Chachuna’s semi-woestijnen, savannes en droge bossen

Zaterdag 3 mei 2014
Dag 8 Georgië-reis → Chachuna
Met Bertus de Lange, Frank van Duivenvoorde, Johan van ’t Bosch, Kasper Hendriks en onze gids Zura Javakhishvili.

Chachuna

Chachuna

Tegen zessen zitten we met slaperige hoofden achter een kop thee of Nescafé in de “ontbijtkamer” en bespreken met Zura de plannen voor deze vogeldag, die we in zijn geheel in Chachuna zullen doorbrengen. Voor het eigenlijke ontbijt eten we wat brood en koekjes en wat van de op deze boerderij zelfgemaakte, overheerlijke yoghurt en kaas. Na het ontbijtje besluiten we een paar uur op de helling aan de oostkant van de stuwdam en de rivier te gaan vogelen. Als we de tuin van het wooncomplex uitlopen, meldt zich direct een nieuwe soort: een paartje oostelijke vale spotvogel is in de struiken in de “tuin” zo druk met elkaar in de weer, dat we ze leuk kunnen bekijken.

Oostelijke vale spotvogel - Eastern Olivaceous Warbler Foto © Kasper Hendriks

Oostelijke vale spotvogel – Eastern Olivaceous Warbler Foto © Kasper Hendriks

Frank en ik splitsen ons af, omdat wij direct naar de rietkragen willen gaan om naar veldrietzangers te zoeken. Bertus, Kasper en Johan lopen een andere deel van het terrein in. Uiteindelijk blijkt het niet zoveel uit te maken in welk deel van het gebied je hier vogelt, want veel verschillende waarnemingen doen we niet in het droge terrein, waarin ook enkele kleine waterplassen omzoomd met hoog riet liggen, waarin op een grote karekiet na, geen enkele rietvogel te bekennen is.

Kuifleeuwerik – Crested Lark

Kuifleeuwerik – Crested Lark

Het zit er werkelijk tjokvol met nachtegalen, die zo hard zingen dat het je bijna zeer doet aan de oren. Verder ontmoeten we zwartkopgorzen, kuifleeuweriken, een grauwe en een bruine kiekendieven, koekoeken, rosse waaierstaarten, Ménétries zwartkoppen en horen we de leuke roep van de zwarte frankolijnen.

Ménétries Zwartkop - Menetries's Warbler

Ménétries Zwartkop – Menetries’s Warbler

Frank en ik zijn erg blij met een groepje van ruim veertig overvliegende roze spreeuwen. Fantastisch om deze fraaie vogeltjes met het zonnetje in de rug langs te zien vliegen. Bij het ontbijt horen we dat Bertus, Johan en Kasper de steppespreeuwen helaas hebben gemist, daarentegen hebben zij wel gerbils gezien.

Zwarkopgors – Black-headed Bunting

Zwarkopgors – Black-headed Bunting

Na het ontbijt gidst Zura ons door het prachtige, woeste gebied naar een rotspartij waarop onder andere een paartje sakervalken nestelt. De nestholte is snel gevonden, maar het paartje valken laat zich helaas niet zien.

Chachuna

Chachuna

Toch hoeven we ons hier niet te vervelen en noteren onder meer: vier monniksgieren, een paartje casarca’s, twee arendbuizerds, diverse vale gieren, een overtrekkende steppekiekendief, scharrelaars, izabeltapuiten, Ménétries zwartkoppen, drie soorten klauwieren, een kleine torenvalk en alpengierzwaluwen. Kortom: je komt hier ogen en oren te kort.

Chachuna

Chachuna

Zura laat bij het bos langs de rivier nog het nest van een balkansperwer zien, maar deze soort geeft helaas niet thuis en dat geldt ook voor de nestelende keizerarenden. Dit is voor Zura een grotere teleurstelling dan voor ons.

Speuren naar het nest van de balkansperwer

Speuren naar het nest van de balkansperwer

Na de lunch en na een uurtje siësta rijden we over de stuwdam naar het westen van het gebied. De twee leegstaande en door de jaren in verval geraakte gebouwen bij de stuwdam bieden onderdak aan allerhande vogels waaronder twee kleine torenvalken. Wat een gave soort is dat toch!

Kleine torenvalk – Lesser Kestrel (Foto © Kasper Hendriks)

Kleine torenvalk – Lesser Kestrel (Foto © Kasper Hendriks)

Een eindje verderop stuiten we op een wadi, waarin bijeneters en scharrelaars broeden.

Wadi in Chachuna

Wadi in Chachuna

Bijeneter - European Bea-eater

Bijeneter – European Bea-eater

Vervolgens rijden we door naar een steppegebied waar we maar liefst vier soorten leeuweriken te zien krijgen: kuif– en kalanderleeuweriken en zowel kortteen– als kleine kortteenleeuwerik.

Leeuweriken bekijken

Leeuweriken bekijken

Kleine kortteenleeuwerik – Lesser Short-toed Lark (Foto © Kasper Hendriks)

Kleine kortteenleeuwerik – Lesser Short-toed Lark (Foto © Kasper Hendriks)

Kalanderleeuwerik – Calandra Lark (Foto © Kasper Hendriks)

Kalanderleeuwerik – Calandra Lark (Foto © Kasper Hendriks)

 

Op weg naar een gebied waar verschillende soorten tapuiten broeden worden we overvallen door een stevige onweersbui. We haasten ons terug naar “de veilige kooi van Faraday”. De bui trekt uiteindelijk wat om ons heen en wij kunnen in de nabijheid van de auto genieten van boven een bergkam vliegende adulte keizerarend, aasgier, vale gieren en een monniksgier. Gaaf!

Vogelen in de veilige nabijheid van de koor van Faraday

Vogelen in de veilige nabijheid van de koor van Faraday

De middag vordert snel en onze magen knorren alweer, dus rijden we terug, maar alvorens “huiswaarts” te keren, posten we nog wel een tijdje aan de westzijde van de dam.

Stuwmeer Chachuna

Stuwmeer Chachuna

Een goede keus, want het paartje kleine torenvalken laat zich hier fantastisch bekijken. (Goede foto’s gemaakt door Kasper. Deze volgen later.)

Kleine torenvalk - Little Kestrel

Kleine torenvalk – Little Kestrel

Zura wijst ons op twee door keizerarenden bezette nesten in de bomen langs de rivier (heel gaaf!), er flapt een adulte zeearend over en Bertus, Kapser en Johan kunnen nu ook de roze spreeuw bijschrijven, want er vliegt een clubje van vijf adulte vogels over. Een beter einde had deze vogeldag in het prachtige Chachuna volgens hen niet kunnen hebben. 🙂

Stuwmeer Chachuna

Stuwmeer Chachuna

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s