Vriendendienst: Amerikaanse smient getwitcht en een spannende roofvogel.

Zaterdag 12 april 2014

Het is bladstil en hier en daar hangt wat grondmist als Wouter Teunissen en ik vanmorgen om zes uur onder een verder heldere hemel richting Berkheide rijden. Bij Lentevreugd hangt een erg dichte mistbank, maar ondanks dat is er al volop vogelzang, vooral een pas gearriveerde rietzanger slooft zich ontzettend uit. Langs de Wassenaarseslag zingen nachtegalen, gekraagde roodstaarten, winterkoningen, merels, zanglijsters, kool- en pimpelmezen en vanaf de aalscholverkolonie klinken de diepe keelklanken van de schollevaars.

Berkheide

Berkheide

In het dennenbos langs de pad naar de telpost zingen naast de eerder genoemde soorten twee kuifmezen. Een eindje verderop klinkt de ijle zang van een boomkruiper.
Het uitzicht vanaf de telpost is adembenemend mooi vanmorgen: in de dalen hangen flarden mist, maar verder is extreem helder. In het zuiden is de Maasvlakte heel goed te zien, in het westen zijn van de zeeschepen en de boortorens details zichtbaar, die je normaal gesproken niet ziet en in het noorden en noordwesten zien we IJmuiden en het windmolenpark. De lucht moet op dit moment wel heel schoon en droog zijn.

Berkheide

Berkheide

Al snel arriveren René van Rossum en Frank van Duivenvoorde (wat later ook Max van Waasdijk) en maken we onder het genot van een sterke bak koffie en de in mijn oren altijd van melancholiek klinkende zang van diverse boomleeuweriken het verdere ontwaken van de dag mee.

Berkheide

Berkheide

Een vroeg wakker geworden rosse woelmuis houdt ons gezelschap. In het weinige licht lukt me met enige moeite een paar redelijk scherpe plaatjes van dit grappige diertje te schieten.

Rosse woelmuis - Bank Vole

Rosse woelmuis – Bank Vole

Rosse woelmuis - Bank Vole

Rosse woelmuis – Bank Vole

De zon is inmiddels op, maar de trekvogels zijn nog niet echt wakker en zullen het deze dag waarschijnlijk ook niet in groten getale worden.

Berkheide

Berkheide

In de vierenhalf uur die we vanmorgen op de telpost doorbrengen passeren er mondjesmaat wat trekvogels, waaronder (voor mij) een aantal jaarsoorten: een regenwulp, twee boompiepers, een beflijster en een braamsluiper. De klapper-van-de-dag is de 2e kj grote burgemeester, die al vroeg door Wouter wordt opgepikt. De vogel vliegt net voorbij de zeereep richting noordoost. Erg gaaf!

Boomleeuwerik – Woodlark

Boomleeuwerik – Woodlark

De boomleeuweriken hebben we al jongen en zijn druk in de weer met brengen van voer. Een paartje vossen doet het nog wat kalmer aan en ligt in de zeereep lekker te luieren en laven zich aan de voorjaarszon.

Vos – Red Fox

Vos – Red Fox

Tegen elf uur lees ik op waarneming.nl dat Pim Julsing de eerder deze week door hem bij de Lepelaarsplassen ontdekte Amerikaanse smient weer heeft gemeld. Aangezien deze soort voor Wouter nog nieuw is, besluiten we de telpost te verlaten en de vogel te twitchen. Frank kan vandaag helaas niet mee, dus gaan Wouter en ik met z’n tweeën op pad.
In Almere lopen we vanaf de Stopperknoop even na twaalven het Lepelaarpad op. Tijdens de wandeling zang van enkele snorren en sprinkhaanzangers, zwartkoppen, rietgorzen, tientallen rietzangers en fitissen. Onderweg treffen we Pim, die ons nog wat aanwijzingen geeft over waar we precies moeten zijn. De “Natte Graslanden” herbergen veel vogels: pijlstaarten, smienten, zomer- en wintertalingen, dodaarzen, slob-, krak- en kuifeenden, brand- en grauwe ganzen, grutto’s , scholeksters, kieviten, bontbekplevieren, enz. enz. Enkele tientallen grote zilverreigers foerageren statig in de watergangen.

