Weinig trek – toch een paar krenten

Woensdag 23 april 2014

In de ochtendschemering en omgeven door een kakafonie aan vogelzang loop ik tegen zes uur het fietspad naar trektelpost Berkheide op. Zo ’s morgens heb je de dag nog even voor jezelf, een heerlijk gevoel. Terwijl ik naar twee tegen elkaar in zingende gekraagde roodstaarten luister, zie ik opeens een bunzing het pad oplopen. De marterachtige blijft midden op het pad staan, kijkt me even aan met z’n mooie lichte snoet en verdwijnt vervolgens aan de andere kant van het fietspad in de bosschages. Wat een prachtig ontmoeting!
Eenmaal op telpost gaat het genieten van het krieken van de dag gewoon door. Terwijl de zon opkomt en een zacht licht verspreidt over het met een deken van grondmist bedekte duinlandschap, roept een koekoek zijn naam en hoempt er een roerdomp. Gaaf!
Even later arriveren René van Rossum en Sjaak Schilperoort en stellen we vast dat gehoemp niet vanuit het waterwingebied komt, maar vanuit het droge duin tussen de telpost en de zeereep. Heel wonderlijk!

Berkheide

Berkheide

Veel vogeltrek is er vanmorgen niet, maar er valt toch wel weer het nodige te zien. Zo jagen boven Meijendel twee mannetjes krooneend achter twee vrouwtjes aan, passeren in het tweede teluur drie lepelaars, drie beflijsters en valt er ten oosten van de telpost een velduil in. Helemaal niets mis mee dus!

Beflijster - Ring Ouzel

Beflijster – Ring Ouzel

In dit teluur vliegen er ook regelmatig wat groepen brandganzen richting het noorden.

Brandgans – Barnacle Goose (Foto René van Rossum)

Brandgans – Barnacle Goose (Foto René van Rossum)

Inmiddels hebben we gezelschap gekregen van Joël Haasnoot, Frank van Duivenvoorde, Otto Thomas, Ronald Honders, wat later schuiven nog drie trektellers aan. Het derde teluur begint heel spannend: Rob Berkelder meldt vanaf de Vulkaan een duinpieper! Met een snelheid van een kleine veertig kilometer per uur zou de vogel in zo’n twintig minuten bij ons kunnen zijn, maar helaas pikken wij deze voormalige Nederlandse broedvogel (tegenwoordig alleen nog een schaarse doortrekker) niet op.

Koekoek – Common Cuckoo (Foto René van Rossum)

Koekoek – Common Cuckoo (Foto René van Rossum)

Huiszwaluw – Common House Martin (Foto René van Rossum)

Huiszwaluw – Common House Martin (Foto René van Rossum)

Het vierde teluur is toch weer goed voor een aantal vetgedrukte soorten: zes lepelaars, zes zwartkopmeeuwen (telpostrecord), drie zwarte sterns, een Engelse kwikstaart en zelf heb ik de mazzel om als eerste een tweede kalenderjaar grote burgemeester op te pikken. Al met al gezellige en onderhoudende trektelling!

Voor de volledige telling zie deze link.

Lepelaar – Eurasian Spoonbill (Foto René van Rossum)

Lepelaar – Eurasian Spoonbill (Foto René van Rossum)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s