Rode vruchtenbijter

Zaterdag 24 mei 2014

Vanochtend ben ik al weer vroeg op pad. Té vroeg voor de Katwijkse roodmus, want deze houdt tegen vijf uur vanmorgen, ondanks dat vele andere vogelsoorten al luidkeels zingen, zijn snavel nog dicht.

Zonsopkomst op Telpost Berkheide

Zonsopkomst op Telpost Berkheide

Na wat korte stops bij Lentevreugd en langs de Wassenaarseslag loop ik om tien voor half zes in de ochtendschemering en begeleid door allerhande vogelzang, over hun eigen naam struikelende koekoeken en een hoempende roerdomp richting de telpost in Berkheide.

Zonsopkomst Telpost Berkheide

Zonsopkomst Telpost Berkheide

Eenmaal op de telpost wordt al snel duidelijk dat er voorlopig zo goed als geen vogeltrek is, dus geniet ik van het ontwaken van de ochtend en van twee grasmussen die een territoriumgevechtje beslechten.

Grasmus – Common Whitethroat

Grasmus – Common Whitethroat

Grasmus – Common Whitethroat

Grasmus – Common Whitethroat

Na een uurtje krijg ik gezelschap van Teus Luijendijk, wat later sluiten ook René van Rossum en Frank van Duivenvoorde aan en kan ik de eerste thermoskan met koffie aanbreken. 🙂
Ondanks de zuidoostenwind is er vanmorgen maar weinig vogeltrek over de trektelpost en wat er vliegt, lijkt geen haast te hebben om in noordelijke richting te komen. We tellen vrijwel net zoveel vogels richting noord als richting zuid.
In het derde teluur wordt met de komst van Bertus de Lange, Alwin Borhem, Toy Janssen en Maartje en Pieter Doorn het aantal oren en ogen op de telpost in één keer meer dan verdubbeld. Gezellig! Maar de koffie is nog niet op of de laatste vier moeten helaas al weer weg: zingende struikrietzanger op Texel! Tsja, het leven van een jaarlijster is een onrustig bestaan. 🙂

Om negen uur houden we het voor gezien. Voor de volledige telling zie deze link. Bertus, Frank, Huig Ouwehand (die ook naar de telpost is gekomen) en ik besluiten voor de aangekondigde regen uit een rondje over Lentevreugd te lopen. Wie weet, zit er net als gisteren en eerder deze week nog een roepende kwartel. Maar ook op Lentevreugd is het stil en is het mannetje zomertaling, dat samen met acht mannetjes krakeend opvliegt vanaf de plas, de enig noemenswaardige soort.
Wel zien we een aantal orchideeën staan en die zijn het bekijken ook meer dan waard.

Icarusblauwtje op rietorchis – Common Blue on Dactylorhiza praetermissa

Icarusblauwtje op rietorchis – Common Blue on Dactylorhiza praetermissa

Vleeskleurige orchis - Early Marsh-Orchid

Vleeskleurige orchis – Early Marsh-Orchid

De lucht wordt steeds dreigender, dus lopen we maar terug naar onze auto’s en rijden we naar de Zanderij om de Carpodacus erythrinus (wat rode vruchtenbijter betekent) nog even te bekijken.

Roodmus – Common Rosefinch

Roodmus – Common Rosefinch

De vogel laat zich ondanks het donkere ietwat regenachtige weer enige tijd leuk zien en horen, eerst nog wat verborgen in een meidoorn, maar op een gegeven moment ook helemaal vrij boven in de boom. Tof!

Roodmus – Common Rosefinch

Roodmus – Common Rosefinch

Roodmus – Common Rosefinch

Roodmus – Common Rosefinch

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rode vruchtenbijter

  1. Arthur Staal zegt:

    Zit ie er nog steeds, Luuk. Kun je omschrijven waar? Bij watertoren ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s