Ringsnaveleend op ZH-lijst; zwanenzang van de kuifleeuwerik

Zaterdag 15 maart 2014

Na vijf dagen nagelbijten kan ik vandaag dan eindelijk naar de zondag negen maart ontdekte ringsnaveleend in de Broekpolder bij Vlaardingen. Normaal gesproken zou ik deze voor mij nieuwe soort voor de Zuid-Holland-lijst al lang hebben getwitcht, maar door drukte op het werk kwam het er helaas niet van. Vanmorgen sta ik gelukkig rond kwart over acht naast Frank van Duivenvoorde naar dit prachtige Noord-Amerikaanse equivalent van onze kuifeend te kijken. Wat schitterend eendje! Er is nog weinig licht, maar het lukt me enkele bewijsplaatjes te maken.

Ringsnaveleend – Ring-necked Duck

Ringsnaveleend – Ring-necked Duck

Op de onderstaande foto zijn de meest markante verschillen met onze kuifeend te zien.

Ringsnaveleend – Ring-necked Duck

Ringsnaveleend – Ring-necked Duck

Behalve deze fraaie dwaalgast zwemmen er onder andere ook kuifeenden, slobeenden, krakeenden, wintertalingen, een brilduiker, een geoorde fuut en verscheidene dodaarzen rond. De laatste zijn al volop aan het baltsen: hun hinnikende baltsroep klinkt bijna constant. Gaaf! Samen met Alex van der Giesen lopen we nog wat verder het gebied en daarbij ontmoeten we een prachtige klapekster.

Klapekster – Great Grey Shrike

Klapekster – Great Grey Shrike

Ondanks het “vuile” licht laat de vogel zich erg leuk bekijken. Hij jaagt vanaf verschillende uitkijkpunten: verdorde kruiden en vanuit verschillende boompjes, maar we zien hem niets vangen.

Klapekster – Great Grey Shrike

Klapekster – Great Grey Shrike

Klapekster – Great Grey Shrike

Klapekster – Great Grey Shrike

Na deze mooie waarneming lopen we alvorens naar de auto te gaan nog even terug naar de plas waar het mannetje ringsnaveleend inmiddels ligt te pitten.

Ringsnaveleend – Ring-necked Duck

Ringsnaveleend – Ring-necked Duck

We maken nog even een praatje met Martin van der Schalk en drinken vervolgens een bak koffie bij de auto, waarbij we de arriverende vogelaars steeds geruststellend toeroepen: “Hij zit er nog hoor!”

Grote zilverreiger – Western Great Egret

Grote zilverreiger – Western Great Egret

We rijden naar een ander deel van Broekpolder waar ik jaren geleden altijd al heen ging om cetti’s zangers te beluisteren. Ook vandaag is direct raak en schetteren deze “herrieschoppers” vanaf tenminste drie verschillende plekken. Vanuit de hut scannen we enige tijd diverse groepen brand- en kolganzen. Helaas zit het grootste deel zo ver weg, dat we de roodhalsganzen, die hier de afgelopen week zijn gemeld, er niet tussenuit kunnen halen.
Tsja, en dan is het pas een uur of tien, dus maken we onder het genot van een tweede bak koffie plan de campagne. Blijven we in de buurt en bezoeken we bijvoorbeeld de huiskraaien in Hoek van Holland of gaan naar de kuifleeuwerik in Den Bosch. We besluiten het laatste te doen en dus naar ’s-Hertogenbosch te rijden, waar de laatste der kuifleeuweriken in de wijk Haverleij zijn zwanenzang zingt. Midden jaren zeventig waren er nog 3000-5000 broedparen in Nederland; nu rest ons deze ene vogel……

Kuifleeuwerik – Crested Lark

Kuifleeuwerik – Crested Lark

Om half twaalf zien we hoe deze zielenpiet wat melancholiek zit te zingen op een van de daklijsten van een woning aan de Parcivalring, zie voor een filmpje deze link. Jammer dat deze leuke soort uit Nederland verdwijnt.

Kuifleeuwerik - Crested Lark

Kuifleeuwerik – Crested Lark

Frank en ik sluiten deze vogeldag af in Culemborg waar de mogelijke Stolzmanns Braamsluiper zich twee maal leuk aan ons laat zien. We zijn beiden benieuwd wanneer er uitsluitsel komt over identiteit van deze vogel. Er is dna verzameld, dus binnenkort weten we meer. Tegen een uur of drie zijn we met de ringsnaveleend op de Zuid-Hollandlijst (338), maar met de zwanenzang van de kuifleeuwerik weer thuis en sluiten we deze vogeldag toch af met een beetje een dubbel gevoel….

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s