Dunbekmeeuw op de Kreupel

Zondag 25 mei 2014

Op deze rustige zondagmiddag surf ik wat over het World Wide Web en check ik naast enkele van mijn favoriete vogelwebsites ook mijn Facebook-pagina. Even wat verhaaltjes en belevenissen van FB-vrienden lezen, foto’s bekijken en hier en daar een “like” of een “commentaar” plaatsen. Via Dutch Bird Alerts komt er bericht binnen van Nils van Duivendijk over een mogelijke dunbekmeeuw op het eiland De Kreupel in het IJsselmeer, een plek waar op 5 mei 2006 de eerste dunbekmeeuwen van Nederland opdoken. De tekst “Mogelijk deze soort, onvoldoende details waargenomen – Rare Kokmeeuw nog niet uitgesloten (maar dan wel een hele rare…) heb de vogel niet zien vliegen” én de wetenschap dat De Kreupel op een uur varen van Enkhuizen ligt en dus eigenlijk onbereikbaar is, zorgen ervoor dat het bericht alweer snel uit mijn RAM-geheugen verdwijnt. Ik su(r)f dus rustig verder….
Een half uurtje later stuit ik op Facebook echter op een door Debby Doodeman geplaatste foto waar mijn adrenaline-peil heel snel van stijgt.

Dunbekmeeuw – Slender-billed Gull (Foto Nils van Duivendijk en Debby Doodeman)

Dunbekmeeuw – Slender-billed Gull (Foto Nils van Duivendijk en Debby Doodeman)

Dat moet toch wel haast een dunbekmeeuw zijn?! Weliswaar zie ik een wat korte hals, maar dat kan ook door de houding van de vogel en de hoek waaronder de foto is genomen worden verklaard. In de begeleidende tekst houden Debby en Nils, die de vogel hebben gezien tijdens het begeleiden van een onder de vlag van “Fogol” georganiseerde vaartocht, qua determinatie nog een slag om de arm. Maar er wordt tevens aangegeven dat er bij voldoende belangstelling mogelijk een excursie wordt georganiseerd.

Al heb ik op 6 mei 2006 deze fraaie soort al eens gezien, ik ruik direct avontuur. Ik bel Frank van Duivenvoorde, die zoals te verwachten is, onmiddellijk ja zegt. Vervolgens bel ik Debby om ons aan te melden. Debby benadrukt nogmaals dat de determinatie nog niet helemaal rond is, maar dat er pas als er voldoende animo is, er vanuit Enkhuizen een excursie zal plaatsvinden. Zij en Nils hebben de meeuw een kwartiertje kunnen bekijken, maar moesten toen door, omdat de excursie die zij leiden om begrijpelijke redenen niet kon worden stilgelegd. Debby vertelt dat ze een whatsapp-groep aan zal maken, zodat er kan worden gecommuniceerd over “wie, wat, waar, wanneer en hoe”.

Inmiddels zijn Frank en ik onderweg. De telefoon staat roodgloeiend van alle berichten die in de whatsapp-groep met de toepasselijke naam “Mogelijke dunbekmeeuw” worden verstuurd: vragen en opmerkingen over de determinatie, afvaartijd, wel mee /niet mee kunnen, locatie in Enkhuizen, enz.
Als uiteindelijk wordt besloten om 18.00 uur af te varen, houdt Frank het gaspedaal wat minder diep ingetrapt en sukkelen we in ons gebruikelijke gangetje naar Enkhuizen.

Even na vijven treffen we op de parkeerplaats bij de haven van Enkhuizen Toy Janssen, Alwin Borhem, Maartje en Pieter Doorn, die alle vier al weer een indrukwekkende jaarlijst bij elkaar hebben gesprokkeld (eind mei 300+!!) en dus ook mee “moeten”. Nou ja, een echt “moeten” is het natuurlijk niet, want net als Frank en ik, gaan zij óók voor het avontuur.

"De Schuttevaer"

“De Schuttevaer”

Even later worden we door Nils, Debby en de bemanning welkom geheten aan boord van het historische zeilschip “De Schuttevaer”, een drieënveertig meter lange tweemaster Koftjalk. Wat een prachtig schip! In de kuip treffen we ook Arnout Linckens, wat later sluiten Charles en Maurits Martens, Steven Wytema, Berthil Bosch en op de valreep Jaap van den Andel zich bij ons aan. Een gezellige club mensen!

De Schuttevaer

De Schuttevaer

Om tien over zes gaan de trossen los en varen we vol verwachting de haven van Enkhuizen uit.

Op weg naar De Kreupel

Op weg naar De Kreupel

Na een uur varen komen we aan bij De Kreupel. Op, rond en boven het aangelegde eiland miegelt het van de kokmeeuwen en visdieven.

De Kreupel

De Kreupel

De schipper mindert vaart en manoeuvreert het schip in een rustig gangetje langs de oevers. Ondertussen hebben wij onze telescopen opgesteld en speuren we ingespannen het gebied af.

Speuren naar de dunbekmeeuw

Speuren naar de dunbekmeeuw

Speuren naar de dunbekmeeuw

Speuren naar de dunbekmeeuw

Speuren naar de dunbekmeeuw

Speuren naar de dunbekmeeuw

Speuren naar de dunbekmeeuw

Speuren naar de dunbekmeeuw

Het eiland biedt plaats aan duizenden vogels en we genieten volop. Maar na ruim twee uur intensief speurwerk moeten we helaas vaststellen, dat de dunbekmeeuw, want dat het er echt één is, hebben we inmiddels via berichten vanaf de wal begrepen, er niet meer zit of in ieder geval niet zichtbaar is. Wel pikken we naast de te verwachten soorten een verlate ijseend en een topper mee.

IJseend – Long-tailed Duck

IJseend – Long-tailed Duck

Om negen uur wordt de steven gewend en hijsen we gezamenlijk het grootzeil.

Om negen uur wordt de steven gewend en hijsen we gezamenlijk het grootzeil.

De zeilen worden gehesen

De zeilen worden gehesen ( Foto Pieter Doorn)

De zeilen worden gehesen

De zeilen worden gehesen

Terwijl de zon langzaam ondergaat, varen we met de wind in de zeilen in een rustig tempo terug naar de haven van Enkhuizen. In de kajuit nemen we onder het genot van een drankje de dag nog eens door.

Zonsondergang IJsselmeer

Zonsondergang IJsselmeer

Niet een dag met een gewenste afloop, maar wel één met een prachtig avontuur!

Zonsondergang op het IJsselmeer

Zonsondergang op het IJsselmeer

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Dunbekmeeuw op de Kreupel

  1. timfotos zegt:

    Gave aktie, jammer dat jullie hem niet gezien hebben, was ook graag gegaan !

  2. luukpunt zegt:

    Was inderdaad erg leuk geweest als je mee had gekund, Tim. Hoop dat er nog een herkansing komt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s