….. op zoek naar de volgende bezienswaardigheid. Met de eventuele onrust voor vogel en mens van dien………
  Geef mij dan die gluurders maar!!

  • luukpunt zegt:

   Volgens mij heb ik het in mijn blog niet over rust verstoren, maar over het feit dat de oehoes prima zonder het toeziend oog van vele webcam-gluurders hun jongen groot kunnen brengen.

   Ik wil op mijn blog ook geen discussie, maar aangezien je toch in de aanval gaat…

   Uiteraard heb je gelijk als je schrijft dat het voor de vogels niet verstorend is dat ze via een webcam kunnen worden bekeken. Ik vind dat zelf ook enorm leuk en juich de initiatieven t.a.v. het plaatsen van webcams juist toe.

   Jouw opmerking ten aanzien van “een niet nader te noemen vogelclubje” lijkt me echter niet op z’n plaats. Je scheert daarmee veel mensen over één kam en dat is m.i. onterecht. Dat “vogelclubje” zet zich in overleg met de beheerders (Natuurmonumenten, Provinciale Landschappen en ander organisaties) juist hard in voor het goed laten verlopen van twitches, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de individuele dwazen die op de kijkwand klimmen. Bovendien wordt “dat clubje” ook vaak geassocieerd met, zoals jij ze noemt “mensen die zo nodig met grote telelenzen”, die helemaal niets te maken hebben met “dat clubje”, maar losse individuen zijn of behoren tot allerlei fotografengildes, die elkaar de loef af willen steken en elkaar willen overtroeven met de mooiste kalenderplaat van een vogel die miljoenen keren is gefotografeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s