Grote zilverreiger – Western Great Egret

Grote zilverreiger – Western Great Egret

Bij één van de kijkschermen staat een steltkluut te slapen. Leuke waarneming waar we echter niet veel aandacht aan besteden, omdat een eindje verderop Wouters lifer moet worden gescoord. 🙂

Steltkluut – Black-winged Stilt

Steltkluut – Black-winged Stilt

Bij het volgende kijkscherm ontmoeten we Daan Drukker en Jurriën van Dijk. “De Amerikaanse smient is net even uit beeld gezwommen, maar zit er ongetwijfeld nog,” wordt er geruststellend gezegd. We stellen onze telescopen op in het kleine kijkhutje waar ik qua vogels een goede herinnering (klein waterhoen) aan heb, maar qua rugklachten een slechte: wat een ongelukkig gebouwde vogelkijkhut! Zie deze link. (Voor een eenvoudig filmpje zie deze link).

Klein waterhoen - Little Crake

Klein waterhoen – Little Crake (24 september 2011)

De Amerikaanse dwaalgast komt al snel aangezwommen, klimt de kant op en gaat liggen slapen. Wat later foerageert de vogel op de kant en laat hij zich ondanks de grote afstand en warmtetrilling leuk bekijken.

Amerikaanse smient – American Wigeon

Amerikaanse smient – American Wigeon

Amerikaanse smient – American Wigeon

Amerikaanse smient – American Wigeon

Via het Lepelaarpad vogelen we rustig terug en speuren we bij de twee andere kijkschermen het gebied nog een paar keer goed af. Zo werpen we een tweede blik op de steltkluut, die nu niet meer staat slapen, maar ijverig aan het foerageren is.

Steltkluut – Black-winged Stint

Steltkluut – Black-winged Stint

Leuk voor de daglijst is de (eerste voorjaarswaarneming) groenpootruiter in een van de plassen foerageert. Drie verlate nonnetjes laten zich, zij het op grote afstand, ook leuk zien.

Nonnetje – Smew

Nonnetje – Smew

Dodaars – Little Grebe

Dodaars – Little Grebe

We zijn bijna terug bij de auto als we een intrigerende roofvogel aan zien komen. Een langvleugelig en langstaartig ogend buizerd-type met een donker buikschild. In eerste instantie denken we aan een ruigpootbuizerd (onafhankelijk van ons, ook door twee andere vogelaars die ca. 100 meter verderop op de dijk stonden). Maar aangezien de staart aan de bovenzijde geen duidelijke witte band of donkere eindband heeft, verwerpen we die gedachte weer. De staart lijkt bruin op de bovenzijde, maar iets lichter gekleurd dan de mantel. De vogel heeft ronde, donkere polsvlekken, maar de ruimte tussen polsvlekken en oksel is niet donker getekend. Het beest heeft een lichte kop, niet wit, maar meer geel-beige, met hier en daar bruin streepje, vooral in de nek. Er is geen donkere band aan armpennen te zien. Ook hebben we geen lichte vlek op de handpennen waargenomen. Bij het afvliegen van de vogel waren we vooral gefocust op de staarttekening, waardoor we wellicht andere kenmerken niet hebben opgemerkt…. Tsja, en wat heb je dan gezien: een wat afwijkende buizerd of wellicht toch een 2e kj arendbuizerd? Onderstaande foto geeft veel te denken. Eerste foto onbewerkte uitsnede: tweede foto uitsnede met “schaduw-hooglicht” bewerkt.

Buizerd of Arendbuizerd? – Common of Long-legged Buzzard?

Buizerd of Arendbuizerd? – Common of Long-legged Buzzard?

Buizerd of Arendbuizerd? - Common of Long-legged Buzzard?

Buizerd of Arendbuizerd? – Common of Long-legged Buzzard?

Na deze spannende waarneming rijden we naar huis. Na wat fileleed zijn we rond een uur of vier thuis en kan Wouter met de waarneming van de Amerikaanse smient weer een kruisje op zijn vogellijst zetten. 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vriendendienst: Amerikaanse smient getwitcht en een spannende roofvogel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s