Grauwe moeraszwaluwen en rietlijsters

Vrijdag 30 mei 2014

Na een regenachtige Hemelvaartsdag loop ik vanmorgen om kwart voor zeven in het zonnetje samen met Frank van Duivenvoorde het nieuwe, maar inmiddels al bekende, natuurgebied Ruygeborg op. Natte natuurontwikkelingsgebieden hebben vaak een enorme aantrekkingskracht op vogels. Zo heeft het nabijgelegen natuurgebied “De Groene Jonker” met name wat betreft succesvolle broedpogingen van kleinst waterhoentjes een enorme reputatie opgebouwd. Het “kleinst” is ook de soort waar we vandaag naar op zoek zijn. Terwijl we worden toegezongen door allerhande rietvogels, waaronder een fraaie snor, laat het niet-zeldzame familielid van de kleinst waterhoentjes, de waterral, zich op minstens drie plekken horen. Het “kleinst” zelf doet er helaas het zwijgen toe.

Witwangstern - Whiskered Tern

Witwangstern – Whiskered Tern

Terwijl Frank en ik een grauwe moeraszwaluw, Vlaams voor witwangstern, bewonderen, worden we gebeld door Gerjon Gelling. Hij heeft ons zien lopen en meldt ons dat hij zojuist een kleinst waterhoentje heeft horen roepen. Na ruim een kwartier stevig door wandelen, treffen we Gerjon, die het “kleinst” al die tijd helaas niet meer heeft gehoord.

We steken nog ruim een uur in het speuren naar de zeldzame ralletjes, maar helaas tevergeefs. Wel treffen we Herman Bouman met wie even gezellig bijpraten en die later die ochtend een aantal prachtige foto’s van de grauwe moeraszwaluwen maakt.
Frank en ik rijden nog even naar een plek, waarvan we weten dat er een grote karekiet zit te zingen. Groot is de verrassing als er in een paar kleine strookjes met wat overjarig riet niet één, maar zelfs twee “rietlijsters” zingen. Wat een fantastisch geluid! Zie deze link voor een geluidsopname.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s