Stolzmanns Braamsluiper – Sylvia minula margelanica?

Zondag 2 maart 2014

De ontwikkelingen rondom het braamsluiper-complex volgen elkaar in sneltreinvaart op. Naar aanleiding van op de website van Dutch Birding geplaatste foto’s  van Siberische braamsluipers ontspinnen zich voor de geïnteresseerde lezer boeiende en leerzame discussies: link 1, link 2, link 3, link 4.

Onlangs schreef Peter de Knijff dat de Siberische braamsluiper van Culemborg wel eens dé vogel van deze winter zou kunnen blijken te zijn. Dat triggerde wel iets, want deze vogel had ik, omdat ik de Humes braamsluiper van Eemshaven al fraai had waargenomen en ervan uit ging dat het om dezelfde ondersoort zou gaan, jammer genoeg laten schieten. Ik was gistermiddag dan ook blij toen August van Rijn meldde dat de vogel nog aanwezig was. Een telefoontje naar Frank van Duivenvoorde volgde en het plan voor een zondagmorgen-twitch was snel gemaakt.

Tegen negen uur vanmorgen arriveren Frank en ik in de Schaepmanlaan in Culemborg. Een vreemde gewaarwording om op een rustige, zonnige zondagmorgen met een kijker en camera om je nek in een woonwijk rond te struinen. Helemaal vreemd, omdat we de enige vogelaars blijken te zijn en dat terwijl er wellicht een nieuwe ondersoort (Stolzmanns BraamsluiperSylvia minula margelanica) voor Nederland zit.
Met een kaartje gemaakt door Michel de Lange in de hand checken we de drie verschillende plaatsen in de wijk waar Michel en August de braamsluiper gisteren hebben waargenomen. Terug op de plek waar de vogel (lezen we op waarneming.nl) al rond een uur of acht door Justin Jansen is gezien treffen we Tijmen van Doornik en een kwartiertje later Dirk Vogt. Gezellig en wellicht nog belangrijker: twee paar scherpe ogen extra! Het is Dirk die de vogel om tien voor half tien uit de bekende achtertuin (hoek Schaepmanlaan x Ter Weijdelaan) ziet opvliegen naar een aan de andere kant van de Schaepmanlaan staande naaldboom. Hier foerageert de vogel enige tijd en zit hij zelfs af en toe te zingen (zeer matige opname via deze link). Heel gaaf!

Stolzmanns Braamsluiper - Small Whitethroat ssp margelanica–? Stolzmanns Braamsluiper - Sylvia minula margelanica?

Stolzmanns Braamsluiper – Small Whitethroat ssp margelanica–?  Sylvia minula margelanica?

Na enkele minuten vliegt de braamsluiper over het dak van het huis naar een aangrenzende tuin, waar we het beestje helaas niet terug kunnen vinden. Kort daarop arriveren er wat andere vogelaars, waaronder Charles en Maurits Martens, Wietze Janse en Kees de Vries. Nog meer extra ogen en oren en natuurlijk gezelligheid! Maar als de braamsluiper zich in het hierop volgende uur noch laat zien noch laat horen besluiten Frank en ik Culemborg te verlaten en nog een paar andere leuke soortjes “op te rollen”.

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Zo zien we in de Alblasserwaard een mooie roodhalsgans en een overwinterende purperreiger en langs de A4 ter hoogte van de Starrevaartplas vier foeragerende zwarte ibissen.

Purperreiger – Purple Heron

Purperreiger – Purple Heron

Purperreiger – Purple Heron

Purperreiger – Purple Heron

Om half twee zijn we weer thuis. Nu nog maar eens flink in de boeken duiken, over het net surfen om meer te weten te komen over het “braamsluiper-complex”. En wat de uitkomst van verder onderzoek ook moge zijn, Frank en ik zitten wat de “Culemborgse braamsluiper” betreft in ieder geval aan de goede kant van de discussie. 🙂

Purperreiger – Purple Heron

Purperreiger – Purple Heron

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Stolzmanns Braamsluiper – Sylvia minula margelanica?

  1. Dirk zegt:

    Mooi stukje proza, ik lees altijd met plezier jouw blog…

  2. Pingback: Ringsnaveleend op ZH-lijst; zwanenzang van de kuifleeuwerik | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s