Leuke voorjaarstrek Berkheide en een witstuitbarmsijs

Zaterdag 29 maart 2014

Ochtendgloren vanaf trektelpost Berkheide

Het is heerlijk om ruim een half uur voor zonsopkomst de trektelpost in Berkheide op te lopen. Je hebt het idee dat je het duin even voor je alleen hebt en dat is fijn vooral als je een drukke werkweek hebt gehad. Daarentegen is het ook beregezellig als je al snel gezelschap krijgt, zodat je het prachtige opkomen van de zon met anderen kunt delen.

Ekster – Eurasian Magpie

Ekster – Eurasian Magpie

In de vier uur die ik vanmorgen op de telpost doorbreng, passeren onder andere: de eerste boeren- en oeverzwaluwen, een grote zilverreiger, achtenvijftig lepelaars, vijf bruine kiekendieven, drie kluten, drie kleine plevieren, een zwarte ruiter, een Engelse kwikstaart, een groep van maar liefs negentien barmsijzen en vier appelvinken. Een heel leuke telling dus! (Zie deze link.)

Lepelaar – Eurasian Spoonbill

Lepelaar – Eurasian Spoonbill

Om tien uur besluiten Frank van Duivenvoorde en ik om naar recreatiegebied “Het Twiske” bij Oostzaan te rijden om de vorige week zondag ontdekte witstuitbarmsijs, een zeldzame dwaalgast uit het hoge noorden, te twitchen.

Twitchers bij de witstuitbarmsijs – Arctic Redpoll

Twitchers bij de witstuitbarmsijs – Arctic Redpoll

Het blijkt een kwestie van aanschuiven. De prachtige zeldzaamheid buitelt in gezelschap van enkele tientallen grote en één kleine barmsijs aan de takken van voornamelijk zwarte elzen en snoept daar van de zaadjes van de elzenproppen. Echt heel gaaf!

Witstuitbarmsijs - Arctic Redpoll

Witstuitbarmsijs – Arctic Redpoll

Na deze succesvolle twitch praten we nog even gezellig na met wat bekenden en rijden vervolgens door Durgerdam waar we bij de Kinseldam genieten van tientallen baltsende zwartkopmeeuwen. Fantastisch om staand op een dijk deze bijzonder fraaie meeuwen al roepend over je heen te zien vliegen! Bij Ransdorp trotseren we de stank van de gier om nog een stuk of tien exemplaren van wat dichterbij te bekijken. De “zwammen” foerageren samen met een paar honderd kokmeeuwen op een met mest geïnjecteerd weiland.

Zwartkopmeeuw – Mediterranean Gull

Zwartkopmeeuw – Mediterranean Gull

Zwartkopmeeuw – Mediterranean Gull

Zwartkopmeeuw – Mediterranean Gull

Een poging om de gemelde zeearend bij Diemen in de kijker te krijgen mislukt helaas, waarna we doorrijden naar het beroemde Landje van Geijsel waar we genieten van een kleine duizend grutto’s (55% Islandica), enkele tientallen kemphanen, wulpen, tureluurs, scholeksters, bergeenden, slobeenden, wintertalingen, smienten, pijlstaarten, een bonte strandlopers, een kleine plevier en onze eerste zomertaling van het jaar zien. Een mooi besluit van een prachtige voorjaarsdag!

Grutto – Black-tailed Godwit

Grutto – Black-tailed Godwit

Zomertaling - Garganey

Zomertaling – Garganey

Witstuitbarmsijs – Arctic Redpoll

Witstuitbarmsijs – Arctic Redpoll

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s