Frater, Europese kanarie, arendbuizerd en ander moois op de eerste echte lentedag

Zaterdag 8 maart 2014

Tegen half negen stappen Frank van Duivenvoorde en ik door een “openstaand” hek een braakliggend terrein bij Pijnacker op. Het is prachtig weer: volop zon en bijna geen wind. Vanuit wat riet klinkt de eenvoudige zang van een rietgors; vanuit de verte galmt de baltsroep van grutto’s en hoog aan de hemel kwinkeleert een veldleeuwerik. Ondanks dat het nog fris is, is het duidelijk dat het voorjaar in de lucht hangt. Heerlijk!
Vanaf de weg hebben we ondanks het tegenlicht al gezien dat er verderop in wat boompjes aan de rand van het terrein enkele tientallen zangvogeltjes zitten, die blijkbaar net wakker zijn geworden en nu ijverig hun ochtendtoilet maken. De groep bestaat voor het grootste deel groenlingen en graspiepers, maar dichterbij gekomen zien we dat er ook twee kneuen en (wat mij betreft de soort-van-de-dag) een frater tussen zit. Man, wat ben ik blij om deze kleine vinkachtige weer eens in Zuid-Holland te zien! Heel tof! Helaas vliegt de groep al snel op en verspreidt deze zich over het terrein en dat terwijl we de tweede doelsoort van ons tochtje naar Pijnacker nog niet in de kijker hebben gehad. Sinds enkele dagen hangt er hier namelijk ook een Europese kanarie rond. Nu de vogels zijn gaan foerageren wordt het stuk lastiger om ze op te sporen. Ze zoeken namelijk op de grond naar zaden en gaan dan meestal schuil in de vegetatie van de ruigte. Na enig speurwerk vinden we echter ook de “eurokan”. De vogel foerageert samen met een tiental groenlingen tussen het dode gewas en het net uitlopende jonge groen. Leuk!
Maar ja, leg vervolgens maar eens aan de omstanders uit waar die kanarie precies zit…. Geen eenvoudige opgave als je door een telescoop naar een wirwar van plantjes, dode kruiden, stenen en zandkluiten kijkt. Maar gelukkig vangen de meeste andere vogelaars ook een glimp van deze in Nederland steeds schaarser wordende vinkachtige op. Het lukt me met de nodige mazzel ook nog om een bewijsplaatje te maken.

Europese kanarie – European Serin

Europese kanarie – European Serin

Na dit succesvolle begin van deze voorjaarsdag bespreken Frank en ik onder het genot van een bak sterke koffie wat we vandaag verder zullen doen. Gaan we de laatste huiskraaien in Hoek van Holland bezoeken of gaan we naar de Maasvlakte voor de ruigpoot- en de arendbuizerd en wie weet wat leuke bijvangsten? We besluiten het laatste te doen en zo schuiven we om half elf aan bij Bas de Bruijn, die ook al heeft hij de arendbuizerd al gezien, deze ons toch zelf laat “ontdekken”. 🙂 De vogel zit op grote afstand op de grond, maar komt al snel in onze richting gevlogen en strijkt op majestueuze wijze neer op één van zijn favoriete uitkijkpunten. Supergaaf!

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Al snel vliegt deze zeldzame overwinteraar richting de slufter waar hij achter de dijk verdwijnt.

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

We kletsen gezellig bij met Bas, speuren onderwijl het terrein af en genieten van een blauwe kiekendief en verscheidene buizerds (waaronder een arendbuizerd-look-a-like). De ruigpootbuizerd waar het ons ook om te doen is, laat zich helaas niet zien. Frank en ik besluiten nog wat plekken op de Maasvlakte af te vogelen en daarbij stuiten we op drie prachtige velduilen. De vogels klapwieken enige minuten boven een luzerneveld om vervolgens neer te strijken in de vegetatie, waartussen ze voor ons helaas niet meer zichtbaar zijn.
Hieronder een foto van een velduil die zich in het verleden in hetzelfde gebied in zit iets beter liet zien.

Velduil – Short-eared Owl (24-09-2005)

Velduil – Short-eared Owl (24-09-2005)

Na deze prachtige waarneming rijden Frank en ik, in een poging alsnog de ruigpootbuizerd in de kijker te krijgen, terug naar de Tweede Maasvlakte. Bij aankomst zien we de arendbuizerd korte tijd heel dichtbij op een paal zitten. Schitterend! Helaas verdwijnt de vogel binnen een minuut al richting de Slufter.

Maasvlakte

Maasvlakte

Keer op keer laten we onze ogen via onze telescopen over het gebied glijden: een biddende torenvalk, een stuk of drie buizerds waarvan één met prooi, een “molenwiekend” vrouwtje blauwe kiekendief, maar van de ruigpootbuizerd helaas geen spoor. Tijdens één van deze scans zie ik in een fractie van een seconde een konijn in een hol verdwijnen en direct uit het niets een (met mijn inlegkunde, zwaar teleurgestelde) arendbuizerd landen.

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

Nu de ruigpootbuizerd onvindbaar blijkt te zijn, besluiten Frank en ik nog wat energie te steken in het zoeken naar steenuilen. Het is immers echt “steenuilen-weer”, maar ook deze zoektocht verloopt zonder succes, evenals een bezoek aan de ruigpootbuizerd bij Zevenhuizen. Wel succesvol zijn we bij de zwarte ibissen bij Stompwijk. Vier exemplaren foerageren op het dijkje van de Stompwijkse vaart.

Zwarte ibis – Glossy Ibis

Zwarte ibis – Glossy Ibis

Helaas gooit een aantal fotografen roet in het eten door te snel dichterbij te gaan, waardoor de vogels over de dijk naar beneden lopen en nu veel minder goed zichtbaar zijn….

Zwarte ibis – Glossy Ibis

Zwarte ibis – Glossy Ibis

Het bezoek aan de “zwibissen” vormt het slot van deze mooie lentedag.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Frater, Europese kanarie, arendbuizerd en ander moois op de eerste echte lentedag

 1. Rik Brouwer zegt:

  Hoi Luuk, ik kwam je zaterdagmorgen nog tegen bij de ringsnavel, dus ik dacht toch even jouw weblogs checken, altijd erg leuk. Wat me hierboven opvalt is een vrij gele eurokan, terwijl we in Pijnacker ook een bijna kleurloos exemplaar hebben gezien. Zouden er misschien twee zitten of komt het beestje langzamerhand op kleur? (3e optie je hebt hem stiekem ingekleurd?)
  Met beste groeten, Rik Brouwer

  • luukpunt zegt:

   Hoi Rick,

   Bedankt voor je compliment! Ik heb meer reacties gehad op de foto van de eurokan. Wellicht zitten/zaten er twee verschillende vogels. Frank en ik hebben alleen deze vogel gezien. Mijn oude Leica Televid 77 heeft wel wat geelverkleuring en dat kan in combinatie met het vroege ochtendlicht misschien ook gezorgd hebben voor een wat geler ogende vogel. Heb overigens in PS nog wel wat geel uit de originele foto gehaald…….

   Hartelijke groet,

   Luuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s